?>

Kuraklık hububatta ekim takvimini değiştirdi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ve arpada ekim döneminin yağışların etkisiyle ileriye kaydığını belirterek, kuraklık nedeniyle birçok çiftçinin hububat ekimi yapamadığını bildirdi.

Ekonomi - 6 ay önce

Ankara

Bayraktar, yazılı açıklamasında, iklim değişikliğinin tarımsal üretime etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

İklim değişikliğinin, yağış rejiminde değişikliğe, doğal afetlere, sıcaklık artışına ve kuraklığa neden olduğuna dikkati çeken Bayraktar, bu durumun olumsuz etkilerinin en fazla tarım sektöründe hissedildiğini bildirdi.

Bayraktar, tarımsal aktivitelerin iklim şartlarına doğrudan bağlı olduğuna işaret ederek, "İklim değişikliği, kalite ve verim düşüklüğüne, üretim maliyetlerinin artmasına, daha sıcak ve az yağışlı iklim koşullarına, meteorolojik olaylarda artışa, bitki hastalık ve zararlılarında artışa, ekolojik alanlarda kaymaya, bitkisel çeşitliliğin azalmasına ve kültürel işlemlerde sorunlara neden oluyor. Kısacası iklim değişikliği, dünyada nüfusun artmasıyla beraber sağlıklı gıdaya ve suya ulaşımı zorlaştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

İklim değişikliğinin en önemli etkisinin su döngüsü üzerinde olacağının altını çizen Bayraktar, ülkede nüfus artışının etkisiyle kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının azaldığını ifade etti.

Bayraktar, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sulamada yatırımların bitirilmemesi ve etkinliğin sağlanamaması bir diğer yapısal sorunlarımızın başında geliyor. Sürdürülebilir bir tarımsal üretimde su olmazsa olmazdır. Halen 1,4 milyon hektar alanda sulama altyapısı tamamlanmadı. Sulamaya açılacak her metrekare tarım arazisi ülkemizin menfaatine olacaktır. Hükümetin sulama yatırımlarına yönelik çalışmalarını destekliyoruz. Sulama kanallarının yenilenmesi ve kanallarda kapalı sisteme geçilmesi şarttır. Çiftçilerimize su tasarrufu sağlayan modern sulama sistemlerini kurabilmeleri için teşvik ve krediler artırılmalıdır."

"Yaz mevsiminde yağışlar geçen yıla kıyasla yüzde 30 azaldı"

Dünyanın birçok bölgesinde artan sıcaklıklar ve azalan yağışların, kuraklık afetinin sıklığını ve şiddetini artırdığını vurgulayan Bayraktar, "Tarımın yer üstü ve yer altı su kaynaklarına olan bağımlılığı nedeniyle kuraklık, tarımsal ekonominin birçok sektörünü etkileyen karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tarımda su vazgeçilmezdir. Kuraklık, tarımsal ürünlerin verimliliğini etkilediği gibi gelir seviyesi daha fazla ürünlerin ekiminden de çiftçilerimizi uzaklaştırdı." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, yaz mevsiminde yağışların normaline göre yüzde 9, geçen yıla kıyasla yüzde 30 azalma gösterdiğine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Buğday ve arpada ekim dönemi ileri tarihlere kaydı. Bu sezon da bölgelere göre değişmekle birlikte, yağışların ekim ayında istenilen seviyede olmaması ve bazı bölgelerde çok geç gelmesi nedeniyle ekilişler 20 gün ile 1 ay kadar ileri kaydı. Kuraklık nedeniyle birçok çiftçimiz hububat ekimi yapamadı."

Ülke olarak modern uygulamalara geçiş için hazırlıklı olunması gerektiğini belirten Bayraktar, alınacak önlemlerin su, toprak ve biyoçeşitlilik gibi doğal kaynakların korunması, sürdürülebilir ve etkin kullanımına yönelik olması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sivas'ta arazide bulunan bebek cesedini mezarlıktan yabani hayvanlar çıkartmış

2024-11-06 15:27 - Gündem

Van ile Hakkari'nin yüksek kesimlerinde kar ve sis etkili oldu

2024-11-11 12:22 - Gündem

İsrailli Bakan, Trump'la Lübnan'da olası ateşkes ve Gazze'ye saldırılara ilişkin tutu

2024-11-12 13:27 - Dünya

Slovenya: İsrail, bilinçli şekilde BM kurumlarını yok etmeye çalışıyor

2024-11-12 13:38 - Dünya

Fenerbahçe, Süper Lig'de ikinci sıraya yükseldi

2024-11-10 21:53 - Spor

Süper Lig'de 12. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

2024-11-06 16:32 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu ile görüştü

2024-11-12 15:51 - Siyaset

Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlığının bütçe görüşmelerinde soruları cevapladı

2024-11-13 00:28 - Ekonomi

HÜRJET'in ikinci prototipi, ilk uçuşunu başarıyla tamamladı

2024-11-12 19:47 - Teknoloji

İsrail'in Lübnan'ın Sur kentine düzenlediği hava saldırısında 14 kişi yaralandı

2024-11-07 20:12 - Dünya

İlgili Haberler

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı

09:18 - Ekonomi

Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı

23:58 - Ekonomi

McDonald's'ın küresel satışları bu yılın ilk çeyreğinde düştü

17:23 - Ekonomi

Su ürünü ve hayvansal mamul ihracatçısı şirketler ödüllendirildi

15:38 - Ekonomi

Libya Ticaret Bakanı Huveyc: Türkiye'yle ticaret hacminde hedefimiz 10 milyar dolara ulaşmak

14:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ülke genelindeki denetimlerde 21 göçmen kaçakçısı ve 547 düzensiz göçmen yakalandı

09:33 - Gündem

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı

09:18 - Ekonomi

Ukrayna: Rus ordusunun düzenlediği İHA saldırılarında 31 kişi yaralandı

09:13 - Dünya

Trump'ın yasa kapsamında Venezuelalı göçmenleri sınır dışı etmesi 'hukuka aykırı' bulundu

05:23 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Rubio'nun yeni geçici görevini basından öğrendi

02:03 - Dünya