?>

Kuledeki hava trafik kontrolörlerinin yerdeki keskin gözleri

Havacılığın görünmeyen kahramanlarından "follow me (beni takip et)" ekipleri, hava trafik kontrolörlerinin yerdeki gözü gibi hareket edip, yolcu güvenliğinden uçakların emniyetli şekilde park alanına ulaşmasına kadar birçok kritik görevi ifa ediyor.

Gündem - 10 saat önce

İstanbul

Apronda 7 gün 24 saat esasına göre çalışan ekipler, yolcuların ve uçakların güvenliğinin en üst seviyede sağlanması için yoğun ve özverili şekilde mesai yapıyor.

????

İnen uçaklara eşlik edip, doğru park pozisyonuna ulaşmasını sağlayan ekipler, hava trafik kontrolörleriyle de koordineli olarak verilen görevleri anlık uyguluyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) iştiraki Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Meydan Otoritesi HEAŞ bünyesindeki "follow me" ekipleri de aprondaki trafiğin sorunsuz işleyişinde önemli rol oynuyor.

Ekipler, özellikle yağış ve yoğun sis gibi düşük görüş şartlarında park pozisyonuna ulaşmak isteyen veya uçuş için piste ilerleyen uçaklara rehberlik ediyor.

Avrupa'nın en yoğun havalimanlarından biri olan Sabiha Gökçen'de 18 araç ve 86 personelle görev yapan ekipler, yerdeki trafiğin yanı sıra taksi yolları ve pist bölgelerinde de rutin kontroller gerçekleştiriyor.

"Follow me ekiplerine 'kulenin yerdeki gözü' diyebiliriz"

HEAŞ Apron Yönetim Şefi Emre İnci, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın apron kısmında uçuş emniyetini sağlamak amacıyla bir dizi faaliyet yürüttüklerini anlattı.

İnci, bunların en önemlilerinin pist, apron ve taksi yolları gibi bölgelerde gerekli kontrolleri yapmak ve bölgenin emniyete alınmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Hava araçlarının doğru park pozisyonlarına emniyetli yönlendirilmesinde "follow me" araçlarını kullandıklarını ifade eden İnci, şöyle devam etti:

"Follow me' ekiplerine 'kulenin yerdeki gözü' diyebiliriz. Bu özel donanımlı araçlarla özellikle düşük görüş şartlarında yabancı hava yolları havalimanımıza iniş yaptığında teknik arızalar veya pilotların havalimanı coğrafyasını yeterince bilmediği durumlarda ilgili uçakları doğru park pozisyonlarına emniyetli yönlendirilmesini sağlarlar.

Tabii görevleri yalnızca uçaklara rehberlik etmekle sınırlı değil. 'Follow me' ekiplerinin en temel görevlerinden bir diğeri de pist, apron, taksi yolları ve bunların bitişiğindeki sahalarda rutin denetim ve kontroller yapmaktır. Bu kontroller sırasında herhangi bir FOD, teknik aksaklık, sıvı bir kirletici, bu yağ sızıntısı olabilir. Yağmur ve ıslaklık da bizim için bir kirletici niteliğindedir. Bu gibi hususların kontrolünü yaparak herhangi bir operasyonel risk tespit edildiğinde bu durumu anında hava trafik kontrol ünitesine yani kuleye ve ilgili diğer teknik birimlere raporlayarak bölgenin emniyete alınmasını sağlarlar."

İnci, operasyonların gerçekleştirilmesinde ekip çalışması, doğru iletişim ile kriz anlarında doğru kararları verebilmenin önemli olduğunu dile getirerek, bunun hava trafiği operasyonlarında çok önemli olduğunu belirtti.

Alınan tedbirlerin ve kontrollerin yolcu ile uçakların güvenliği için kritik rol oynadığına dikkati çeken İnci, "Havalimanında herhangi bir emniyetsiz durum yaşandığında 'follow me' ekipleri, direkt olarak bölgeye giderek kuleye gerekli raporlamaları yaparlar ve trafikleri emniyetli bir şekilde yönlendirirler. Deprem gibi acil durumların ardından pist ve diğer kaplamalı sahalarda gerekli rutin kontrolleri yaparak herhangi bir yüzey deformasyonu, çatlaklar veya operasyonu tehlikeye atabilecek bir bulgunun olup olmadığını titizlikle inceliyoruz." diye konuştu.

Bu görevin aynı zamanda büyük bir dikkat gerektiğini vurgulayan İnci, apron ve pistlerdeki FOD, ışıklandırma, yer işaretlemeleri ve kirleticiler için durumsal farkındalığın önemli olduğunun altını çizdi.

⁠"Yüzlerce trafik aynı bölgeye iniş yapıyor"

HEAŞ PAT Sahası Denetleme ve Kontrol Uzman Yardımcısı Yunus Bilir ise pist, apron ve taksi yolunun yanı sıra bunların bitişiğindeki kaplamalı yüzeyler ile yeşil alanlarda uçuş emniyetini sağlamak için aktif denetimler yaptıklarını söyledi.

Denetimlerde yüzey düzensizlikleri ve sıvı kirleticiler dahil olmak üzere işaretlemelerde herhangi bir deformasyon veya hasar tespiti durumunda olaya anlık müdahale ettiklerini anlatan Bilir, aynı zamanda hava kontrolörlerine ve diğer ilgili teknik bilimlere bunun bilgisini verdiklerini kaydetti.

Bilir, hava sahasındaki uçuş emniyetinin sağlanmasının kendileri için ilk sırada yer aldığına işaret ederek, "Yüzlerce trafik aynı bölgeye iniş yapıyor. Tabii ki bu trafiğin içerisinde yüzlerce can var. Bunların güvenliğinin sağlanması aşırı derece önemli. Bu görevin sorumluluğu bir insana ekstra bir bilinç katıyor. O görev bilincinde o ekibin bir parçası olmak insanı mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

⁠"Can güvenliği bizim birinci önceliğimiz"

HEAŞ PAT Sahası Denetleme ve Kontrol Uzman Yardımcısı Ömer Faruk Sürek de uçuş emniyetini sağlamak için her türlü hava şartında denetimler yaptıklarını belirtti.

Sürek, apron güvenliğinin sağlanmasında "follow me" ekiplerinin oynadığı rolü aktararak, "Bu havalimanında, uçuş emniyeti bizim için en kritik olan şey. Onun için 'follow me' ekibi olarak 7 gün 24 saat görev yapıyoruz. Biz burada havacılığın görünmeyen yüzüyüz." dedi.

Kuleyle sürekli koordine kurarak her türlü sorunda iletişime geçtiklerini aktaran Sürek, “Uçuş ve yer emniyeti bizim birinci önceliğimiz. Çok dikkatli olmalıyız. En basit şey bile belki de çok büyük sonuçlara yol açabiliyor. O yüzden sürekli dikkatimizi işimize vermemiz gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İçişleri ile Hazine ve Maliye bakanlıklarının 2026 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

2025-12-16 00:03 - Siyaset

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul: Rusya saldırgan ve emperyalist ülke olmaya devam ediyor

2025-12-16 00:53 - Dünya

KOBİ'ler için 1,5 milyar avroluk uygun koşullu finansman imkanı

2025-12-16 10:02 - Ekonomi

Avrupa'dan "Ukrayna için çok uluslu güç" önerisi

2025-12-16 00:08 - Dünya

Pakistan’da 5,2 büyüklüğünde deprem

2025-12-16 00:48 - Dünya

Trump, Ukrayna’da barış için Avrupalı liderlerle yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi

2025-12-16 01:22 - Dünya

Çalışma Bakanı Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması: Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz

2025-12-16 12:22 - Ekonomi

Trump, fentanili "kitle imha silahı" ilan eden kararnameyi imzaladı

2025-12-16 07:53 - Dünya

Uludağ'ın ormanlarından toplanan kozalaklardan pekmez yapıyorlar

2025-12-16 11:52 - Çevre-Hayat

Ticaret Bakanlığı, yılbaşı kampanyalarını mercek altına aldı

2025-12-16 09:33 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yeşilayın Bağımlılık Danışmanlık Becerileri Eğitimi Sertifika Programı'na başvurular başladı

17:12 - Gündem

Gaziosmanpaşa'da kentsel dönüşümü tamamlanan konutlar hak sahiplerine teslim edildi

17:03 - Gündem

Sındırgı esnafı için konteyner ve prefabrik çarşı kurulumu devam ediyor

16:18 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Gazze'de 247 gazeteci yaşananları resmetmeye çalışırken katled

16:14 - Gündem

Şifa deposu beyran, kış sofralarının vazgeçilmezi

15:17 - Gündem

Günün Manşetleri

Avustralya Başmüftüsü, Sidney'deki silahlı saldırgana müdahale eden Ahmed'i ziyaret etti

23:37 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bahreyn'in vizyon 2030 hedeflerini yakından takip ediyoruz

23:23 - Ekonomi

FIFA, 2026 Dünya Kupası için 60 dolara bilet sunacak

23:18 - Spor

Suriye'de eski bir güvenlik merkezinde toplu mezar bulundu

22:57 - Dünya

Gazze'de etkili olan fırtına nedeniyle bir ev kısmen yıkıldı

22:43 - Dünya