?>

'Kudüs'ü Amerika'nın başkent olarak tanımasını reddediyoruz'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, "Bugün maalesef Kudüs'ü Amerika'nın başkent olarak tanımasını da şiddetle kınıyoruz ve bunu reddediyoruz." dedi.

Dünya - 8 yıl önce

KÖLN

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Umuyoruz ki tüm çocukların güldüğü bir dünyayı biz kadınlar olarak, inisiyatif alarak, mücadele ederek, çalışarak oluşturalım. Bir kadının, bir annenin gözyaşı dünyada hiçbir şeyden kıymetli değil." dedi.

Almanya'nın Köln kentinde Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) düzenlediği "1. Uluslararası Kadınlar Zirvesi"ne katılan Kaya, programın ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Savaşın, göç ve terör olaylarının en büyük mağdurunun kadınlar olduğunu kaydeden Kaya, dünya üzerinde evlerinden edilmiş yaklaşık 40 milyon kişinin olduğunu belirterek "Suriye'de savaş başladığında bombaların altından kaçan, Türkiye'ye sığınan kadın ve çocuklara, yaşlılara, engellilere biz hükümet ve devlet olarak hep kapılarımızı açtık hem de insanımız gönüllerini açtılar bir anlamda. Bugün ülkemizde 3,2 milyon Suriyeli misafirimize ev sahipliği yapıyoruz. Onları mülteci değil misafirlerimiz olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.

Bakan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savaştan, bombaların altından kaçıp ülkemize sığınan insanları en iyi şekilde ağırlamak için Türkiye Cumhuriyeti devletiyle, sivil toplumuyla, gönlü geniş insanlarıyla hep beraber seferber olmuş durumdayız. Türkiye olarak 30 milyar doların üzerinde Suriyeli misafirlerimiz için harcama yaptık. Biz dini, dili, ırkı ne olursa olsun, dünyanın neresinde bir mazlum varsa oraya el uzatmaya çalışan bir medeniyetin mensuplarıyız.

Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dünya beşten büyüktür diyerek nerede bir zulüm varsa o zulmün karşısında yer aldık ve mazlumlara el uzattık. Bugün dünyada insani kalkınma yardımlarında Türkiye gayrisafi milli hasılasına oranla baktığımızda birinci sırada. Biz dünyanın en zengin ülkesi değiliz ama elhamdülillah en cömert ülkesiyiz, bu bunun en büyük göstergesi. Nerede bir mazlum varsa onlara el uzattık ve uzatmaya devam edeceğiz."

Bosna'da insanlık dramı yaşanırken Türkiye'nin mazlumlara el uzattığını kaydeden Kaya, "Afganistan'da, Filistin'de yaşanan zulüm karşısında Türkiye orada, kadınlar ve çocuklar için biz oradayız. Filistin'de bugün ülkemiz insani yardımlar konusunda üzerine düşeni yaptı, yapıyor." dedi.

ABD'nin Kudüs kararı

ABD'nin Kudüs'ü başkent olarak tanıması konusuna da değinen Kaya, şu değerlendirmede bulundu:

"Bugün maalesef Kudüs'ü Amerika'nın başkent olarak tanımasını da şiddetle kınıyoruz ve bunu reddediyoruz. Uluslararası hukuka, hiçbir diplomatik kaynağa dayanmayan böyle bir şeyin kabul edilmesi asla söz konusu olamaz, bunu yok sayıyoruz ve Türkiye olarak da uluslararası kamuoyunu bu konuda tepki göstermeye davet ettik. Bu BM kararlarına aykırı, uluslararası hukuka aykırı, her türlü insani, vicdani bakış açısıyla bakın, hukuksuz bir anlayışla yapılmış, orada kaosu ve şartları daha da zorlaştıracak, asla ve asla barışa hizmet etmediği apaçık ortada olan ve herkesin reddetmesi gereken bir karardır. Türkiye olarak bu kararın karşısındayız, bunu yok sayıyoruz ve reddediyoruz. Uluslararası camiadan ve İslam ülkelerinden de aynı şekilde bir tavır koymalarını bekliyoruz."

Bakan Kaya, bu etkinliği düzenleyen UETD yetkililerine teşekkür ederek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün burada UETD ile Bakanlığımızın düzenlediği Müslüman kadınlar zirvesinde savaşın, göçün ve terörün mağduru kadınların yanında bir ve beraber olduğumuzu tüm Avrupalı kadınlar olarak din, dil, ırk gözetmeksizin kadın ve çocukların yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmiş olduk. Umuyoruz ki tüm çocukların güldüğü bir dünyayı biz kadınlar olarak, inisiyatif alarak, mücadele ederek, çalışarak oluşturalım. Bir kadının, bir annenin gözyaşı dünyada hiçbir şeyden kıymetli değil. Kadınların ve çocukların güldüğü bir dünya için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kamyonlar kafa kafaya çarpıştı

2017-12-06 00:07 - Asayiş

Avro Grubu'nun yeni başkanı belli oldu

2017-12-04 23:32 - Dünya

Atatürk Köprüsü trafiğe kapatılacak

2017-12-04 22:55 - Genel

Kayalıklarda mahsur kalan adamı AKUT kurtardı

2017-12-07 00:02 - Asayiş

450 bin işçiye direkt kadro statüsü

2017-12-05 21:37 - Gündem

İstanbul merkezli 8 ilde ByLock operasyonu

2017-12-07 11:32 - Gündem

Atiker Konyaspor yönetiminde çifte istifa

2017-12-08 23:27 - Spor

Şampiyonlar Ligi gecenin sonuçları

2017-12-06 04:52 - Spor

Brexit müzakerelerinde yine sonuç alınamadı

2017-12-05 00:02 - Dünya

İstanbul'da 5 bin polisle geniş çaplı asayiş kontrol

2017-12-05 00:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Ukrayna ve Kanada, güvenlik ve savunma alanlarında anlaşmalar imzaladı

18:28 - Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Vance, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın bitmesi konusunda iyimserliğini koruyor

18:17 - Dünya

İspanya'da devam eden orman yangınlarında 407 bin hektardan fazla alan kül oldu

17:42 - Dünya

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Suriye ve Lübnan konusunu ele aldı

16:57 - Dünya

İsrail Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

16:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamında İstanbul Boğazı'ndan geçen gemileri selamladı

19:59 - Siyaset

TCG Anadolu TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamındaki İstanbul Boğazı geçişini tamamladı

19:58 - Gündem

Kocaeli'de ağaçlık ve makilik alanda çıkan yangın söndürüldü

18:38 - Gündem

Togg Münih’teki IAA Mobility 2025’te yerini alacak

18:33 - Ekonomi

Ukrayna ve Kanada, güvenlik ve savunma alanlarında anlaşmalar imzaladı

18:28 - Dünya