Kronik akciğer, astım ve KOAH hastalarına 'çöl tozu' uyarısı

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, "Akciğer ve kalp hastalığı olan insanlarda çöl tozlarının solunması ayrıca ciddi başka hastalığın alevlenmesine neden olabilir." dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

Istanbul
Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye'de hafta sonuna kadar etkili olacak çöl tozuna ilişkin, "Akciğer ve kalp hastalığı olan insanlarda çöl tozlarının solunması ayrıca ciddi başka hastalığın alevlenmesine ve ağırlaşmasına neden olabilir. Onun için özellikle kronik akciğer hastası olanlar, astım ve KOAH hastalarının dikkatli olmaları gerekiyor." dedi.
Prof. Dr. Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meteorolojinin çöl tozunun Türkiye'de etkisini sürdüreceğine yönelik bir uyarıda bulunduğunu, daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu etkisi altına alacağının bildirildiğini fakat bu tozların İstanbul'a da ulaşmasının söz konusu olduğunu söyledi.
Daha önceki yıllarda da çöl tozunun etkisiyle gökyüzünün renginin değiştiğini ve arabaların üzerinde tozların biriktiğini anımsatan Dağlı, şu bilgileri verdi:
"Çöl tozları, nefes borularının içerisinde girme özelliğinde olabilen küçük tanecikler. Akciğerin içerisinde 2,5-10 mikron arasındaki tanecikler girebiliyor. Bu taneciklerin üstünde bir toz değil kum kristalleri var. Kum kristalleri de silika içeriyor. Akciğerin içerisine bu kum taneciklerinin girmesi bir zedelenmeye yol açıyor. Bunlar çok minicik tanecikler, kum tanesinin çok çok küçüğü. 2,5 mikron çapında olanlar akciğerde zedelenmeye yol açıyor. Bu silika adı verilen kristal taneciklerinin yaptığı zedelenme dışında bu çöl tozları gökyüzünde asılı bulunarak atmosferin içerisine dağıldıkları zaman kendi mineral özelliği dışında da başka tanecikleri üzerinde taşıyorlar. Yani bir nevi mikroplara, küf mantarlarına taşıyıcı araç meydana getirmiş oluyorlar."
Dağlı, çöl tozlarının büyük mesafeler katedebildiğini, yapılan araştırmaların bu taneciklerin Arap yarımadasından kalkıp Avrupa'yı geçerek Atlantik Okyanusu'nu aştığını ve buralardan alınan mikrop örneklerinin aynı olduğunu gösterdiğini aktardı.
"Bazı ülkelerde görülen salgınlar bu tozlarla taşınmış"
Avrupa ülkelerinin bir çoğunun da çöl tozlarından etkilenebildiğine dikkati çeken Dağlı, "Bunlar ülkelerde hava kirliliğine neden olan trafik yoğunluğu ve ısıtma sistemlerinde kullanılan kömür tozları gibi zararlı partikülleri üzerinde taşıyarak daha zararlı hale geliyor. Bazen bu tozlar, akciğerin içerisinden emilip kan dolaşımına da üstünde taşıdıkları zehirleri ulaştırabiliyorlar. Bu tek başına bir mineral kristali olsa da akciğere zarar veriyor ama üstünde taşıdıklarıyla birlikte bir başka zararı daha oluyor." diye konuştu.
Dağlı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik tedbirler alınırken bu tozların üzerinde mikrop taşınma ihtimali olduğunu da bilmek gerektiğine işaret ederek, "Bu tozlar çok yükseklerde oldukları için Kovid-19 hastasının solunumuyla mikrop karışma ihtimali yok ama bazı ülkelerde görülen salgınların bu tozların üstünde taşınmış mikroplardan oluştuğu gösterilmiş." dedi.
"Akciğer ve kalp hastalarının bu tozları soluması başka hastalıkları alevleyebilir"
Çöl tozlarının bireylerde grip ve nezle gibi etki yapabileceğini belirten Dağlı, özellikle solunum sisteminin içerisine girmeyen 10 mikronun üzerindeki büyük taneciklerin "burun ve geniz akıntısı", "göz sulanması", "gözde kızarıklık" gibi belirtiler meydana getirebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Dağlı, "Akciğer ve kalp hastalığı olan insanlarda çöl tozlarının solunması ayrıca ciddi başka hastalığın alevlenmesine ve ağırlaşmasına neden olabilir. Onun için özellikle kronik akciğer hastası olanlar, astım ve KOAH hastalarının dikkatli olmaları gerekiyor. Artık 'Evde kalın' demek giderek zorlaşıyor, uzun bir süredir evde kalınıyor ama şu andaki meteorolojik uyarılara göre hafta sonuna kadar bu tozların havada bulunacağını anlıyoruz. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var." uyarısında bulundu.
"Bu giderek artan bir sağlık sorunu haline geliyor"
Küresel iklim krizinin çöl fırtınalarında tozların dağılımıyla ilgili değişiklikler meydana getirdiğini aktaran Dağlı, şunları kaydetti:
"Eski yıllarda bu kadar bildiğimiz, sık gördüğümüz durumlar olmamakla birlikte şimdi artmış fırtınalarla daha fazla çöl tozunun havalanması kuraklıkla toprağın daha kurumuş olması nedeniyle rüzgarla daha fazla miktarda toz yapıcı materyalin havaya karışmış olması gibi sorunlar da var. Bu giderek artan bir sağlık sorunu haline geliyor. Çünkü küresel iklim krizini durduracak herhangi bir şey yapmıyoruz, ciddi tedbirler almıyoruz. Bu çöl tozlarının giderek daha büyük miktarlarda, daha uzun mesafeleri katederek solunum sistemimize zarar verme ihtimalleri var."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yunanistan'da Türk azınlık, anaokullarında Türkçe dersi istiyor

2020-05-07 16:22 - Dünya

Türkiye'de yaşayan Sovyet savaş gazisi Kravtsov: Türkler bana çok saygılı davranıyor

2020-05-10 00:23 - Özel Haber

Barış Pınarı bölgesinde sızma girişiminde bulunan 3 terörist etkisiz hale getirildi

2020-05-12 18:49 - Genel

Annelere dezenfekte edilmiş çiçekler hediye edilecek

2020-05-08 14:37 - Çevre-Hayat

Mahallelinin sahur sürprizi polisi duygulandırdı

2020-05-08 15:12 - Çevre-Hayat

Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'den 'İsrail'le esir takası' açıklaması

2020-05-14 08:13 - Genel

ABD'nin biyometrik veritabanını Amazon muhafaza edecek

2020-05-08 02:48 - Gündem

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Suudi Arabistan'da Prens Faysal bin Abdullah gözaltına alındı

2020-05-09 20:17 - Dünya

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 79 bine yaklaştı

2020-05-09 20:12 - Genel

Mahkeme kararı aranmaksızın 331 bin ad soyad düzeltmesi yapıldı

2020-05-09 20:55 - Genel

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bakan Kacır: Türkiye, Çin'den sonra ürün ve pazar çeşitliliği açısından en önde gelen ihracatçı

13:38 - Ekonomi

Türk bayraklı gemi Girit açıklarında Sudanlı göçmenleri kurtardı

13:32 - Gündem

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin ticaretindeki 25 yıllık dönüşümü paylaştı

13:27 - Ekonomi

Yurt dışından geçici getirilen araçlara ilişkin esaslar düzenlendi

13:23 - Ekonomi

Milli Eğitim Bakanı Tekin: LGS ile YKS'nin içeriği ve soru havuzu yeni müfredata göre olacak

13:18 - Gündem