Kremlin: Rus ordusu, Dimitrov ve Gulyaypole şehirlerini ele geçirdi

Rusya, ordusunun Donetsk bölgesinde Dimitrov (Mirnograd), Zaporijya bölgesinde de Gulyaypole şehirlerini ele geçirdiğini bildirdi.

Dünya - 7 ay önce

Moskova
Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortak Askeri Grubu'nun yönetim merkezini ziyaret ettiği belirtildi.
Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Merkez Askeri Grubu Komutanı Valeriy Solodçuk ve Doğu Askeri Grubu Komutanı Andrey İvanayev'ın Putin'e Ukrayna'da cephedeki durum hakkında bilgi verdiği aktarılan açıklamada, "Putin, Donetsk Halk Cumhuriyetinin Dimitrov, Zaporijya bölgesinde de Gulyaypole kentlerinin kurtarıldığı konusunda bilgilendirildi." ifadesi kullanıldı.
????

"Kiev yönetimi, krizi barışçıl araçlarla çözme konusunda acele etmiyor"

Putin, askeri yetkililerle yaptığı toplantıda, görevlerini yerine getiren Rus askerlere minnettar olduğunu dile getirerek, "Dimitrov'un ele geçirilmesi, Donetsk Halk Cumhuriyetinin tamamıyla kurtarılmasına yönelik ciddi adım. Gulyaypole ise Zaporijya bölgesinin ikinci büyük şehridir. Bu kentin kurtarılması, Zaporijya'da birliklerimizin ilerleyişi için imkan sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.
Ukrayna’daki iktidarın temel kaynağının darbe olduğunu savunan Putin, bu devlette yaşamak istemeyenlerin kendi kaderlerini tayin etme haklarını güvence altına alma konusunu Kiev yönetimiyle konuştuklarını hatırlattı.
Putin, ne 2014’te ne de 2020’de Kiev yönetiminin kendilerini dinlemediğine değinerek, "Kiev yetkilileri büyük ölçekli askeri operasyonlar başlatmayı, bir savaş başlatmayı seçtiler. Biz bunu sona erdirmeye çalışıyoruz. En başından beri, Kiev rejiminin birliklerinin bu topraklardan çekilmesi gerektiğini ve askeri bir harekat olmayacağını söyledik. Eğer o zaman bizi dinlemiş olsalardı, hiçbir harekat olmazdı." dedi.
Batı'da da Kiev yetkililerinin çatışmayı sona erdirmek için onurlu şartları kabul etmelerini ve Ukrayna'nın uzun vadeli güvenliğinin sağlanması, Rusya ile ilişkilerin yeniden kurulması ve Ukrayna ekonomisinin yeniden canlandırılması için "iyi temel koşullar sunmalarını tavsiye eden zeki insanların" ortaya çıktığını kaydeden Putin, Kiev yönetiminin çatışmayı barışçıl şekilde çözmek için acele etmediğini söyledi.
Putin, "Eğer Kiev yönetimi meseleyi barışçıl yollarla çözmeye yanaşmazsa, karşı karşıya olduğumuz tüm sorunları silah kullanarak özel askeri operasyonla çözeceğiz." ifadelerini sözlerine ekledi.

"Birliklerimiz, Slavyansk şehrine doğru ilerliyor"

Toplantıda konuşan Genelkurmay Başkanı Gerasimov da Rus güçlerinin Ukrayna'da cephenin tüm yönlerinde ilerlediğini belirterek, şunları kaydetti:
"(Donetsk bölgesinde) Krasnıy Liman'ın güneydoğu ve doğu kesimlerinde çatışmalar sürüyor. Güney askeri grubu birlikleri, Seversk kentini kurtardıktan sonra Slavyansk şehrine doğru ilerliyor. Kirovo yerleşim yeri kurtarıldı. Konstantinovka'da sokak çatışmaları devam ediyor. Şehrin yarısı kontrolümüzde. Merkez askeri grubu birlikleri, kuşatma altındaki Ukraynalı askerleri yenilgiye uğratarak, Dimitrov şehrini kurtardı."
Harkiv bölgesinde Oskol nehrinin güneyinde Novoplatonovka yerleşim yerini ele geçirdiklerine işaret eden Gerasimov, "Boguslavki yerleşim biriminin de temizlenmesi süreci tamamlanmak üzere." ifadesini kullandı.
Gerasimov, Rus güçlerinin Zaporijya bölgesinde de ilerlediğini dile getirerek, "Gulyaypole kenti kurtarıldı. Dnipro askeri grubu birlikleri, Stepnogorsk yerleşim yerini kurtardı." dedi.
Merkez Askeri Grubu Komutanı Solodçuk da Donetsk bölgesinde Rodinskoye, Volnoye ve Artyomovka yerleşim yerlerinde kontrolü ele geçirdiklerini bildirdi.
Doğu Askeri Grubu Komutanı İvanayev ise Zaporijya bölgesinde Gayçur nehrinin doğu kıyısında ilerledikleri bilgisini paylaştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Satrançta hedef "2 milyon" lisanslı sporcu

2025-12-21 12:58 - Spor

Türkiye'de sonbahar yağışları uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 18 azaldı

2025-12-23 14:23 - Gündem

Fırtınadan kaçan yük gemileri Sinop doğal limanına sığındı

2025-12-25 16:07 - Gündem

Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Al-Haddad'ın içinde bulunduğu jetin enkazındaki çalışmalar sürüyor

2025-12-24 18:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İbrahim Murat Gündüz’den İstanbul’dan Dünyaya Mesaj: Army of Fighters 5’te Son Söz Bu Gece

2025-12-26 16:51 - İnsan-Hayat

Birleştirilmiş sınıflı köy okulundan çok sayıda doktor, avukat, öğretmen ve mühendis çıktı

2025-12-22 13:08 - Çevre-Hayat

Fatih Karagümrük, Süper Lig'in ilk yarısında istediğini bulamadı

2025-12-25 12:48 - Spor

Milli Savunma Bakanlığı 109 memur ve 1349 sözleşmeli personel istihdam edecek

2025-12-26 15:48 - Gündem

Fenerbahçe taraftarı otizmli gencin futbol sevgisi forma koleksiyonuna dönüştü

2025-12-24 13:53 - Spor

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD'li Senatör Graham ile bir araya geldi

2025-12-21 17:23 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

22:48 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı oldukları

00:13 - Dünya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıya

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan ett

23:12 - Dünya