?>

Kremlin: Moldova'daki cumhurbaşkanı seçimi demokratik ve adil değil

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moldova'da düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin demokratik ve adil olmadığını belirterek, "Avrupa ülkelerinde çalışan Moldova vatandaşlarının aksine ülkedeki halkın büyük kısmı oyunu kullanamadı." dedi.

Dünya - 6 ay önce

Moskova

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere, gündemdeki konulara dair açıklamalarda bulundu.

Moldova'daki cumhurbaşkanı seçimini değerlendiren Peskov, Rusya'da binlerce Moldova vatandaşının yaşadığını ve bunların oy kullanma hakkından mahrum kaldığını dile getirdi.

Dmitriy Peskov, Moldova sınırları içerisinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden "Transdinyester" bölgesinde yaşayanların da oylarını kullanamadığını, bu nedenle de bölgenin mevcut Moldova yönetimini destekleme eğiliminde olmadığını söyledi.

Moldova içindeki vatandaşlarının birçoğunun, Cumhurbaşkanı Maya Sandu için oyunu vermediğine dikkati çeken Peskov, ülkedeki toplumun bölündüğünü vurguladı.

Peskov, "Avrupa ülkelerinde çalışan Moldova vatandaşlarının aksine ülkedeki halkın büyük kısmı oyunu kullanamadı. Elbette, bu seçim sonucunu etkiledi. Bu nedenle seçimin temiz geçtiği söylenemez. Bu seçim demokratik ve adil değil, manipülasyonla dolu." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ile Moldova arasındaki ilişkilere de değinen Peskov, Moldova yönetiminin Rusya ile iyi komşuluk ilişkileri kurmak istemediğini ve bu yönde siyaset izlemeye devam edeceğini dile getirerek, "Bu nedenle, Moldova-Rusya ilişkilerinin gelişimine dair beklentilere pembe gözlüklerle bakmayacağız." ifadesini kullandı.

"Kiev ve Avrupa, Ukrayna meselesini uluslararası boyuta taşımaya çalışıyor"

Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'da Rus ordusu safında savaşacağı yönündeki iddiaları da değerlendiren Peskov, Kiev yönetimi ve Avrupa ülkelerinin, Ukrayna meselesini uluslararası boyuta taşımak ve birçok ülkeyi bu meseleye dahil etmek için elinden geleni yaptığını söyleyerek, "Kiev yönetimi, bu sürece Seul'u dahil etmeye çalışıyor." diye konuştu.

Sözcü Peskov, The Wall Street Journal gazetesinin, "Rus askeri istihbaratının, Avrupa'ya kargo ile patlayıcı madde gönderdiği" yönündeki haberinin "güvenilir" olmadığını belirtti.

Moldova'da 3 Kasım'da düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, Batı yanlısı mevcut Cumhurbaşkanı Maya Sandu yüzde 55,33 oy alarak tekrar cumhurbaşkanı seçildi.

Sandu'nun rakibi Rusya yanlısı Sosyalistler Partisi (PSRM) adayı Gagauz Türkü Aleksandr Stoyanoglo ise yüzde 44,67 oy alarak seçim yarışını kaybetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emine Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 101'inci yılı paylaşımı

2024-10-29 23:07 - Gündem

ABD'de mahkeme, Musk'ın düzenlediği çekilişin başkanlık seçimlerine kadar sürebileceğine h

2024-11-05 13:23 - Dünya

Marmara Denizi ve Ege Denizi'nin kuzeyi için 'fırtına' uyarısı

2024-11-02 19:12 - Asayiş

İsrail televizyonunda ABD Başkan adayı Harris için 'terör destekçisi' ifadesi kullanıldı

2024-10-31 23:52 - Medya

Hazine'nin vergi dışı normal gelirleri yılın üçüncü çeyreğinde 8,2 milyar lira oldu

2024-10-31 20:48 - Ekonomi

Ordu'da gün doğumunda bulutlara ay yıldız silüeti yansıdı

2024-10-29 19:23 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar ölçüm direği İzmir açıklarının enerji potansiyelini ölçtü

2024-11-01 11:37 - Ekonomi

Kuğulu Park'ta 5 kuğu yavrusu dünyaya geldi

2024-10-29 18:38 - Çevre-Hayat

1000 hakim ve savcı yardımcısı alımına ilişkin sınav ilanı yayımlandı

2024-11-05 14:03 - Gündem

Fenerbahçeli futbolcu İrfan Can Kahveci'nin adalesinde kısmi yırtık tespit edildi

2024-11-05 12:02 - Spor

İlgili Haberler

Gazze'den dünyaya "açlıktan ölen çocukları kurtarın" çağrısı

20:52 - Dünya

Beyaz Saray, ABD-Ukrayna ekonomik ortaklık anlaşmasının detaylarını paylaştı

20:07 - Dünya

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz görevinden ayrılıyor

18:48 - Dünya

İran ile ABD arasında 3 Mayıs'ta yapılacak nükleer görüşme ertelendi

17:52 - Dünya

İspanya'da hükümetin kurduğu komisyon elektrik kesintisinin nedenini araştırıyor

17:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Enerji Bakanı Bayraktar, Irak, Moldova, Nijer, Suriye ve Libya enerji bakanlarıyla görüştü

20:57 - Ekonomi

Gazze'den dünyaya "açlıktan ölen çocukları kurtarın" çağrısı

20:52 - Dünya

Bazı iller için kuvvetli yağış uyarısı

20:23 - Gündem

Beyaz Saray, ABD-Ukrayna ekonomik ortaklık anlaşmasının detaylarını paylaştı

20:07 - Dünya

Diyarbakır'da bir depoda çıkan yangın kontrol altına alındı

19:57 - Asayiş