?>

Kral Necaşi Türbesi'nin restorasyonunda sona yaklaşıldı

Etiyopya'daki Habeş Kralı Necaşi'ye ve 15 sahabeye ait türben alanına TİKA tarafından aşevi ve çok amaçlı salon inşa edildi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

ADDİS ABABA - Tufan Aktaş/Ahmed Mohammed Abdalla

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restore edilen, Habeş Kralı Necaşi ve 15 sahabenin mezarının bulunduğu türbede çalışmalar bitmek üzere.

TİKA Addis Ababa Koordinatörü Fazıl Akın Erdoğan, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya 800 kilometre uzaklıktaki cami ve türbelerin restorasyonu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunarak projenin bu yıl içinde bitirilmesini planladıklarını söyledi.

Yenileme çalışmalarının yanı sıra alana ek binaların da yapıldığını anlatan Erdoğan, "İhtiyaç sahiplerine ve ziyaretçilere hizmet etmek üzere tam teşekküllü bir aşevi yaptık. Aşevi yanında 500 kişilik bir de çok amaçlı salon inşa ettik." diye konuştu.

Erdoğan, türbe alanının su ihtiyacını karşılamak üzere ise 2 farklı yerde toplamda 160 tonluk su deposu inşa edildiğini belirtti.

Projenin yaklaşık 3 yıldır sürdüğünü kaydeden Erdoğan, cami ve türbenin bazı alanlarında mermer, kapı ve pencere gibi detaylarda Osmanlı mimarisinden örneklere yer verildiğini dile getirdi.

Erdoğan, türbe bölgesinde mezarı bulunan sahabelerden hangisinin hangi kabirde olduğunun bilinmediğini ve bu nedenle alan içinde, sahabelerin isimlerinin yazılı olduğu bir "Sahabe Yolu" yapılmasına karar verildiğini ifade etti.

Türkiye'nin Etiyopya'daki Din Hizmetleri Müşavirliğiyle çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve Türkiye'deki hac ve umre organizasyonlarının güzergahına Necaşi Türbesi'nin de eklenmesini istediklerini aktaran Erdoğan, bunun gerçekleşmesi halinde Etiyopya turizmine de büyük katkıda bulunulacağını vurguladı.

"Bir tek Türkiye sahip çıktı"

Necaşi Camisi İmamı Muhammed İbrahim, yenileme çalışmaları öncesi cami ve türbelerin durumunun iyi olmadığını ancak restorasyonla her şeyin değiştiğini söyledi.

"Bu zamana kadar çok sayıda Arap lider buraya geldi ancak buraya bir tek Türkiye sahip çıktı." diyen İbrahim, alandaki önemli sorunlardan olan su eksikliğinin de yapılan tanklar sayesinde çözüldüğüne dikkati çekti.

İbrahim, destek sebebiyle Türkiye'ye ve Türk halkına her zaman dua ettiklerini vurgulayarak, "Türkiye sadece bize yardım etmiyor, bütün Müslümanlara yardım ediyor. Allah, onların yardımcısı olsun." ifadesini kullandı.

Türkiye'de okudu, TİKA'da çalışıyor

Projede mühendis olarak çalışan ve akıcı şekilde Türkçe konuşan Etiyopyalı mühendis Getachew Berhe ise Türkiye'de inşaat mühendisliği okuduktan sonra ülkesine döndüğünü ve burada çalışmaya başladığını anlattı.

Projenin hem Müslümanlar hem de Etiyopyalılar için çok önemli olduğunu kaydeden Berhe, "Bu çalışmaya ben de katkıda bulunduğum için çok memnunum." dedi.

Habeş Necaşisi Ashame

Müslümanlar için önem taşıyan ve yıl içinde ve özellikle Aşure Günü'nde binlerce kişinin ziyaret ettiği türbenin, restorasyon sonrasında Etiyopya'nın turizm sektörüne de önemli katkı sağlaması amaçlanıyor.

Habeşçe'de "hükümdar" anlamına gelen ve Batı dillerinde negus imlasıyla yazılan negasi kelimesinin Arapçalaşmış şekli olan necaşi aslında Habeş kralları için kullanılan bir unvan. Asıl adı Ashame olan Habeş Kralı da zamanla unvanının lakaplaşmasıyla Kral Necaşi olarak anılmaya başlandı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kipa'nın devrine Rekabet onayı

2017-02-20 19:02 - Ekonomi

Fukuşima'nın temizlenmesinin beklenenden daha zor olacak

2017-02-17 14:08 - Dünya

'Save the Children'dan Musul'daki çocuklar için uyarı

2017-02-20 02:22 - Dünya

Sokağa çöp atan kişiyi ismiyle deşifre etti

2017-02-20 21:07 - Gündem

'Kıbrıs'ın AB üyesi olması büyük bir hataydı'

2017-02-17 19:02 - Dünya

Depremzedeler konteyner kente alışmaya çalışıyor

2017-02-15 18:47 - Gündem

Nejla Sağlam davasında flaş gelişme

2017-02-15 19:37 - Asayiş

'Amerikan malı satın al, Amerikan işçisi çalıştır'

2017-02-18 03:08 - Dünya

'Finale çıkmak için mücadele edeceğiz'

2017-02-16 16:27 - Spor

Halisdemir'in şehit edilmesi davası yarın başlıyor

2017-02-20 16:32 - Gündem

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, OMB Direktörü Vought ile federal işten çıkarmaları görüşecek

16:33 - Dünya

Zelenskiy: Rusya, hala savaşmaya devam edecek kaynaklara sahip

16:28 - Dünya

Gazze için yeniden yola çıkan Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Vicdan gemisi Girit açıklarında

13:57 - Dünya

İşgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinlilerin hayatı Yom Kippur'da yine kısıtlandı

13:52 - Dünya

Fransızlar, hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı grevde

13:48 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, OMB Direktörü Vought ile federal işten çıkarmaları görüşecek

16:33 - Dünya

Zelenskiy: Rusya, hala savaşmaya devam edecek kaynaklara sahip

16:28 - Dünya

"Milli Anadolu Ankası-2025" tatbikatı Konya'da icra ediliyor

15:52 - Gündem

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ne altın madalya

15:37 - Gündem

TCMB ve BAE Merkez Bankası arasında 3 anlaşma imzalandı

15:27 - Ekonomi