?>

Koyunların peşinde 46 yıldır süren 12 saatlik mesai

Trabzonlu 58 yaşındaki Mustafa Muş, çocukluğundan bu yana Karadeniz'in dik ve engebeli yamaçlarında çobanlık yapıyor.

Çevre-Hayat - 4 ay önce

Trabzon

Maçka ilçesine bağlı Bahçekaya Mahallesi'nde yaşayan ve ilkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Muş, dedesinden ve babasından öğrendiği çobanlığı ara vermeden sürdürüyor.

Karadeniz'in dik ve engebeli yamaçlarında 700 koyununun beslenebilmesi için günde 12 saat yol yürüyen Muş, 46 yıldır sabahın erken saatlerinde mesaisine başlıyor.

Saat 18.00'e kadar yürüyüşe devam eden ve kilometrelerce yolu geride bırakan Muş, koyunlarını başka sürülerle karışmaması için turuncuya boyuyor.

İlkbaharla birlikte yaklaşan yayla göçünü bekleyen Mustafa Muş, AA muhabirine, dede mesleği çobanlığı küçük yaşlardan itibaren devam ettirdiğini söyledi.

Tüm geçim kaynaklarının küçükbaş hayvancılık üzerine olduğunu dile getiren Muş, bu günlerde hayvanlarıyla yaylaya göç etmek üzere hazırlandığını ifade etti.

"2 bine yakın hayvanla yaylaya çıkacağız"

Muş, şu anda sürüde 700 küçükbaş hayvanın olduğunu belirterek, "Göç ederken buna 800'ün üzerinde hayvan eklenecek. Nasipse toplam 2 bine yakın hayvanla yaylaya çıkacağız." dedi.

İşini zor ve zahmetli olmasına rağmen severek yaptığını vurgulayan Muş, "Sabah 06.00'da mesaiye başlıyoruz. Mesai saati belli değil ama ortalama 12 saat oluyor. Hayvanların her türlü bakımlarıyla yakından ilgileniyoruz." diye konuştu.

Muş, çocuklarının da baba mesleğini sürdürdüğüne dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu işin kışı da baharı da zordur. Yaylaya çıkıyoruz. Geçtiğimiz yıl yaylada karla mücadele ettik ama bu işi seviyoruz. Burada hayvan var, araba versen onu vermem. Onun sevgisiyle beraber bakıyoruz. Onların hastasıyız. Onları böyle süsleyip güzelleştiriyoruz."

"Bütün derdi, çileyi unutuyorsunuz"

22 yaşındaki Cemal Muş da ailece küçükbaş hayvancılıkla uğraştıklarını ve işini severek yaptığını ifade etti.

Mesleğin zorluklarının yanı sıra güzelliklerinin de olduğunu belirten Muş, "Kışın bakması zor oluyor. Yağmur, kar ama yazın yaylaya çıkınca hava güneş. Bütün derdi, çileyi unutuyorsunuz. Dede ve baba mesleği, biz de ilerletebilirsek ilerleteceğiz. İnşallah ilerletiriz, ölmez bitmez bir meslek olur." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hakkari'de otobüs ile yakıt tankerinin çarpıştığı kazada 2'si ağır 8 yaralı

2025-04-10 12:02 - Asayiş

Balıkesir'de F-16 Tipte Tam Harbe Hazırlık Eğitimi Mezuniyet Töreni yapıldı

2025-04-09 12:18 - Gündem

Ümraniye'de İETT otobüsü yanarak kullanılamaz hale geldi

2025-04-06 10:18 - Asayiş

Myanmar'da 40 dereceyi bulan sıcaklar deprem sonrası çalışmaları sekteye uğratıyor

2025-04-07 11:58 - Dünya

Pendik'te apartmanın girişindeki zemin kısmen çöktü

2025-04-06 16:18 - Gündem

Bakan Şimşek: Dezenflasyonda başarı var, program çerçevesinde gidiyor

2025-04-07 12:27 - Ekonomi

WindEurope 2025 rüzgar enerjisi etkinliği yarın Kopenhag'da başlıyor

2025-04-07 09:43 - Ekonomi

Ağrı'da "Kızlar futbol oynayamaz" algısını yıktılar şimdi 1. Lig peşindeler

2025-04-07 12:48 - Spor

Türkiye ile BAE arasındaki Afrika konulu istişarelerin ikinci turu yarın Abu Dabi'de yapılacak

2025-04-06 10:16 - Ekonomi

5 yaşındaki Zayn Sofuoğlu, İngiltere'deki karting yarışlarında podyuma çıktı

2025-04-08 17:12 - Spor

İlgili Haberler

Tunceli yaylalarında zorluklara göğüs gerip doğal yöntemle peynir üretiyorlar

13:28 - Çevre-Hayat

Küçükbaş hayvan sürüleri Nemrut Dağı'ndaki gölde serinliyor

12:58 - Çevre-Hayat

Eski inşaat ustası, emekliliğinin ardından hayalindeki sanata yönelerek 5 sergi açtı

12:33 - Çevre-Hayat

Ahşap oyma ve işleme ustası el emeği ürünleriyle 12 ülkedeki sanatseverlere ulaştı

11:52 - Çevre-Hayat

Genç girişimci porselen sektörüne yönelik makineleri Kütahya'da yerli imkanlarla imal ediyor

11:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Çanakkale'de orman dışı alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

19:03 - Gündem

Tesla'dan Elon Musk'a yaklaşık 29 milyar dolarlık hisse ikramiyesi

18:27 - Ekonomi

Netanyahu, Gazze’deki "savaş hedefleri" için yeni adımlar atmak üzere kabineyi topluyor

18:22 - Dünya

İstanbul'da Uluslararası Sıfır Atık Forumu gerçekleştirilecek

18:18 - Gündem

Kira uyuşmazlıklarında 135 binden fazla başvuru arabuluculuk sistemiyle çözüme kavuştu

18:03 - Gündem