?>

Köye düşen göktaşı köylüleri zengin etti

Bingöl’ün Sarıçiçek köyüne düşen göktaşı parçacıkları, köylüleri zengin etti. Her gün ‘bedeli yüksek’ dedikleri taşları toplayan köylüler, gramı 15 ila 60 dolar arasında değişen rakamlarla, Amerikan, Rus ve Alman bilim adamlarına sattıklarını söyledi.

Gündem - 10 yıl önce

Bingöl’ün merkez Sarıçiçek köyüne 2 Eylül tarihinde düşen göktaşı parçaları, köylüleri zengin etti. İstanbul Üniversitesi'nden bir akademisyenin sözleriyle harekete geçen köylüler, göktaşı parçalarını arayarak, Amerikan, Rus ve Alman bilim adamlarına gramını 15 ile 60 dolar arasında sattıklarını söyledi. Köylüler, şu ana kadar buldukları en büyük göktaşının 1 kilogram 470 gram ağırlığında olduğunu da belirtti.

“BÜTÜN BORÇLARIMI SIFIRLADIM”Sattığı taşlardan 60 bin TL kazandığını ve bu parayla bütün borçlarını sıfırladığını söyleyen köylülerden Metin Ergün, “2 Eylül’de göktaşı yağmuru oldu burada. NASA yetkilileri geldi buraya ve beraber 5 gün boyunca gezdik. Topladığımız taşları satın almak için birer hafta arayla iki grup geldi. Birinci grup tahminimize göre mafyaydı ve adamlar gayet güzel paraya satın aldılar. İkinci grup ise Moskova Üniversitesi’nden gelmişti, biri makine mühendisiydi, diğeri ise film yapımcısı olduğunu söylüyordu. Onlar taşları ucuza almak isteyince onlara satmadık ama köydekilerin bazıları onlara çok ucuza sattılar. Amerika’dan da üç gün önce geldiler ve köylüden taşın gramını bayağı bir paraya aldılar yani gramını 60 dolara aldılar. Ben kendim şahsen toplamda üç tane taşımı sattım. Üçtaşım toplamda 300 gramdı. 300 gram taşımı biraz gülünç olacak ama 60 bin TL’ye sattım. Aldığım 60 bin TL ile ne kadar kredi borcum, kredi kartlarım varsa hepsinin borcunu kapattım. Çevre illerden insanları kamyon kasasında getirip bu alana indiriyorlar ve göktaşı arıyorlar” dedi.

“BU TAŞ GERÇEKTEN ÇOK DEĞERLİ”Köylerine düşen göktaşlarının gerçekten çok değerli olduğunu belirten köylülerden Nezir Ergün ise, “NASA ve İstanbul Üniversitesi ile görüştüğümüzde bu taşın çok değerli olduğunu söylediler. Sonradan Ruslar gelince ve taşlar paraya dönüşünce bütün köylüler dağa, taşa, ovaya yıkıldı. Bu taş gerçekten de çok değerli bir taştır. Bu taşın gramajını Ruslar ilk etapta 30-35, hatta 42 dolara kadar çıkarttılar. Daha sonrasında Amerika’dan gelenler, bayağı bir taş aldılar ve gramına 50 dolar ödediler. Ben de bu taştan gereken payımı aldım. Bütün borçlarımı ödedim. Ben buradan Türk yetkililerine seslenmek istiyorum. Bu taşlarımız çok değerli, bu taşlar yurt dışına gitmesin. Bizim üniversitelerimiz var, bilim adamlarımız var ve gelip bu taşları satın alsınlar” diye konuştu.

YILMAZ ATAR

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

5 Kasım 2015 hava durumu

2015-11-05 19:36 - Çevre-Hayat

İlk seans yatay tamamlandı

2015-11-09 14:47 - Ekonomi

Kahraman şoförü yolcular kutladı

2015-11-06 18:06 - Gündem

Şişli’de market soygunu

2015-11-06 01:22 - Asayiş

Yasa dışı dinleme davasının ilk duruşması 15 şubatta

2015-11-06 20:39 - Asayiş

Nokta Dergisi’nin iki yöneticisi tutuklandı

2015-11-03 19:51 - Asayiş

Kılıçdaroğlu: 'Bunlar sözde CHP'li'

2015-11-08 11:34 - Siyaset

Erdoğan: '1 Kasım'da milletimiz güçlü bir tek parti istedi'

2015-11-04 19:34 - Siyaset

Fenerbahçe ilk mağlubiyetini aldı

2015-11-07 20:51 - Spor

Polise atılan roket eve denk geldi, hamile kadın yaralandı

2015-11-08 02:02 - Asayiş

İlgili Haberler

İnsan ve Medeniyet Hareketinin Esenyurt temsilciliğinin açılışı gerçekleştirildi

22:08 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem

"Uluslararası Sıfır Atık Forumu" sona erdi

20:37 - Gündem

Sıfır Atık Hareketi 193 ülkede ses getirdi

19:53 - Gündem

Tekirdağ'da Gazze Kararlılık Yürüyüşü düzenlendi

19:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Fatih Karagümrük karşısında hata yapmadı

22:37 - Spor

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin yeniden uygulanmaya başladığını duyurdu

21:58 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erhürman: Türkiye ile istişare etmeden bir politika söz konusu değil

21:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin iradesini sandığa yansıttığı seçimin hayırlı olmasını diliyorum

21:08 - Siyaset