?>

Köyceğiz'in 'Çandır Mahallesi' eko turizmle ön plana çıkıyor

Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Çandır Mahallesi'nde ekolojik turizm ve tarım çalışmaları kapsamında hazırlanan ahşap kulübelerde yöresel ürünler sergileniyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Muğla

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişi, Kaunos Antik kenti ile labirent görünümlü sazlıklarıyla ünlü Dalyan kanalının arasındaki mahalle, yerli ve yabancı turistlerin bisiklet ve yürüyüş rotasında yer alıyor. Bu potansiyeli değerlendirmek isteyen mahalle sakinleri, yetiştirdikleri ürünleri, Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan ahşap kulübelerde, satışa sunuyor.

Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistlik Otelciler ve Turizm İşletmeciler Birliği (DOKTOB) Başkanı ekoturizmci Yücel Okutur, AA muhabirine, küresel salgın sürecinde ekoturizm ve ekotarımın öneminin arttığını söyledi.

Mahalle halkı olarak ekolojik tarım ve turizm için yaklaşık 10 yıldır yoğun bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Okutur, "Bakanlık ve valilik olmak üzere kurumlarla yapılan çalışmalarla Türkiye'de bir ilk gerçekleşti ve Çandır'ı, eko tarıma, turizme kazandırdık. Bölgede yaşayanlar ev pansiyonculuğuna, çiftlik turizmine yöneldi. Eko tarım ve eko turizm çalışmaları bölgeye ciddi ekonomik katkı sağladı." diye konuştu.

Okutur, mahallenin ekotarım ve ekoturizm ile anılır hale geldiğini kaydetti.

Girişimci Nurten Yiğit de kendi ürettikleri sabun, nar ekşisi, nar suyu, zeytinyağı, bal, pekmez, kekik suyu, kantaron yağı gibi yöresel ürünleri, ahşap kulübelerde satışa sunduklarını belirtti.

Mahalle sakinlerinden Levent Uysal da hiçbir ilaç kullanmadan yaptıkları üretimi, yerli ve yabancı misafirlerin beğenisine sunduklarını söyledi.

Bölgeye gelen turistlerin hem tarihi, doğal güzellikleri görme imkanı bulduğunu hem de yöresel lezzetleri tattığını aktaran Uysal, bölgenin önemli bir turizm noktası olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

Fatma Dalaman ise Çandır'ın organik köy olarak adını duyurmasıyla, ürünleri pazarlama sorununun ortadan kalktığını söyledi.

Ürün satışından elde ettikleri gelirle aile ekonomisine de katkı sağladıklarını ifade eden Dalaman, "Böyle bir projeye halk olarak ihtiyacımız vardı." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Tenekeci Durmuş' mesleğin yok olmasından endişe ediyor

2022-04-28 16:21 - Çevre-Hayat

Altay, son ana kadar pes etmeyecek

2022-05-01 10:35 - Spor

Türk hafız Muhammed Enes Berber, Sırbistan'da gönülleri camiye bağladı

2022-05-01 16:05 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

'Hentbol efsaneleri' Yeliz Özel ve Sevilay İmamoğlu Öcal'ın milli formaya veda etti

2022-04-29 14:41 - Spor

MKE Ankaragücü tekrar Süper Lig'de

2022-05-01 18:29 - Spor

Galatasaray'da olağanüstü divan kurulu toplantısı

2022-04-30 13:30 - Spor

Babadağ'dan bu yıl yaklaşık 200 bin yamaç paraşütü uçuşu bekleniyor

2022-05-01 12:32 - Çevre-Hayat

Ormanya'da yaban hayatı fotokapanlara yansıdı

2022-04-29 10:54 - Çevre-Hayat

Meta, 10 yılın en yavaş gelir artışını bildirdi

2022-04-28 00:46 - Teknoloji

Taşyaran Vadisi doğa tutkunlarının uğrak yeri oldu

2022-05-03 12:54 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Alman çift 28 yıldır tatil için Antalya'yı tercih ediyor

14:22 - Çevre-Hayat

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti sonbahar göçleriyle kuğulara hazırlanıyor

13:28 - Çevre-Hayat

İkinci baharlarında dokuma atölyesinde beceri kazanıp dostluklar kuruyorlar

13:22 - Çevre-Hayat

Caretta caretta "Tuba" ikinci dünya turunda 7 bin kilometre katetti

12:28 - Çevre-Hayat

Geleceğin ziraat mühendisleri üniversitenin uygulama bahçelerinde yetişiyor

12:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ankara'nın Çubuk ilçesinde deprem riski nedeniyle boşaltılan 4 katlı bina çöktü

16:57 - Gündem

Bursa'daki "pitbull"lu saldırı davasında sanıkların 21'er yıla kadar hapsi isten

16:53 - Gündem

Çatışmalarda kadınlar ve çocuklara yönelik şiddet son 2 yılda yıkıcı seviyelere ulaştı

16:48 - Dünya

Trump, Katar'a saldırıyı ABD'ye tehdit kabul eden başkanlık kararnamesini imzaladı

16:28 - Dünya

AB liderleri güvenlik konulu gayriresmi zirve için Kopenhag'da toplandı

16:23 - Dünya