?>

Kovid-19'dan etkilenen esnafın il ve bölgelere göre sorun haritası çıkarıldı

Cumhurbaşkanlığına sunulan talep mektubunda iş yerlerini kapatan esnaf ve sanatkarlara nakdi yardım, elektrik ve doğal gaz faturalarının 3 ay süreyle vade farksız ertelenmesi gibi istekler yer aldı.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen esnaf ve sanatkarlar için il ve bölgelere göre sorun haritası çıkararak, hazırlanan çözüm listesini Cumhurbaşkanlığına sundu.

Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 82 birlik ve 13 federasyon başkanıyla 3 gün süren video konferans gerçekleştirdi.

Bölgelerdeki esnafın taleplerini not alan Palandöken, sorunların çözümü için Cumhurbaşkanlığına talep mektubu yazdı.

Söz konusu mektupta, esnaf ve sanatkar kesiminin talepleri ise şöyle sıralandı:

"Mücbir sebeple iş yerlerini kapatan esnaf ve sanatkarlara nakdi yardım yapılmalı, ulaşım sektöründe faaliyet gösteren ticari araçlar için salgın süreci boyunca akaryakıttaki KDV ve ÖTV kaldırılmalı, salgın döneminde elektrik ve doğal gaz faturaları Cumhurbaşkanı kararıyla en az 3 ay süreyle vade farksız ertelenmeli, mücbir sebeple iş yeri kapalı olan esnaftan tabela vergisi, çevre vergisi ve işgaliye harcı geçici olarak alınmamalı, vergi, SSK ve Bağ-kur prim borçları 1 yıl boyunca faizsiz ötelenmeli. Yapılandırılan borçların ödeme süresi uzatılmalı. Kamuya olan birikmiş borçlar yeniden yapılandırılmalı. Genelge ile iş yeri kapatılan esnafın sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanmalı. En önemlisi sağlık hizmeti alan esnafa ilaç desteği de verilmeli, bu dönemde iş yeri kapalı esnafa kira desteğinin yanı sıra stopaj vergisi kaldırılmalı, 65 yaş üstü esnaf ve sanatkarların iş yerlerini açmaları yönünde adım atılmalı.

Bir de 20 yaş altındaki çırak ve kalfaların çalışarak ekonomiye katkı sağlayabilmesi için çözüm bulunmalı, ekonomiye büyük katkı sağlayacak olan düğün sezonunun kaçırılmaması ve 415 meslek dalını ilgilendiren düğünlerin kır düğünü şeklinde yapılmasına mutlaka izin verilerek piyasaların canlanmasına imkan tanınmalı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Alanyaspor'da ikinci kez yapılan Kovid-19 testinin sonuçları da negatif çıktı

2020-05-22 02:57 - Spor

Video ve telekonferanslara 'yerli ürün' güvencesi

2020-05-21 16:02 - Teknoloji

Yaz sıcağına karşı antibakteriyel konforlu maske

2020-05-25 16:02 - Teknoloji

Darülaceze bu bayramı buruk geçiriyor

2020-05-24 19:42 - Çevre-Hayat

Pakistanlı izleyiciler Diriliş Ertuğrul'u çok sevdi

2020-05-24 15:07 - Dünya

Galatasaray Florya'da hazırlıklara başladı

2020-05-21 23:58 - Spor

Çocuklar yeniden sıcak havanın tadını çıkardı

2020-05-20 15:47 - Çevre-Hayat

'Sakin Kent' Akyaka en sessiz bayramını yaşıyor

2020-05-26 17:17 - Gündem

ABD'de 'normalin üzerinde' bir kasırga sezonu uyarısı

2020-05-22 05:17 - Genel

İTO Başkanı Avdagiç: Üretimimizi koronavirüsten 4 antikor koruyacak

2020-05-22 12:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Borsa günü rekorla tamamladı

18:48 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Fındıktaki zirai don kaynaklı zarar için 2,3 milyar lira tazminat ödenecek

18:32 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri üst üste ikinci haftada rekor kırdı

15:02 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 176 milyar 510 milyon dolara çıkarak rekor kırdı

14:57 - Ekonomi

Hatay Hassa'da üretilen üzümün hasadına başlandı

14:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından "asrın inşa seferberliği" paylaşımı

00:02 - Gündem

Beşiktaş, UEFA Konferans Ligi'nde turu İstanbul'daki rövanşa bıraktı

23:33 - Spor

The Guardian: İsrail ordusunun Gazze'deki saldırılarında öldürdüğü her altı kişiden beşi sivil

23:23 - Dünya

Samsunspor, UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında deplasmanda Panathinaikos'a 2-1 yenildi

23:02 - Spor

İstanbul Başakşehir, UEFA Konferans Ligi'nde turu Romanya'ya bıraktı

22:57 - Spor