?>

'Kovid-19'a karşı önlem aldığımız kadar güçlüyüz'

Türkiye'de Kovid-19'a yakalanan ilk hastalardan olan, yaklaşık 130 gün yoğun bakımda tedavi görmesinin ardından taburcu olan 73 yaşındaki Oğuz Peker'in kızı Ebru Peker, "5,5 aylık çok zorlu bir süreç yaşadık. O yüzden tedbirleri esnetmeyelim." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

İstanbul

Türkiye'de Kovid-19'a yakalanan ilk hastalardan olan, yaklaşık 130 gün yoğun bakımda tedavi görmesinin ardından taburcu olan 73 yaşındaki Oğuz Peker'in kızı Ebru Peker, Ebru Peker, babasının Beylikdüzü'ndeki iş yerinde yaşadıkları zorlu süreci anlattı.

Peker, babasının ilk etapta halsizlik ve kendisini iyi hissetmeme şikayetleri olduğunu ancak Kovid-19'dan hiç şüphelenmediklerini anlatarak, "Günler geçtikçe o halsizlik ve iştahsızlık kendini uyku haline, sürekli bir uyuma isteğine bıraktı.

Öyle olunca biraz daha şüphelendik. Sesinde biraz boğulma olunca acaba bir nefes problemi mi var diyerek hastaneye gittik." dedi.

Babasını 23 Mart'ta hastaneye ilk götürdüklerinde solunum sıkıntısından dolayı yoğun bakıma alındığını aktaran Peker, yaklaşık 130 gün boyunca yoğun bakımda kaldığını ifade etti.

Babasının yoğun bakım sürecinden çıktıktan sonra ilk sorusunun, "Yürüyebilecek miyim?" olduğunu dile getiren Peker, sözlerine şöyle devam etti:

"Bende en çok yer eden cümlesi bu oldu. Çünkü ayaklarına, bacaklarına çok fazla takmış durumdaydı. Çünkü bu virüsün ayaklarını, bacaklarını hissedemeyecek bir pozisyona getirebileceğine asla inanamadı. O yüzden de bana ilk olarak, 'Ne oldu, Yürüyebilecek miyim?' diye sordu.

Yoğun bakım tabii ki zorlu. Zorlu olmasının en önemli sebeplerinden biri çok belirsiz ve çok inişli çıkışlı bir süreç. Yani 2 gün, tablosu iyiye gidiyor derken, bir anda şey altüst oluyor. Bütün değerleri altüst oluyor.

Haliyle bu süreci başa sarmışcasına yeniden tedaviler deneniyor. Yoğun bakımdan sonraki süreç de aslında bizim için öyleydi hala da öyle. Biz eve çıktık çok şükür.

Babam çok daha iyi ama koronanın insan vücudunda ve farklı bünyelerde ne gibi izler bırakacağı hala belirsizliğini koruduğu için tam olarak ne düşüneceğimizi bilemiyoruz."

Maske takanları gördüğü zaman babasının şaşırdığını aktaran Peker, "Çünkü babam hastaneye girdiği dönemlerde maske takma, yasaklar gündemde değildi. Tabii ki anlamakta zorlandı 'Neden herkes maske takıyor? Ne oldu?'' sorularını sordu. Belirsizliğini koruyan bir haldeydi babam." dedi.

Babasının yürüyememesine takıldığı için "Neden ben yatıyorum ve neden bacaklarım bu kadar güçsüz?'' sorularını sıkça yönelttiğini belirten Peker, babasının "Beni bu hale ya trafik kazası getirmiş olmalı ya da vuruldum herhalde." dediğini aktardı.

Israrla Kovid-19'un kendisini bu hale getirdiğini babasına anlatmalarına rağmen inandırmakta güçlük çektiklerini ifade eden Peker, "Bir de o süreci takip edemediği, virüsün ne boyutlara geldiğini tahmin edemediği için inanmakta güçlük çekti." dedi.

İnsanların Kovid-19'u hala ciddiye almadığını belirten Peker, "Maalesef çok ciddiye alınmıyor ve yaşamadan da bilinmeyecek bir süreç. Ama kesinlikle, önlem aldığımız kadar güçlüyüz bu süreçte.

Biz hem aile olarak yaşadık bu süreci hem de iş hayatımızda bu vurguyu yapıyoruz. Hastalığı yakından yaşamış insanlar olarak önlemlerin ve alınan tedbirlerin öneminin çok büyük olduğunu biliyoruz. O yüzden hepimizin daha hassasiyetle buna odaklanması gerekiyor.

Bizde hep başımıza gelmez diye düşünüyorduk ama 5,5 aylık çok zorlu bir süreç yaşadık. O yüzden tedbirleri esnetmeyelim.

Sadece kendimiz için değil sevdiklerimizle birlikte diğer insanlar için de bunlar geçerli." dedi.  

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ebru üstadı: Mustafa Düzgünman

2020-09-11 18:06 - Kültür Sanat

ABD'de güz dönemi için açılan üniversiteler Kovid-19 mücadelesi veriyor

2020-09-12 00:26 - Dünya

'Gencecik insanlar çok büyük oksijen açlığı içerisinde'

2020-09-17 15:21 - Sağlık

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Putin'in kendisinden özür dilediğini açıkladı

2020-09-11 03:01 - Dünya

Rus gazeteci Palajçenko: Türkiye'de böyle “sivil Atatürk köşeleri” ile tanışmak çok güzel!

2020-09-17 00:33 - Medya

Petlas, çevre sürdürülebilirliğinde sektöre öncülük ediyor

2020-09-15 16:14 - Genel

Diyarbakır anneleri evlatlarına 'teslim ol' çağrısı yaptı

2020-09-13 18:16 - Gündem

AB mahkemesinden Messi kararı

2020-09-17 18:41 - Dünya

Hakkari'de teröristlere ait el yapımı patlayıcı ile 6 roketatar mühimmatı imha edildi

2020-09-14 17:31 - Asayiş

BM: AB ülkelerinin göçmenleri toplu sınır dışı etmesi yasal yükümlülüklerin ihlalidir

2020-09-14 18:16 - Dünya

İlgili Haberler

Başkentte gıda zehirlenmesi şüphesiyle 154 kişi hastanelere başvurdu

23:18 - Gündem

İstanbul'da 19 yıl önceki cinayete ilişkin gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklandı

20:57 - Gündem

Türkiye, Hong Kong'da çıkan yangında hayatını kaybedenler için Çin halkına taziye diledi

19:32 - Gündem

İletişim Başkanı Duran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa 14. Leo görüşmesine ilişkin paylaşım

19:08 - Gündem

Bahçelievler'de yıkımı yapılan binaya bitişik apartmanın duvarının olmadığı anlaşıldı

18:58 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Tunç'tan, Adli ve İdari Yargı Mazeret ve Müstemir Yetki Kararnameleri'ne ilişkin açıklama

02:08 - Siyaset

UEFA Konferans Ligi'nde 4. hafta maçları tamamlandı

01:48 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nin 5. haftası 9 maçla sona erdi

01:43 - Spor

Samsunspor, deplasmandan 1 puanla döndü

01:38 - Spor

İstanbul Perakendeciler Derneği yıl sonuna kadar kırmızı et ve tereyağı fiyatlarını sabitledi

00:02 - Ekonomi