?>

Kovid-19'a karşı bağışıklığın güçlendirilmesi için 'kekik' önerisi

Doç. Dr. İsmail Özkaya, "Kekik, vücut direncini artıran, mikrop öldürme özelliği olan doğal dezenfektan olarak da kullanılabilecek güçlü bir antioksidandır. Kekik suyu ve kekik yağı vücutta direnç oluşturur, bağışıklık güçlendirir." dedi.

Sağlık - 5 yıl önce

Kırklareli

Kırklareli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmail Özkaya, kekik ve kekik ürünlerinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bağışıklığın güçlendirilmesi için tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Özkaya, Kovid-19'dan korunmak için en önemli unsurun tedbirlere harfiyen uymak olduğunu söyledi.

Bunun yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenme, kaliteli uyku ve egzersizin yanı sıra bağışıklık sisteminin doğal yollarla da güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Özkaya, "Doğru doğal destekler, doğru bitki ve çay tüketimi bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalığa yakalanma riskimizi düşürebilir veya hafif atlatılmasına yardımcı olur." dedi.

Özkaya, Türk kültüründe ve damak tadında yeri olan kekiğin virüs enfeksiyonlarına karşı antiviral ve antioksidan özelliği taşıdığını belirterek, bu nedenle sıkça tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kekiğin birçok hastalığa iyi geldiğini vurgulayan Özkaya, şöyle devam etti:

"Kekik, vücut direncini artıran, mikrop öldürme özelliği olan doğal dezenfektan olarak da kullanılabilecek güçlü bir antioksidandır. Kekik suyu ve kekik yağı vücutta direnç oluşturur, bağışıklık güçlendirir.

Kış aylarında astım, bronşit ve şiddetli öksürüğe de faydalıdır. İki su bardağı kaynamış sıcak suya iki tatlı kaşığı kekik eklenip 15 dakika demlendikten sonra süzülerek içilebilir. Günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde tüketilebilir. Hazımsızlığa, romatizma ağrılarına, cilt problemlerine de faydası olan bu çay, bünyesinde bolca A ve C vitamini barındırır. Kalp sağlığını korur, yüksek tansiyonun olumsuz etkilerini azaltır."

Kekik yağının da bir bardak suya 1-2 damla damlatılarak içilebildiğini anlatan Özkaya, "1 litre kadar kaynayan suya 3-4 damla kekik yağı damlatılarak buharından faydalanılabilir. Ancak hamileler ve emziren anneler kullanmamalıdır. Unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası zarardır." diye konuştu.

"Kekik satışında artış yaşandı"

Aktarlık yapan Yiğit Uzun da Kovid-19'un Türkiye'de de görülmesiyle birlikte kekik ve kekik ürünlerinin satışlarında artış yaşandığını belirtti.

Vatandaşların doğal ürünler ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalıştığını ifade eden Uzun, kekik ve ürünleri başta olmak üzere içerisinde vitamin barındıran kara mürver özü, çam kozalağı pekmezi ve şurubunun da rağbet gördüğünü dile getirdi.

Uzun, "Koronavirüs sebebiyle özellikle kekik yağı, kekik suyu ve kekik macunu satışları arttı. Bu ürünlerden önceden haftada 2-3 paket satarken, günde 15 pakete kadar satmaya başladık." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hem Türkiye'nin hem İngiltere'nin kazanacağı yeni bir dönem başlıyor

2020-12-28 22:11 - Gündem

Karabük'te salgın döneminde evde kalanlara kitap servisi hizmeti sunuluyor

2020-12-26 18:26 - Çevre-Hayat

ABD'nin Nashville kentindeki patlamanın şüphelisinin intihar bombacısı olduğu ortaya çıktı

2020-12-28 11:21 - Dünya

AstraZeneca aşısına AB onayı yakında mümkün görünmüyor

2020-12-29 17:01 - Sağlık

YTB, 2020'de Kovid-19'a rağmen yurt dışındaki vatandaşlara hizmette hız kesmedi

2021-01-01 15:46 - Gündem

Doz ve denge; kilit elementler!

2021-01-01 12:30 - En Son Yazılar

New York Times Meydanı'nda yeni yıl sanal ortamda kutlandı

2021-01-01 11:36 - Dünya

Trakya'da son bir haftada 6.5 ton sahte içki ele geçirildi

2020-12-27 16:06 - Gündem

İspanya'nın asırlık yılbaşı kutlama geleneği Kovid-19 nedeniyle iptal edildi

2020-12-31 15:51 - Dünya

Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 101. yılı törenlerle kutlandı

2020-12-27 18:41 - Gündem

İlgili Haberler

Orman yangınlarında yoğun dumana maruz kalanlar gecikmeden hastaneye başvurmalı

12:22 - Sağlık

Yüzündeki 15 yıllık tükürük bezi tümöründen 5 saatte kurtuldu

12:12 - Sağlık

Sağlık alanındaki yeni düzenleme organ nakli bekleyenlere umut oldu

18:58 - Sağlık

Yoğun bakımda oksijen tedavisi gören hastaları uyanık tutacak proje tescillendi

17:12 - Sağlık

Türk hekimler, Burkina Faso'da organ nakli ameliyatına öncülük etti

12:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Vatandaşlar "Yeşil Vatan için biz de hazırız" mesajıyla CİMER'e başvurdu

12:18 - Gündem

THY ve AJet, "Ada Kıbrıs"a kurulan hava köprüsüyle 100 bin turisti Kuzey Kıbrıs'a taş

12:07 - Gündem

Adana'da evlilik teklifi için havalanan uçağın düşmesi kamerada

12:02 - Gündem

Türkiye'den Suriye'ye ilk gaz akışı başladı

11:58 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 29 Filistinli hayatını kaybetti

11:53 - Dünya