?>

Kosova'da hükümet düştü

Kosova'da koalisyon hükümeti, parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasında iktidar ortağı PDK desteğiyle düştü. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

PRİŞTİNE

Kosova'da koalisyon hükümeti, parlamentoda yapılan güvensizlik oylamasında iktidar ortağı Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK) desteğiyle düştü.

Muhalefetteki Kosova için Girişim (Nisma), Kosova'nın Geleceği İçin İttifak (AAK) ve Kendin Karar Al Hareketi (Vetevendosje) partilerinin önerisiyle yapılan oylamada 115 milletvekilinden 78'i hükümete güvensizlik oyu verdi.

Oylamada güvensizlik oyu kullanmayan tek parti iktidardaki Kosova Demokratik Birliği (LDK) oldu.

Kosova'da Başbakan İsa Mustafa'nın liderliğindeki koalisyon hükümetinin düşürülmesi, planlanandan bir yıl önce seçimlere gidilmesi anlamına geliyor. Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin 30 ila 45 gün içinde genel seçim için tarih belirlemesi gerekiyor.

Kosova Başbakanı Mustafa güvensizlik oylamasının, siyasi bir karar olduğunu belirterek, geçmiş hükümetlerin yol açtığı zararın mevcut hükümete yüklenmek istendiğini söyledi.

Mustafa, koalisyon hükümeti döneminde AB ülkeleriyle vize muafiyeti konusunda 95 kriterden 94'ünün yerine getirildiğini, Kosova'nın bölgede en yüksek ekonomik büyüme düzeyine eriştiğini, terörizmle ve her türlü aşırılıkla mücadelede, göç yönetimi konusunda büyük başarı gösterildiğini dile getirdi.

Hükümetinin, ekonomik açıdan Türkiye'ye ve Batılı ülkelere yöneldiğine de işaret eden Mustafa, "Bu oylamanın, ülkeyi kargaşaya sürükleyeceğini ve kurumlara olan güvensizliği güçlendireceğini, yolsuzluk ve rüşvet yoluyla milyonları aşan kamu gelirini kötüye kullananları sorumluluktan muaf tutmayı amaçladığını söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

Mustafa, iktidarı 140 milyon avro tutarında borçla devraldıklarını, hükümetleri sırasında bu borçların ödendiğini belirterek, devlet bütçesinin iki yılda 400 milyon avroya ulaştığını da sözlerine ekledi.

PDK'nin meclis grup başkanı Zenun Pajaziti güvensizlik oylamasının başlıca nedeninin ekonomik gelişmedeki durgunluk olduğunu savunarak, partisinin Kosova halkının iradesinin destekçisi olduğunu ifade etti.

Muhabirler: Sibel Vezaj, Figen Shaban

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

PFDK'dan Fenerbahçe ve Beşiktaş'a para cezası

2017-05-04 19:47 - Spor

Özge bebek Prof. Özkan ile buluştu

2017-05-08 15:47 - Çevre-Hayat

Arap Birliğinden BM'ye 'Filistinli tutuklulara destek' çağrısı

2017-05-04 20:57 - Dünya

'TUSKON toplantısında hükümet açıkça tehdit edildi'

2017-05-04 02:32 - Genel

Girişimci kadına savunma sanayi özel ödülü

2017-05-05 14:47 - Ekonomi

Yugoslav lider Tito, mezarı başında anıldı

2017-05-04 20:32 - Dünya

Dünyanın en zeki insanı 12 yaşındaki Rajgauri Pawar

2017-05-09 00:22 - Dünya

İİT, UNESCO'nun 'işgalci güç İsrail' kararından memnun

2017-05-04 01:12 - Dünya

Washington Wizards, seriyi 2-1’e taşıdı

2017-05-05 16:27 - Spor

Lavrov'dan Suriye'de 'çatışmasız bölge' açıklaması

2017-05-04 18:02 - Dünya

İlgili Haberler

IBM, Confluent'ı satın alacağını duyurdu

19:22 - Dünya

Paramount, Warner Bros. Discovery'yi satın almak için 108,4 milyar dolarlık teklifte bulundu

19:07 - Dünya

Associated Press: Myanmar'da askeri yönetimin saldırısında 18 kişi öldü

18:32 - Dünya

Almanya'da şirket iflaslarının 2014'ten beri en yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor

17:57 - Dünya

Japonya açıklarında 7,6 büyüklüğünde deprem

17:52 - Dünya

Günün Manşetleri

IBM, Confluent'ı satın alacağını duyurdu

19:22 - Dünya

Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının sahte olduğu iddiasıyla yargılandığı davada ara karar

19:18 - Gündem

Paramount, Warner Bros. Discovery'yi satın almak için 108,4 milyar dolarlık teklifte bulundu

19:07 - Dünya

Liverpool'da Salah, Inter maçının kadrosunda yok

19:03 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Macaristan ile Ortak Planlama Grubu'nun kurulmasını kararlaştırdık

18:42 - Siyaset