?>

Kosova Başbakanı Kurti, ülkesinde “Sırp Belediyeler Birliği” kurulabilmesinin şartlarını açıkladı

Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkesinin çoğunluğu Sırplardan oluşan yerleşim yerlerinde, “Sırp Belediyeler Birliği” kurulmasını birkaç şartın karşılanması halinde değerlendirebileceğini kaydetti.

Dünya - 3 yıl önce

Priştine/Belgrad

Kurti, Kosova Meclisi oturumunda yaptığı konuşmada, söz konusu birliğin kurulabilmesi için 6 şartının bulunduğunu belirterek, ilk şartının "Kosova anayasasına uygunluk olması gerektiğinin altını çizdi.

İkinci şartının; birliğin tek etnikli olmaması ve kamu gücü taşımaması olduğuna, üçüncü şartının topluluklar arasında karşılıklılık ilkesinin uygulanması gerektiğine dikkati çeken Kurti, "Genel olarak Sırbistan'da Kosova'daki Sırplardan daha fazla Arnavut bulunduğuna göre, Kosova'daki Sırpların hakları Sırbistan'daki Arnavutlar için de geçerli olmalıdır." dedi.

Diğer şartlarını da sıralayan Kurti, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dördüncü şart; birlik kurulmadan önce Sırbistan'ın kuzeydeki paralel kurumlarının kapatılması ve tüm illegal silahların teslim edilmesi. Beşinci şart; birlik, iki ülke arasında nihai bir anlaşmanın imzalanması çerçevesinde karşılıklı bağımsızlarını tanıdıktan sonra ve ancak Sırbistan, Kosova Cumhuriyeti ile devletlerarası ilişkilerinde Birleşmiş Milletler ilkelerini kabul ettikten sonra uygulanabilir. Altıncı şart ise Sırbistan Cumhurbaşkanı, Kosova Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik başvurusunun kabul edilmemesi için (Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan) 5 AB üye ülkesine ve diğer ülkelere gönderdiği mektupları geri çekmesi."

Kosova'da çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına ilişkin anlaşma, AB'nin arabuluculuğunda 2013'te Kosova ile Sırbistan arasında imzalanmış ancak uygulamaya konulamamıştı.

Sırbistan Meclisinde gerginlik

Sırbistan Meclisinde sabah saatlerinden bu yana devam eden ve Kosova meselesi ile Fransız-Alman Planı'nın görüşüldüğü oturumda gerginlik yaşandı.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in söz aldığı sırada muhalefet milletvekilleri, usul kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Sırp liderin konuşmasını yarıda keserek "İhanet" ve "Kosova'yı vermeyiz" sloganları attı.

İktidar milletvekillerinin olaya müdahale etmek istemesiyle Mecliste gerginlik yaşanırken, iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında kısa süreli fiziksel müdahale yaşandı.

Vucic de sözünü kesmek isteyen milletvekillerini "hain" olarak nitelendirdi.

Kosova-Sırbistan müzakereleri

AB, Kosova ile Sırbistan'ın birliğe entegrasyon sürecinin ilerlemesi için iki ülke arasındaki sorunları giderebilecek nihai bir anlaşmaya varılmasını şart koşuyor.

Taraflar, son olarak ABD ile AB'nin tüm üyeleri tarafından desteklenen ve kamuoyunda "Fransız-Alman Planı" olarak bilinen metin üzerinde müzakere yürütüyor.

Medyaya sızdırılan plana göre, Kosova'nın, ülkede çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına izin vermesi gerekiyor.

Sırbistan'dan ise Kosova'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve uluslararası kuruluşlara üye olmasına izin vermesi talep ediliyor.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, "müzakereler için iyi bir temel" olarak nitelendirdiği planın Sırbistan tarafından reddedildiğini bildirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karabük'teki Ortakçılar Göleti havadan görüntülendi

2023-02-01 19:10 - Çevre-Hayat

Sony Group Başkanı Yoşida görevini bırakıyor

2023-02-02 08:52 - Ekonomi

Kangal köpekleri bakıcılarıyla karda oyun oynadı

2023-01-30 12:57 - Magazin

Antalya'da fırtına ve yağışın izleri siliniyor

2023-01-28 16:48 - Gündem

Turunçgil ihracatında 5 yıldır şampiyon mandalina

2023-01-29 11:47 - Ekonomi

İstanbul'da vapur seferlerine sis engeli

2023-01-31 08:39 - Gündem

Real Madrid, İspanya Kral Kupası'nın yarı finalinde

2023-01-27 02:03 - Spor

Atıl arazilerde tarımsal üretim ve tesis yatırımlarına bu yıl sağlanacak destekler belli oldu

2023-01-28 14:56 - Ekonomi

İran'ın Hoy kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

2023-01-28 21:58 - Dünya

Avrupa şampiyonu özel harekatçı polis, kick boksta dünya şampiyonluğu hedefliyor

2023-01-29 13:24 - Spor

İlgili Haberler

Rusya Federal Güvenlik Servisi: Ukrayna'nın Rus savaş uçağını kaçırma operasyonunu engelledik

12:57 - Dünya

KKTC Dışişleri Bakanlığı, temas hattı ihlalinde bulunan 3 Rum'un ikaz edildiğini açıkladı

12:53 - Dünya

Pakistan'da mahkeme binası yakınlarında intihar saldırısında 12 kişi hayatını kaybetti

12:38 - Dünya

Çin, mekik hasarı nedeniyle Dünya'ya dönemeyen taykonotları getirmek için hazırlık yapıyor

12:32 - Dünya

Pakistan'da mahkeme binası yakınlarında meydana gelen patlamada 6 kişi hayatını kaybetti

12:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'de 10 halıdan 9'u Gaziantep'te üretiliyor

13:03 - Ekonomi

Rusya Federal Güvenlik Servisi: Ukrayna'nın Rus savaş uçağını kaçırma operasyonunu engelledik

12:57 - Dünya

KKTC Dışişleri Bakanlığı, temas hattı ihlalinde bulunan 3 Rum'un ikaz edildiğini açıkladı

12:53 - Dünya

Emlak Katılım'dan yılın üçüncü çeyreğinde 10,4 milyar lira net kar

12:48 - Ekonomi

MHP Genel Başkanı Bahçeli: Cumhur İttifakı milletiyle bir ve bütün halinde geleceği inşa edecektir

12:42 - Siyaset