?>

Koruma altındaki bitkiler laboratuvarda çoğaltılıp toprakla buluşturuluyor

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı'nda 4 yıldır yürütülen çalışmalar kapsamında ​​​​​​mavi yıldız çiçeği, kum zambağı ve Riva sığırkuyruğu uygun bölgelere dikildi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünün yürüttüğü projede, koruma altındaki nadir veya endemik bitkiler laboratuvar ortamında çoğaltılarak sanayi kentindeki biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliğine katkı sağlanıyor.

Üniversite-sanayi işbirliğinde "sürdürülebilir biyoçeşitlilik" temasıyla 4 yıl önce başlatılan ve nesli tehlike altındaki bazı bitki türlerinin doğaya yeniden kazandırılması yoluyla popülasyonunun genişletilmesi amaçlanan proje, Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bitki Doku Kültürü Laboratuvarı Koordinatörü Doç. Dr. Arda Acemi'nin liderliğinde yürütülüyor.

Laboratuvarda yetiştirildikten sonra en az 200 ile 400 arası bireyin, bulundukları doğaya veya koruma altında olacakları yerlere aktarıldığı çalışmada, mavi yıldız (Amsonia orientalis), kum zambağı (Pancratium maritimum), Riva sığırkuyruğu (Verbascum bugulifolium) çoğaltılarak uygun bölgelere dikildi.

Bu sene endemik Kilyos düğmesini yetiştirme çalışmaları yürütülen laboratuvarda, endemik türler hoş kangal (Lophiolepis byzantina), sık tarlakuşu (Corydalis wendelboi subsp. congesta) ve yitik tülüşah (Rhaponticoides pythiae) ile koruma altındaki orkidelerin arasında bulunduğu yaklaşık 20 türün çoğaltılması hedefleniyor.

Doç. Dr. Arda Acemi, AA muhabirine, "sanayi şehri" olarak anılmasına rağmen Karadeniz ve Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan Kocaeli'nin, doğusundaki Samanlı Dağları, geniş orman arazileri, sulak alanlarıyla, zengin bitki örtüsü ve biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu söyledi.

İlde tehdit altındaki ve nadir bitki türlerinin listesini çıkararak işe başladıklarını belirten Acemi, gelecek yıl "Kilyos düğmesi" ismi verilen endemik türü çoğaltmayı planladıklarını anlattı.

Acemi, yaklaşık 20 bitki türünü çoğaltmayı planladıklarını ifade etti.

"Mevsimden bağımsız olarak bu çoğaltımı yapabiliyoruz"

Listeledikleri türleri doku kültürü yöntemiyle çoğaltıp tekrar doğaya aktardıklarını dile getiren Acemi, "Doku kültürü yönteminin şöyle bir avantajı var. Bir kere mevsimden bağımsız olarak bu çoğaltımı yapabiliyoruz. Aynı zamanda kısa süreler içerisinde yüksek verim elde edebiliyoruz. Bu aynı zamanda metot geliştirmeyi de beraberinde getiriyor. Geliştirdiğimiz metotla bitkileri üretip doğaya aktarıyoruz." diye konuştu.

Bitkileri doğal ortamlarında bulduklarını, gözlemlemek ve tohumlarını toplamak için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden izin aldıklarını kaydeden Acemi, "Tohumlar laboratuvara getirildikten sonra doku kültürü aşaması başlıyor. Kültür aldıktan sonra da bunların uygun zamanlarda çoğalmasını sağlıyoruz. Daha sonra sürgünleri çoğaltıyoruz, köklendiriyoruz, toprağa alıştırıp doğaya aktarıyoruz." dedi.

Acemi, proje kapsamında Kocaeli'de koruma altındaki nadir veya endemik bitkilerin doğadaki birey sayısının çoğaltılması yoluyla popülasyonlarının genişletilmesi ve güçlendirilmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

WORLDEF ISTANBUL 6 Haziran'da kapılarını açıyor

2024-06-04 14:08 - Ekonomi

ABD'nin California Santa Cruz Üniversitesi'nde protestocu öğrencilere polis müdahalesi

2024-05-31 17:42 - Dünya

Çin, askeri kullanımı olan bazı sanayi ürünlerine ihracat kontrolü getirdi

2024-05-30 16:07 - Ekonomi

Ortaokul öğrencileri deneme sınavındaki optik formlara "Filistin"i kodladı

2024-05-30 15:53 - Çevre-Hayat

AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu'ndan sahipsiz hayvanlarla ilgili açıklama

2024-06-02 19:18 - Siyaset

Hatay'da köpek saldırısında yaralanan kadın sahipsiz hayvanların toplatılmasını istiyor

2024-05-31 12:33 - Gündem

Gaziantep FK'nin yeni sezonda gözü Avrupa'da

2024-06-03 13:42 - Spor

Ukrayna gündemli NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı başladı

2024-05-31 12:02 - Dünya

Milli futbolcu Çağlar Söyüncü, sakatlığı nedeniyle EURO 2024 aday kadrosundan çıkarıldı

2024-05-29 23:02 - Spor

Maarif İşkodra Kampüsü öğrencileri, "Spartakiada 2024" yarışmasında şampiyon oldu

2024-05-30 13:38 - Spor

İlgili Haberler

Kesintisiz iletişim ihtiyacına yeni çözüm

11:38 - Teknoloji

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden 81 ilde proje şenliği

14:33 - Teknoloji

Yeni nesil motorlar savunmaya güç katacak

12:23 - Teknoloji

Yapay zekanın görsel içerik üretiminde kullanılması maliyet açısından avantaj sağlıyor

12:18 - Teknoloji

Topçu silahlarına "Kurtaran" ile durmak yok

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Netanyahu: (Filistinliler) Kalmak isterlerse kalabilirler, ayrılmak isterlerse ayrılabilmeliler

04:47 - Dünya

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangını davasında sanıklar savunma yaptı

03:02 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü

02:03 - Dünya

Rusya: İran'a zenginleştirilmiş uranyumun işletilmesi konusunda yardımcı olmaya hazırız

01:03 - Dünya

Hatay'da çıkan örtü yangını söndürüldü

00:52 - Gündem