?>

Koronavirüse karşı 'kolonya ve alkol bazlı ıslak mendil' önerisi

Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Koronavirüs, 1 metre civarındaki mesafeden damlacık yoluyla bulaşıyor. Yanımızda kolonya ya da alkol bazlı ıslak mendil bile taşımak yeterli." dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

Aydın

#İnteraktif ‪- Bir bakışta koronavirüs salgını Koronavirüs yayılma haritası

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, yeni tip koronavirüsten korunmak için kolonya ya da alkol bazlı ıslak mendil kullanımının pratik çözümler sunabileceğini belirtti.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul, Efeler Belediyesi tarafından şehir içi özel halk otobüslerinde yapılan dezenfekte çalışmalarına katıldı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Ertuğrul, dezenfekte çalışmalarının sadece koronavirüs için değil diğer salgın hastalıklardan korunulması açısından da yerinde bir karar olduğunu söyledi.

Salgına karşı risk grubunun 65 yaş üzeri insanlarla birlikte şeker, kalp ve akciğer hastaları olduğuna dikkati çeken Ertuğrul, kalabalık alanlar yerine açık alanların kullanılmasının tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Virüsten korunmak için kolonya ya da ıslak mendil taşınması önerisinde bulunan Ertuğrul, "Koronavirüs, 1 metre civarındaki mesafeden damlacık yoluyla bulaşıyor. 1 metreden daha yakından biri hapşırdığında o çevreye yayılıyor. Bu kişilerden uzak durmak önemli. Yanımızda kolonya ya da alkol bazlı ıslak mendil bile taşımak yeterli." dedi.

Maske kullanımının abartılmaması gerektiğini, sürekli takmanın bir süre sonra kullanıcıya zarar verebileceğini aktaran Ertuğrul, hastalığa karşı panik olmadan önlem alınmasının önemine işaret etti.

Ertuğrul, Sağlık Bakanlığının bu konuda bilgi ve broşürler yayınladığına dikkati çekerek, "Vatandaşlar nasıl davranılması gerektiği konusunda bakanlığın, bilimsel verilerle yola çıkan dernek ve kişilerin açıklamalarını dinlemeye devam etsinler. 'Kelle paça iyi gelir, şunu yapın iyi olur' gibi bilim dışı açıklamalara itibar etmemelerini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay da belediye olarak gerekli çalışmaları yapmaya devam ettiklerini, düzenlemeyi planladıkları bazı etkinliklere ara vereceklerini anlattı.

Efeler Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Okan Yalçın ise günde yaklaşık 50 bin yolcu taşıyan 160 otobüsün dezenfekte edileceği bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile görüştü

2020-03-11 08:52 - Özel Haber

ePttAVM'ye birincilik ödülü

2020-03-07 15:52 - Ekonomi

İHA ve SİHA'lar teröristlerin korkulu rüyası oluyor

2020-03-07 14:52 - Gündem

Yunanistan sınırında ailesini kaybeden 12 yaşındaki Afgan Menice babasıyla buluştu

2020-03-05 18:37 - Gündem

Kenya 500 bin yeni konut için Türk yatırımcıları bekliyor

2020-03-10 16:02 - Dünya

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Sırbistan sığınmacıların park alanı olmayacak

2020-03-04 21:17 - Dünya

AB ile Türkiye göç mutabakatına ilişkin üst düzey görüşmeler başlatacak

2020-03-10 02:32 - Dünya

SOCAR'ın yeni petrokimya yatırımı için ilk kazma 2021 başında vurulacak

2020-03-11 15:37 - Ekonomi

Adalar'ın simgesi mimoza ağaçlarına dokunana ceza

2020-03-07 14:47 - Çevre-Hayat

TÜBİTAK kapılarını halka açıyor

2020-03-09 16:57 - Teknoloji

İlgili Haberler

Türkiye'nin ilk Aile Sağlığı Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Ankara'da hizmete girdi

17:02 - Sağlık

Çöven suyundan elde edilen molekül kanserle savaşacak

15:52 - Sağlık

İzlediği haber sayesinde kanseri erken teşhisle yendi

13:43 - Sağlık

Göğsündeki kitleyi erken fark eden hemşire tedaviyle kanserden kurtuldu

12:53 - Sağlık

Doğurganlık çağında doğurmak ve emzirmek meme kanseri riskini azaltıyor

12:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in UAD'nin kararına uymasını umduğunu söyledi

22:38 - Dünya

Çaykur Rizespor sahasında RAMS Başakşehir ile berabere kaldı

22:33 - Spor

Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı

22:28 - Spor

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 6 puana ulaştı

22:23 - Spor

Dışişleri Bakanlığı: İsrail meclisinin Batı Şeria’nın ilhakına yönelik attığı adım yok hükmündedir

22:03 - Siyaset