?>

Koronavirüs evcil hayvanlardan bulaşmıyor

Prof. Dr. Murat Arslan, DSÖ'nün yeni virüsün insanlara ilk olarak bir yabani hayvan kaynağından bulaştığını tahmin ettiğini, ancak şimdiye kadar evcil hayvanların hastalığı yayabileceğine dair bir kanıtın bulunamadığını belirtti.

Ekonomi - 6 yıl önce

İSTANBUL (AA) - İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Dünya Sağlık Örgütü, yeni virüsün insanlara ilk olarak bir yabani hayvan kaynağından bulaştığını tahmin ettiğini ancak takip eden vakalarda çoğunlukla insandan insana bulaşma görüldüğünü bildirmektedir. Şimdiye kadar, evcil hayvanların hastalığı yayabileceğine dair bir kanıt bulunamamıştır.” ifadelerini kullandı.

İVHO’dan yapılan açıklamada, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi gerektiği, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer uluslararası yetkili kuruluşların bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara dayanarak koronavirüsün evcil hayvanlardan insanlara geçtiğine dair herhangi bir veri olmadığını önemle bildirdiği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İVHO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, oluşan bilgi kirliliği nedeniyle kendilerine vatandaşlardan gelen soruların arttığını, yeni tip koronavirüs yönünden evcil hayvan kaynaklı bir risk olmadığını belirtti.

Arslan, “Dünya Sağlık Örgütü, yeni virüsün insanlara ilk olarak bir yabani hayvan kaynağından bulaştığını tahmin ettiğini ancak takip eden vakalarda çoğunlukla insandan insana bulaşma görüldüğünü bildirmektedir. Şimdiye kadar, evcil hayvanların hastalığı yayabileceğine dair bir kanıt bulunamamıştır” ifadelerini kullandı.

Tüm zoonoz (hayvandan insana geçen) hastalıklar için kişisel temizlik ve sağlık önlemlerine gerek olduğunu anımsatan Arslan, ellerin sık sık yıkanması, hayvanların kaldığı yerlerin hijyenik açıdan temiz tutulması, korona pozitif olan insanların mümkün olduğunca hayvanlardan uzak durması tavsiyelerinde bulundu.

Arslan, çeşitli iletişim araçlarıyla yapılan gerçek dışı söylemlere kulak asmadan, yetkili kurumların açıklamalarını dikkatle izlenilmesi gerektiğine işaret ederek, “Sizin ve dostunuzun sağlığı için temel hijyen ve korunma kurallarına uyunuz.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Yunus Türk
Haftanın Öne Çıkanları

İletişim uzmanı emniyet müdüründen 'Terör ve Algı Yönetimi' kitabı

2020-03-13 16:27 - Çevre-Hayat

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, eğitimde koronavirüs önlemlerine ilişkin açıklama yapacak

2020-03-12 22:52 - Gündem

Salda Gölü'nün doğal yapısını korumak için sıkı koruma tedbirleri alındı

2020-03-12 19:51 - Genel

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 86 yeri daha 'doğal sit alanı' ilan edecek

2020-03-17 14:37 - Gündem

Avrupa'dan gelen vatandaşlar İstanbul'da karantina altına alınacak

2020-03-16 17:17 - Gündem

Tarım Kredi marketlerinde fiyat artışı yok

2020-03-13 17:27 - Ekonomi

İTO’dan İstanbullu 414 bin şirkete 'online mesafede kalma' çağrısı

2020-03-17 16:42 - Ekonomi

Sağlık Bakanı Koca: Koronavirüs konusunda risk ciddi

2020-03-11 20:57 - Gündem

Çinli uzmandan Kovid-19’un haziranda bitebileceği öngörüsü

2020-03-12 19:59 - Genel

Koronavirüs tedbirleri dünya sinema sektörünü olumsuz etkiledi

2020-03-18 14:57 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücü ağustosta 74 bin megavatı geçti

12:32 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığından "vergisiz döviz" iddialarına ilişkin açıklama

12:23 - Ekonomi

Helal tüketim, ekonomik kültürün de vazgeçilmezi olma yolunda

11:32 - Ekonomi

Türkiye'nin enerji açığına hibrit güneş kapasitesi katkı sağlayabilir

11:23 - Ekonomi

Kesinleşen vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listeleri açıklanacak

09:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kurulu gücü ağustosta 74 bin megavatı geçti

12:32 - Ekonomi

ATO'da "Kafkas İslam Ordusu ve Enver Paşa Anma Toplantısı" düzenlendi

12:27 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanlığından "vergisiz döviz" iddialarına ilişkin açıklama

12:23 - Ekonomi

İsrail'in Gazze saldırılarını yoğunlaştırması boykot çağrılarını yeniden gündeme getirdi

12:13 - Dünya

Yahşihan Belediye Başkanı Sungur, ihraç istemiyle AK Parti Merkez Disiplin Kuruluna sevk edildi

12:08 - Siyaset