?>

Konya'da koruma altındaki kardeş ayıların rahatı için her şey düşünülüyor

Konya'da koruma altındaki kardeş bozayılar "Efe" ile "Ege"nin, yaz ve kış dönemlerini konforlu geçirmesi için özenle çalışılıyor.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Konya

Doğada, yavruyken bitkin halde bulununca Karatay Belediyesi Vahşi Hayvan Rehabilitasyon Merkezine getirilen ayılar, kendileri için oluşturulan özel alanlarda 2,5 yıldır misafir ediliyor.

Kış dönemini, mağaraya benzetilen alanda uyuyarak geçiren ayılar, yaz aylarında havuzlu bir bahçede kalıyor.

Özel programla günlük ihtiyaç duyacakları kaloride beslenen ayılar, balık, kırmızı et, tavuk, bal ve meyveler tüketiyor, sıcaktan bunaldıklarında ise havuzda yüzerek serinliyor.

Konforları kadar, yaşam alanlarının hijyenine de önem verilen ayılar, sevimli ve eğlenceli hareketleriyle dikkati çekiyor.

"Yaz ve kış şartlarında doğal yaşam alanlarını sağlamaya çalışıyoruz"

Merkezin müdürü ve başveteriner hekimi Ufuk Ertürk, AA muhabirine, doğada, hasta, yaralı, düşkün halde bulunan vahşi hayvanların tedavilerini ve bakımlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ayıların, merkeze getirildiklerinde 1,5 haftalık olduklarını aktaran Ertürk, haftalarca biberonla, elde beslenip, özel bir bakımla bugüne gelindiğini dile getirdi.

Hayvanları, yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilecek hale gelince doğayla yeniden buluşturduklarını anlatan Ertürk, "Ayılarımızın burada yaşadıkları dönem boyunca, kış ve yaz şartlarında, onlara doğal yaşam alanlarını sağlamaya çalışıyoruz. Aksi takdirde doğal yaşam alanlarına adaptasyonları bir hayli zorlaşıyor. Hayvanların rehabilitasyon merkezimizdeki sürelerini olabildiğince fıtratına uygun geçirmeleri için çalışıyoruz. Tüm çalışmalarımız ve uygulamalarımız onların doğal bakım, besleme ve yaşama standartlarını burada sağlayabilmek üzerine kurulu. Bu anlamda tüm konforlarını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

"Ayılarımız havuzda zaman geçirmeyi çok seviyor"

Ertürk, ayıların ihtiyaç duyduğu fiziki imkanları, olabildiğince doğayı aratmayacak şekilde sağlamaya gayret gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Ayılarımızın kış uykusuna yatabileceği yerleri var. Yaz döneminde de, bunaltıcı havalarda, sıcaktan olumsuz etkilenmemeleri için havuz ve soğuk yiyeceklerle onları destekliyoruz. Ayılarımız, havuzda zaman geçirmeyi çok seviyor. Kullandıkları havuzun suyu, iki günde bir değiştiriliyor. Havuz temizlenip, dezenfekte ediliyor. Doğal yaşam alanlarında, sulak alanlarda, göletlerde, yaz aylarında yaptıkları oyunları, eğlenceleri ve serinlemeleri burada da yapabiliyorlar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanlığından Reklam Kurulunun kararlarına ilişkin iddialara cevap

2024-07-11 10:07 - Gündem

Dede ile torunu Kırkpınar'ın ritmini tutuyor

2024-07-06 12:17 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail'in katliamları durdurulmalıdır

2024-07-09 18:52 - Siyaset

Kişisel Verilerin Yurt Dışına Aktarılmasına İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı

2024-07-10 12:35 - Gündem

Dortmund sokaklarında yarı final coşkusu

2024-07-10 19:12 - Spor

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde şu ana kadar 76 bin yuvamızı vatandaşlarımıza teslim ettik

2024-07-07 16:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile bir araya geldi

2024-07-10 23:33 - Siyaset

AB ülkeleri büyükelçileri, Macar lider Orban'ın dönem başkanlığını görüşmek için toplanacak

2024-07-09 16:12 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Gazze'deki muazzam insanlık felaketini görmezden gelemeyiz

2024-07-09 20:28 - Siyaset

İsrail, son 4 günde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı 4 okula saldırı düzenledi

2024-07-10 11:23 - Dünya

İlgili Haberler

Baba ile kızı camilerin duvarlarını el emeği işlemelerle süslüyor

15:37 - Çevre-Hayat

Kekemelikte erken tanı tedavide başarıyı artırıyor

13:23 - Çevre-Hayat

Bitlis'te göçerler havanın soğumasıyla dönüş yolculuğuna başladı

13:13 - Çevre-Hayat

Sahip çıktığı kedileri leğende yıkayan imam hayvan sevgisiyle örnek oluyor

13:03 - Çevre-Hayat

Akademisyenliği bırakan kadın girişimci hemcinsleriyle çocuk kıyafeti tasarlayıp dikiyor

12:57 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Tesla yaklaşık 13 bin aracını geri çağırıyor

19:18 - Ekonomi

Güven Artırıcı Önlemler Uygulama Planı kapsamında Yunan heyetten Türkiye'ye ziyaret

19:13 - Gündem

Stuttgart teknik direktörü Hoeness: Kazanmak için her şeyi yapacağız

19:08 - Spor

İstanbul'da trafik yoğunluğu yüzde 85'e çıktı

19:03 - Gündem

ABD'den BM'ye Suriye yönelik yaptırımların hafifletilmesi çabalarını destekleme çağrısı

18:38 - Dünya