?>

Konya Ovası'nda 'motorlu sulama sistemi' çiftçinin işini kolaylaştırıyor

Konya'da son dönemde kullanımı artan kendinden motorlu ve alüminyum boru üzerine monteli fıskiyelerle tarla sulama imkanı sağlayan sistem, çiftçinin işini kolaylaştırıyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Konya

Tarımda modernizasyon ve teknolojik gelişmeleri Konya'daki çiftçiler yakından takip ediyor. Sektördeki yeniliklere ayak uydurmaya çalışan Konya Ovası'ndaki üreticiler, tarla bitkileri yetiştirmede iş gücü ve enerji sarfiyatında tasarruf sağlayan sulama sistemlerini tercih ediyor.

Yemlik bitki ve hububat ekili arazilerin sulamasında kullanımı yaygınlaşan motorlu sulama sistemi, bu yeniliklerin başında geliyor.

Sulama tesisatının yer değişimini ortadan kaldıran, kendinden motorlu ve alüminyum boru üzerine monte edilen fıskiyeli sistem, iş gücü ve enerji sarfiyatında kullanıcısına avantaj sağlıyor.

"Elektrik sarfiyatında yüzde 50'ye yakın azalma var"

Merkez Karatay ilçesi Çengilti Mahallesi'nde çiftçilik yapan 48 yaşındaki Ali Yıldız, AA muhabirine, tarlasına 3 yıl önce motorlu sulama sistemi kurdurduğunu söyledi.

İş gücünde ve enerji sarfiyatında önemli avantaj sağlayan sistemin, hibe programı ve kredi desteği kapsamında aldığını anlatan Yıldız, "Basit bir sistem ama insan gücü ve enerji sarfiyatında yüzde 70 oranında avantaj sağlıyor. Girdi masraflarımızda bu sistem sayesinde önemli oranda düşüş var. Gören çiftçiler soruyor, bilgi alıyor. Bölgede kurduranlar var." diye konuştu.

Yıldız, 210 dekar yonca ekili arazisinin bir işçiyle sulandığını belirterek, "Normal burayı 4-5 işçiyle suluyorduk. Şu anki sistemle 1 kişi suluyor. Öte yandan zamandan da tasarrufumuz var. Yağmurlama sistemiyle 8-10 gün süren sulamayı bu sistemle 5-6 günde bitiyor. Elektrik sarfiyatında yüzde 50'ye yakın azalma var. Kuyumuz 10 gün boyunca hiç durmadan çalışırken şimdi 5-6 gün çalışmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Çiftçinin işini kolaylaştırıyor

Tarlada çalışan işçi Ertan Kuşçuoğlu da tek başına sulama yaptığını ve hiç yorulmadan çalıştığını dile getirdi.

Yağmurlama sulama yönteminde, sulanan yerden malzemenin kuru bölgeye taşınmasının zorluğuna işaret eden Kuşçuoğlu, şunları kaydetti:

"Yağmurlamada 4-5 kişi olması lazım. Yonca tarlasında çamur içinde yürümek de zor olduğu için uzun sürüyordu. Bu sistemde kendi başıma geceli gündüzlü 4 günde sulamayı bitiriyorum. Mahsul de fazla susamıyor. Belirli aralıklarla büyük tekerlerin olduğu, 360 metre uzunluğundaki hat üzerinde 50 fıskiye var. Bu hattı, ortadaki benzinli motor ileri geri hareket ettiriyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ALES sonuçları açıklandı

2022-09-02 10:28 - Gündem

Trabzonspor'un sol beki Eren Elmalı: Şampiyonluk istiyorum

2022-08-31 20:24 - Spor

Yalova'da kurulan midye çiftliklerinde hasat başladı

2022-09-02 16:44 - Ekonomi

Ömer Tuğrul İnançer, dünya hayatına veda etti

2022-09-04 20:50 - Özel Haber

Turizmde salgın sonrası en yoğun sezon yaşanıyor

2022-08-30 12:45 - Çevre-Hayat

Türk savunma sanayisi 'buluta' çıkacak

2022-09-02 12:17 - Gündem

TEKNOFEST enerjisi Türkiye'yi daha ileriye taşıyacak

2022-08-30 16:21 - Teknoloji

TEKNOFEST gösteri uçuşları ilgiyle izlendi

2022-08-30 17:22 - Teknoloji

Şehit Astsubay Okan Meteöz son yolculuğuna uğurlandı

2022-09-02 15:29 - Gündem

HAVELSAN Genel Müdürü Nacar, şirketin projelerini anlattı

2022-08-30 20:07 - Teknoloji

İlgili Haberler

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

10:43 - Ekonomi

IPARD III Programı kapsamında bugüne kadar 343 milyon avroluk destek ilanına çıkıldı

10:23 - Ekonomi

Akaryakıtta ÖTV artışının temmuz enflasyonuna etkisinin 0,14 puan olacağı hesaplandı

10:18 - Ekonomi

Bakan Bolat, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ne ilişkin paylaşımda bulundu

19:28 - Ekonomi

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 33'ü Trabzon'dan yapıldı

16:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Yumaklı: İzmir Ödemiş'teki yangında yaralanan orman işçimiz Ragıp Şahin şehit oldu

11:18 - Gündem

İsrail, Lübnan'ın güneyindeki bir eve İHA saldırısı düzenledi

11:08 - Dünya

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

10:43 - Ekonomi

ABD'nin Texas eyaletinde meydana gelen sellerde 24 kişi öldü

10:38 - Dünya

Kırmızı bültenle aranan şüpheli Eskişehir'de yakalandı

10:32 - Asayiş