?>

Konutta talep '2 artı 1'e kayıyor

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Torun, konutta "1 artı 1"e olan talebin giderek azaldığını belirterek, "Bir ara çok fazla yapıldı, arz fazlası, doygunluk söz konusu oldu. 2 artı 1 hem 1 artı 1'in hem 3 artı 1'in yerini alıyor." dedi.

Genel - 9 yıl önce

BURSA (AA) - Haluk Yüksel - Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de, 10 yıl vadeli konut satışlarının, 20 yıl vadeli olanlara kıyasla daha fazla tercih edildiğini, tüketicilerin borçlarını daha erken ödeme anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.

Asıl önemli konunun ise faiz oranları olduğuna dikkati çeken Torun, "Sürdürülebilir bir faiz oranı olması lazım. Nedir bu? Yıllık yüzde 10'un altında, yine aylık bazda yüzde 1'in altında faiz oranları, gayrimenkul sektörü için sürdürülebilir faiz oranıdır. Bunları uyguladığımız zaman görüyoruz ki sektörde talep devam ediyor." diye konuştu.

Torun, gayrimenkulün hiçbir zaman değer kaybetmeyeceğini belirterek, "Bir şey olabilir, talep gecikmesi olabilir. Yani birtakım, durgunluklar olabilir, erteleme ama işin sonunda daima gayrimenkul kazandıran bir sektördür." dedi.

"2 artı 1" talebi artıyor

Konutlarda, "2 artı 1" üretim ve satışlarının son yıllarda daha fazla olduğuna da değinen Torun, şöyle devam etti:

"1 artı 1'e olan talep giderek azalıyor. Niye? Çünkü, bir ara çok fazla yapıldı, arz fazlası, doygunluk söz konusu oldu. Bir de aile yaşamı için minimum 2 artı 1 olması gerekiyor. Onun için aile dediğin 2 artı 1'den başlıyor. 2 artı 1, hem 1 artı 1'in hem 3 artı 1'in yerini alıyor. Yani 3 artı 1'e gücü yetmeyen 2 artı 1 alıyor ya da satın alma gücü olan 1 artı 1 yerine 2 artı 1 alarak en azından alternatifini zenginleştirmiş oluyor. Yani 'Kiraya verirken en azından bir aileye veririm.' diyor."

"Kar marjı dışarıdan görüldüğü kadar yüksek değil"

Gayrimenkulün, değer kaybetmeyen yatırım araçlardan biri olduğuna işaret eden Torun, şunları kaydetti:

"Zaten sektör karlılığı çok düşük olarak çalışıyor. Kar marjı dışarıdan görüldüğü kadar çok yüksek değil gayrimenkul sektörünün. 'Dışı seni içi beni yakar' hesabı, dışarıdan öyle görünüyor ama kazın ayağı öyle değil. Çünkü rekabet var, herkes geliştiricilik, inşaat yapma ve pazarlamayı birleştirerek bir karlılığı yakalıyor o da yüzde 10-15 arası bir karlılık var. Bu da fiyatların düşmeyeceğini, dolayısıyla bunu alanın kazançlı olacağını gösteren bir kriter. Yani şöyle bir algı olmamalı; 'Kampanyalar filan yapılıyor, yarın fiyatlar daha da düşer', öyle bir şey yok, söz konusu değil. Çünkü artık maliyetler de bir taraftan yükseliyor. Onun için alan her zaman gayrimenkulde karlıdır."

Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş 3-2 Adanaspor Özeti ve Golleri | BJK Adana Maçı Kaç Kaç Bitti?

2017-04-25 02:22 - Spor

Kocaeli'deki FETÖ davasında eski öğretmene 7 yıl 6 ay hapis

2017-04-25 23:36 - Genel

İstanbul'da 'Yeditepe huzur' uygulaması

2017-04-26 01:52 - Gündem

'AKPM’nin kararı Türkiye karşıtı kampanyanın sonucu'

2017-04-25 19:52 - Gündem

'Milletin 'evet' kararını tartışmaya açmaları, en büyük saygısızlık'

2017-04-19 14:33 - Siyaset

Vizyonda bu hafta - 20 NİSAN 2017

2017-04-21 00:52 - Kültür Sanat

'Türkiye’yi dışlamanın Avrupa’ya ağır bir faturası olacak'

2017-04-25 21:17 - Siyaset

Vicdansız! Havlayan köpeği levyeyle dövdü

2017-04-25 21:17 - Asayiş

Araplarla Amerikalılar Türk baklavasına doyamadı

2017-04-19 14:32 - Çevre-Hayat

'Özetle yaptığımız bir şey var, takım olduk'

2017-04-25 22:17 - Spor

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Balıkesir'de AK Parti Marmara İlçe Başkanlığı binasına taşlı saldırıda bulunuldu

23:38 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran ile ABD arasında arabuluculuk rolünü üstlenmeye hazırız

23:09 - Gündem

Suudi Arabistan ile Türkiye arasında 2 milyar dolarlık güneş enerjisi anlaşması imzalandı

23:08 - Gündem

Beyaz Saray: İran ile görüşmeler bu hafta sonuna doğru yapılacak

22:38 - Dünya

Libya basını: Muammer Kaddafi'nin büyük oğlu Seyfülislam Kaddafi öldürüldü

22:35 - Dünya