?>

Konut sitesi ve binalardaki yangın önlemlerinin yıl sonuna kadar tamamlanması gerekiyor

Konut siteleri ve binaların, yeni yapılan düzenleme doğrultusunda 31 Aralık'a kadar yangınla ilgili eksik malzeme ve ekipmanlarını tamamlaması gerekirken, binalarda yangınla ilgili ekipler oluşturulması da gerekiyor.

Gündem - 2 ay önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 1 Temmuz'da yayımlanan "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"le binaların yangından korunmasına ilişkin esaslar düzenlendi.

Buna göre, 31 Aralık'a kadar site ve binaların yangınla ilgili tüm eksik malzeme ve ekipmanlarının bina sahibi veya yönetici tarafından tamamlanması zorunlu hale geldi. Bu süre sonunda da ruhsat vermeye yetkili idareler tarafından eksikliklerin giderilip giderilmediği denetlenecek.

????

Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Özen, yaptığı değerlendirmede, Bolu'da çıkan otel yangınında çalışanların ellerindeki yangın söndürücüleri dahi kullanamadığını belirterek, bu gibi durumlarda acil durum yönetimi açısından eğitim, ekip ve ekipman ile tatbikat eksikliklerinin gündeme geldiğini söyledi.

Yönetmelikle getirilen zorunluluklara işaret eden Özen, "Düzenlemeye göre, her bina ve site, yangın söndürme ve kurtarma ekipmanı, ilk yardım çantası, can kurtarma araçları, ekip listeleri ve acil durum planları bulundurmak zorunda, ayrıca bu malzemelerin de TSE onaylı ve yangın yönetmeliğine uygun olması gerekiyor." ifadesini kullandı.

"Yöneticilere büyük sorumluluklar düşüyor"

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır da yapı yüksekliği 30,5 metreyi geçen konutlar, 200'den fazla kişinin yaşadığı siteler, 50'den fazla insan bulunan konut dışı her türlü yapı, bina, tesis ve işletmede "acil durum ekiplerinin" oluşturulmasının mecburi olduğunu dile getirdi.

Acil durum ekiplerinin, söndürme, kurtarma, koruma ve ilk yardım birimlerinden oluşacağına işaret eden Sağır, şunları kaydetti:

"Düzenleme sadece malzeme alımıyla sınırlı değil, yönetmelik aynı zamanda her binada yılda en az bir defa yangın tahliye tatbikatı yapılmasını zorunlu kılıyor. Site yönetimleri, bu tatbikatları mahalli itfaiye veya sivil savunma birimleriyle organize edecek. Burada yöneticilere de büyük sorumluluklar düşüyor. Yapılacak denetimlerde eksiklik tespit edilirse, idari para cezası, ruhsat işlemlerinin askıya alınması ve sigorta işlemlerinde teminat kesintisi yapılması gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilecek."

Sağır, kat maliklerinin de binalarında eksiklikler bulunması halinde genel kurul toplantılarında gündeme getirmesini, 31 Aralık'tan sonra da ilgili idarelere şikayette bulunmasını önerdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırım Vatan Kültür Derneği Başkanı Nusret Tuzak ile Tatarlar, Kırım, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve farklı gelişmeler üzerine...

2025-07-03 08:56 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

2025-06-30 14:17 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur

2025-07-01 16:17 - Siyaset

Kars'ta kuvvetli sağanak ve dolu etkili oldu

2025-06-30 17:27 - Asayiş

ABD'nin İran yolcu uçağını vurarak 290 kişiyi öldürmesinin üzerinden 37 yıl geçti

2025-07-03 16:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Osmaniye'de okul ve kamu binaları yükümlülerin eliyle güzelleşiyor

2025-07-03 12:53 - Çevre-Hayat

Hazreti Muhammed'in karikatür çizimini yayımlayan derginin grafikeri gözaltına alındı

2025-07-01 00:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tarım sektörüne müjdeler

2025-06-28 15:32 - Siyaset

664. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yarın başlayacak

2025-07-03 12:13 - Spor

Çin: İran'ın nükleer meselesi siyasi ve diplomatik çabalarla barışçıl şekilde çözülmeli

2025-07-02 13:28 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Yumaklı, belediyeleri su yönetimi konusunda uyardı

20:57 - Gündem

Atatürk'ün manevi mirası Savarona yatı pazar günü İstanbul Boğazı'nı selamlayacak

20:32 - Gündem

Kore Savaşı'nda şehit olan 4 Türk askerinin kalıntıları kimlik tespiti için incelenecek

18:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3'üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı andı

18:42 - Gündem

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri yeniden başladı

18:23 - Gündem

Günün Manşetleri

UAEA, dün sabah Çernobil'de uçaksavar kaynaklı çok sayıda patlama sesi duyulduğunu açıkladı

22:07 - Dünya

2026 Dünya Kupası kuraları 5 Aralık'ta Washington'da çekilecek

21:07 - Spor

Bakan Yumaklı, belediyeleri su yönetimi konusunda uyardı

20:57 - Gündem

Nene, Fenerbahçe'ye transferinden mutlu ve gururlu

20:43 - Spor

86,5 milyon liralık tarımsal destek kalemleri bugün yatırıldı

19:18 - Ekonomi