?>

Konut metrekare fiyat artışında İzmir, İstanbul'u solladı

Ege'nin incisi İzmir'de konut metrekare fiyat artışı, mart sonu itibarıyla son 5 yılda yüzde 108,6 artarak İstanbul'u geçti

Ekonomi - 7 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Ege'nin incisi İzmir'de konut metrekare artışı, mart sonu itibarıyla son 5 yılda yüzde 108,6 yükseliş kaydetti.

AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye genelinde konut metrekare ortalama birim fiyatı, bu yılın mart sonunda 2 bin 151 lira oldu. Mart sonu itibarıyla konut metrekare fiyatı, son 5 yılda yüzde 80,2, bir önceki aya göre ise yüzde 0,6 artışa işaret etti.

Türkiye'nin mega kenti İstanbul'da son yıllarda konut metrekare fiyatları, aylık bazda yüzde 1'in altında artış ya da azalış gösterdi. Mart sonunda İstanbul'da konut metrekare fiyatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,8 artarak 3 bin 899 liraya çıktı. Mart 2017'de İstanbul'da konut metrekare fiyatı 3 bin 687 lira seviyesinde bulunuyordu.

İstanbul'da konut metrekare fiyatı son 5 yılda yüzde 107 arttı. Son 5 yılda kentte konut metrekare ortalama fiyatları, aylık bazda 6 kez düşüş gösterdi. Martta bir önceki aya göre konut metrekare fiyatı yüzde 0,3 azaldı. Şubatta metrekare fiyatı 3 bin 911 lira düzeyinde bulunuyordu.

Ege'nin incisi yatırımcısına kazandırıyor

Türkiye'nin en büyük 3'üncü kenti olan İzmir'de, özellikle markalı konut projelerinin yapılması konut fiyatlarında artışı beraberinde getirdi. 2018'in mart sonu itibarıyla İzmir'de konut metrekare ortalama fiyatı bir önceki aya göre yüzde 1,4 ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,3 artış gösterdi.

Ege'nin incisi İzmir'de, son 5 yıllık süreçte konut metrekare fiyatı artışı yüzde 108,6 ile Türkiye'nin mega kenti İstanbul'u geride bıraktı. 5 yıl önce bin 317 lira olan konut metrekare fiyatı, bu yılın mart sonunda 2 bin 748 liraya ulaştı.

İstanbul'da arsa fiyatlarındaki artış ve markalı konutlarda belli bir doyuma ulaşılması gibi faktörler, müteahhitleri Anadolu ve İstanbul'a yakınlığı sebebiyle İzmir'e kaydırdı. Yaklaşık yüzde 90'lık kısmı tamamlanan ve İstanbul-İzmir arası ulaşımı 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi de bölgenin değerlenmesinde önemli bir faktör olarak görülüyor.

Başkentte konut metrekare fiyat artışı yıllık yüzde 6,9 oldu

Başkent Ankara'da mart sonunda konut metrekare fiyatı, geçen yılın aynı dönemine yüzde 6,9 artarak bin 742 liraya yükseldi. Mart 2017'de bin 630 lira seviyesinde bulunan metrekare fiyatı, son 5 yılda ise yüzde 57,9 artış kaydetti.

Ankara'da son 5 yılda konut metrekare fiyatı, yıllık bazda ortalama yüzde 12 civarında artarken, 2 yıldır metrekare fiyat artışı tek haneli olarak devam ediyor.

"İzmir'de artış sürecek"

Gayrimenkul sektörü yetkilileri, İstanbul'da 2010-2015 döneminde konut fiyatlarının aylık bazda yüzde 2'nin üzerinde değer kazandığını ancak konut fiyatlarındaki aşırı değerlenme nedeniyle fiyat artışının son 2 yılda sınırlı kaldığını söyledi.

İstanbul'da yeni arsa üretimindeki yavaşlama, markalı konut projelerindeki arz fazlalığı ve konut fiyatlarındaki "köpük" gibi nedenlerle Anadolu'da yeni projeler hayata geçirme iştahının arttığını ifade eden yetkililer, İzmir başta olmak üzere Antalya, Bursa, Denizli, Gaziantep ve Konya'da yoğun bir şekilde markalı projelerin yapılacağını bildirdi.

Yetkililer, İstanbul'a yakınlığı, bölgede arsa stokunun yeterli olması, kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulması ve markalı konut ihtiyacının bulunması gibi nedenlerden dolayı İzmir'in ön plana çıktığını kaydetti. İzmir'in, yabancı yatırımcılar açısından da cazip bir şehir konumunda bulunduğunu ifade eden yetkililer, yoğun talep gören kentte konut metrekare fiyatlarında artışın süreceğini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'cüler yakalanmamak için Avrupa'da buluşmuş

2018-06-13 15:41 - Genel

Minik Yezda karnesini akülü arabasıyla aldı

2018-06-08 19:02 - Çevre-Hayat

Başkentte bayram trafiği düzenlemesi

2018-06-11 17:39 - Genel

Muğla turizm sezonuna hızlı girdi

2018-06-09 17:02 - Gündem

Guatemala'daki yanardağ faciasına 'tahliye' soruşturması

2018-06-08 06:32 - Dünya

Çipras Makedonya'nın yeni ismini açıkladı

2018-06-12 23:32 - Dünya

YPG/PKK'dan Rakka'dan çıkmamak için rüşvet taktiği

2018-06-07 20:13 - Genel

Torpido atışıyla gemi batırıldı

2018-06-13 20:22 - Gündem

Sivasspor'un yıldızlarından EURO 2024 adaylığına destek

2018-06-08 01:14 - Spor

Dünya Kupası'nın en 'hırçın' takımı Brezilya

2018-06-11 15:41 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar: Güney Kore ile nükleer enerji alanında ortak çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz

21:27 - Ekonomi

Amazon, ABD için yapay zeka ve süper bilgisayar altyapısına 50 milyar dolara kadar yatırım yapacak

20:42 - Ekonomi

Kuantum biliminin yüzyıllık yolculuğu Maltepe Üniversitesinde ele alındı

16:57 - Ekonomi

Gazprom: Şiddetli soğuklar, Avrupa’daki tüketicilere doğal gaz arzında tehlike yaratabilir

16:43 - Ekonomi

Gaziantep'teki İslahiye Ovası'nda buğday ekimine başlandı

15:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Taksim metro istasyonu ve Taksim-Kabataş Füniküler Hattı 15.00'ten itibaren kapatılacak

00:28 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanlığının 2026 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

00:22 - Siyaset

Taksim metro istasyonu ve Taksim-Kabataş Füniküler Hattı yarın 15.00'ten itibaren kapatılacak

23:57 - Gündem

ABD'den Rusya yaptırımlarını ihlal eden kişiye yaklaşık 4,7 milyon dolar ceza

23:53 - Dünya

Bakan Yerlikaya, Trablus'ta Başbakan Dibeybe ve İçişleri Bakanı Trablusi ile görüştü

23:47 - Gündem