Kolorektal kanser taramalarıyla geçen yıl 6 bin 200 kişiye erken tanı

Sağlık Bakanlığı, geçen yıl "Kolorektal Kanser Tarama Programı" kapsamında 3 milyon 800 bin kişiye tarama yapıldığını, erken evrede yaklaşık 6 bin 200 kişiye kolorektal kanser tanısı konulduğunu bildirdi.

Sağlık - 5 saat önce

Ankara
Bakanlıktan yapılan açıklamada, kolorektal kanserin (kalın bağırsak kanseri) hem kadınlarda hem erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada yer aldığı belirtildi.
Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1,9 milyon yeni kolorektal kanser vakasının görüldüğü, 900 binden fazla kişinin bu hastalık nedeniyle öldüği aktarılan açıklamada, Türkiye'de ise yılda yaklaşık 20 bin yeni vakanın tespit edildiği, vakaların yaklaşık yüzde 85'inin 50 yaş ve üzerindeki bireylerden oluştuğu kaydedildi.
????

Aşırı kilo kolorektal kanserin risk faktörleri arasında yer alıyor

Erken tanının hayati önem taşıdığı kolorektal kansere yönelik taramaların, Aile Hekimlikleri, KETEM ve Sağlıklı Hayat Merkezleri'nde (SHM) ücretsiz olarak gerçekleştirildiği bildirildi.
Açıklamada, geçen yıl "Kolorektal Kanser Tarama Programı" kapsamında yaklaşık 3 milyon 800 bin vatandaşa tarama hizmeti sunulduğu, 130 bin kişi şüpheli bulgu nedeniyle ve ileri tetkik amacıyla üst basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirildiği, yapılan değerlendirmeler neticesinde testi pozitif veya şüpheli bulunan her 100 kişiden yaklaşık 4,8'ine denk gelen yaklaşık 6 bin 200 vatandaşa, erken evrede kolorektal kanser tanısı konularak tedavi süreçlerinin başlatıldığı ifade edildi.
Kolorektal kanserin risk faktörleri arasında ileri yaş, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, işlenmiş gıdaların fazla tüketimi, tütün ve alkol kullanımı ile ailede kalın bağırsak kanseri öyküsünün bulunduğuna dikkat çekildi.
Hastalığın çoğu zaman belirgin bir semptom göstermeden ilerleyebildiği vurgulanan açıklamada, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, uzun süren kabızlık veya ishal, dışkıda kan görülmesi, açıklanamayan kilo kaybı ve kansızlık gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği, bu durumlarda hekime başvurulması gerektiği belirtildi.

Hızlı tanı kitleriyle gaitada gizli kan anında tespit edilebiliyor

Açıklamada, gaitada gizli kan testinin Aile Sağlığı Merkezleri, KETEM'ler ve Sağlıklı Hayat Merkezleri'nde, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere yönelik olarak 2 yılda bir ücretsiz sunulduğu, hızlı tanı kitleri sayesinde gizli kanın dakikalar içerisinde tespit edilebildiği bildirildi.
Bu yaş grubundaki bireylerin bir kolonoskopi yaptırmalarının önerildiği, ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan kişilerin ise 40 yaşından itibaren tarama için hekime başvurmalarının önem taşıdığı kaydedildi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran heyetini kabul eden İlham Aliyev’den İran'la ortaklık mesajı

2026-02-23 18:44 - Özel Haber

İşgalci İsrail, Kudüs ve Mescid-i Aksa ağırlıklı yayın yapan 5 medya platformunu yasakladı

2026-02-23 15:22 - Medya

Yalvaç güllacı

2026-02-23 15:07 - Kültür Sanat

Teknoloji devlerinin internetin her yerinde 'göz'ü var

2026-02-25 11:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Rusya'dan Google ve Telegram’a 29 milyon ruble ceza

2026-02-25 13:28 - Medya

Türkiye, Avrupa rekabet stratejisinin parçası olarak görülmeli

2026-02-26 00:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cura ustası Osman Kırca 'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödülünün onurunu yaşıyor

2026-02-25 12:28 - Kültür Sanat

D-8'in fikir babası Erbakan vefatının 15. yılında anılıyor

2026-02-26 19:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Üniversiteyi 2 yıl önce birincilikle bitiren 54 yaşındaki kadın, mozaik eserler üretiyor

2026-02-25 11:53 - Kültür Sanat

Gazetecileri Koruma Komitesi: 2025, gazeteciler için en ölümcül yıl oldu, en fazla öldüren İsrail

2026-02-25 15:43 - Medya

İlgili Haberler

Türk araştırmacılar, kanser tedavisinde yan etkileri azaltacak çalışmaya öncülük edecek

11:58 - Sağlık

ABD'de 30 milyondan fazla kişi nadir hastalıklarla mücadele ediyor

12:57 - Sağlık

İftara hazırlık sırasında patlayan düdüklü tencere iki çocuk annesini hastanelik etti

11:37 - Sağlık

Türkiye'de 5 milyon kişi nadir hastalıklardan etkileniyor

14:22 - Sağlık

Nadir görülen herediter anjioödem hastalığı tedavi edilmezse ölümcül olabilir

13:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

İstanbul'da iftar öncesi trafik yoğunluğu yüzde 83'e çıktı

18:52 - Gündem

İran'da Geçici Liderlik Konseyi Üyesi Ayetullah Arafi ilk kez konuştu

18:42 - Dünya

Mısır’dan İran’a çağrı: Arap ülkelerine saldırıları durdur

18:38 - Dünya

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan ile görüştü

18:27 - Gündem

Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem

18:22 - Gündem