?>

Kolombiya'da hakikat komisyonu ülkede yarım yüzyılı aşan çatışma raporunu yayımladı

Kolombiya'da hakikat komisyonu, ülkede yarım yüzyılı aşkın süredir yaşanan çatışmalarla ilgili nihai raporunu yayımladı.

Dünya - 3 yıl önce

Bogota

Başkent Bogota'daki Jorge Eliecer Gaitan Tiyatrosu'nda konuşan Hakikat Komisyonu Başkanı Francisco de Roux, Kasım 2018'den bu yana yapılan araştırmalar sonucunda oluşturulan raporu paylaştı.

Roux, Kolombiya ve 27 ülkede, 14 binden fazla kişiyle görüşme gerçekleştirdiklerini, ayrıca hem çatışma mağdurları hem silahlı mücadeleye karışan 27 bini aşkın kişinin de ifadesini aldıklarını söyledi.

Rapora göre, 110 binden fazla kişinin kaybolduğunu, 15 yaşından küçük 30 bin çocuğun askere alındığını vurgulayan Roux, 6 bin 402 kişinin ise yargısız infaz mağduru olduğunu bildirdi.

Kolombiya'nın yeni cumhurbaşkanı Gustavo Petro ve yardımcısı Francia Marquez'in süreci devam ettireceklerine inandıklarını dile getiren Roux, "60 yılı aşkın süredir devam eden bu çatışmanın gerçeğini 3,5 yıl içinde aydınlatmak, kurbanları onurlandırmak, bir arada yaşamayı sağlamak ve bu acıların tekrarlanmaması için bir görev edindik." ifadesini kullandı.

"Halkımız, son 5 yıldır en sakin dönemini yaşıyor"

Roux, raporun hazırlanmasında, mağdurlarla dayanışma ve uluslararası toplumun barış sürecine verdiği desteğe değinerek, ülke içinde ve dışında destek gördüklerini belirtti.

Kasım 2016'da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasının büyük bir kazanç olduğunu anlatan Roux, "Kurbanları dinlemek, savaşa götürülen çocuklar, kayıp insanların araştırılması, toplu mezarlar, aşağılanan binlerce kadın ve katledilen çocuklar bizi korkunç şekilde sarstı. Halkımız, yarım asır sonra son 5 yıldır en sakin dönemini yaşıyor." dedi.

"Rapor, yalnızca şiddetin geçmişine ışık tutmakla kalmıyor"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de raporun sunulmasının Kolombiya için tarihi bir an olduğunu söyledi.

Gerçeğin mağdurlar ve toplum için zapt edilemez bir hak olduğunu kaydeden Bachelet, "Rapor, yalnızca şiddetin geçmişine ışık tutmakla kalmıyor, aynı zamanda Kolombiya'da herkes için barışın geleceğini inşa etmek adına ihtiyaç duyduğu parçaları bir araya getirmeye yardımcı olacak." diye konuştu.

Öte yandan düzenlenen etkinliğe Kolombiya'nın yeni cumhurbaşkanı Petro ile yardımcısı Marquez de katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Amiral Turgut Reis ölümünün 457. yılında Bodrum'da anıldı

2022-06-24 16:55 - Çevre-Hayat

AA'nın kurucularından Yunus Nadi Abalıoğlu, vefatının 77'nci yılında anılıyor

2022-06-27 11:32 - Gündem

Fransa'da bir camiye saldırı düzenleme tehdidinde bulunan kişi gözaltına alındı

2022-06-23 21:07 - Dünya

Gaziantep FK, yeni sezonda daha mücadeleci bir takım olacak

2022-06-28 11:40 - Spor

İklim değişimine bağlı aşırı sıcaklıkla ani yağışlar artabilir

2022-06-23 22:09 - Gündem

Ordu'da fındık kabuğundan aktif karbon üretimi için çalışma başlatıldı

2022-06-22 18:04 - Teknoloji

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: Çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz

2022-06-23 23:58 - Gündem

TFF: Mevcut yayıncı ile 2 yıllık uzatma sözleşmesi yapılmasına karar verildi

2022-06-24 00:28 - Spor

Fenerbahçe hazırlık maçında berabere kaldı

2022-06-22 21:04 - Spor

Rusya: Luhansk'ta Severodonetsk'i kontrolümüz altına aldık

2022-06-25 22:20 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'nin Mississippi eyaletinde silahlı saldırıda 4 kişi öldü, 12 kişi yaralandı

20:03 - Dünya

Filipinler'de 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

18:48 - Dünya

Gazze'de ateşkesin ardından Londra'da Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi

18:12 - Dünya

Sudanlı aktivistler, HDK'nin Faşir'e saldırdığını ve 60 kişinin öldüğünü iddia etti

17:43 - Dünya

Somali'deki Sağlık Bilimleri Fakültesi, mezunlarıyla ülkedeki sağlık sorunlarının çözümüne katkı sağlıyor

16:22 - Dünya

Günün Manşetleri

ALTAY tankının ilk teslimatı 28 Ekim'de yapılacak

20:12 - Gündem

Erzurum polisi atalarının izinde tabyalarda nöbette

20:08 - Gündem

ABD'nin Mississippi eyaletinde silahlı saldırıda 4 kişi öldü, 12 kişi yaralandı

20:03 - Dünya

Hacıbektaş Horasan Erenleri Dergahı Cemevi Külliyesi açıldı

19:38 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı

19:22 - Gündem