?>

Kocaelispor'un "dipten zirveye" çıkış hikayesi

Türk futbolunda bir döneme imzasını atan, kazandığı iki Türkiye Kupası ve yetiştirdiği başarılı futbolcularla adından söz ettiren Kocaelispor'da, 16 yıllık zorlu bir sürecin ardından tekrar Süper Lig'e dönmenin mutluluğu yaşanıyor.

Spor - 1 hafta önce

Kocaeli

1966 yılında Baçspor, İzmit Gençlikspor ve Doğanspor takımlarının birleşmesiyle kurulan Kocaelispor, 1966-1967 sezonunda günümüzde 1. Lig adıyla oynanan 2. Lig'de mücadele etmeye başladı.

???? Artık haberler size gelsin ???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, ???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Bu ligde 1991-1992 sezonunun sonunda 83 puan toplayıp en yakın takipçisi Zeytinburnuspor'a 23 puan fark atan Kocaelispor, yükseldiği Süper Lig'de en büyük başarısına ise sezonun ilk yarısını lider tamamladığı 1992-1993 sezonunda ulaştı.

Yeşil-siyahlı takım, sezonu 4'üncü sırada bitirerek Inter Toto Kupası'na katılma hakkı elde etti. Inter Toto Kupası ilk tur karşılaşmasında Portekiz'in Sporting Lizbon takımı ile eşleşen Kocaelispor, İsmetpaşa Stadı'nda oynadığı ilk maçta rakibi ile 0-0 berabere kaldı. Deplasmanda ise rakibine 2-0 yenilen Körfez ekibi, ilk turda kupaya veda etti.

Kocaelispor, 1996-1997 sezonunda Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor'a üstünlük kurarak, kupanın sahibi oldu.

1997-1998 sezonunda katıldığı Kupa Galipleri Kupası'nda ilk turda Romanya'nın National Bükreş takımını 1-0 ve 2-0'lık skorlarla geçen Kocaelispor, 2. turda Rusya'nın Lokomotiv Moskova takımına elendi.

Koceelispor, 2001-2002 sezonunda da finalde Beşiktaş'ı 4-0 yenerek ikinci kez Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü.

Bölgesel Amatör Lig'e kadar düştü

2003-2008 yıllarında 1. Lig'de mücadele eden Kocaelispor, 2007-2008 sezonunun şampiyonu olarak Süper Lig'e yükseldi.

Körfez temsilcisi, Süper Lig'e çıktığı 2008-2009 sezonu sonunda tekrar 1. Lig'e düştü. Kulüp başkanı Muammer Çelik'in 2010 yılının mart ayında ekonomik zorluklar ve takıma sahip çıkılmaması nedeniyle açlık grevi yaptığı Kocaelispor, 2. Lig'e geriledi.

Borçları nedeniyle kapanma noktasına gelen, sezon başında birçok futbolcusu Körfez Futbol Kulübüne transfer olması nedeniyle altyapıdan genç oyuncularla profesyonel sözleşme imzalayan Kocaelispor, üst liglerdeyken kullandığı Kocaeli Eğitim Vakfı (KEV) Sefa Sirmen Tesisleri'nin otel yapılmak üzere kiralanmasıyla antrenman sahası bulmakta sıkıntı yaşadı.

Koceelispor, bu süreçte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Doğal Çim Futbol Sahası ve İzmit Belediyesi Cephanelik Spor Kompleksi'nde antrenman yaptı.

Dönemin başkanı Orhan Görsen'in şirketleşme çabaları da sonuç vermeyince yeşil-siyahlı ekip, 3. Lig'e geriledi.

Bölgesel Amatör Lig'e (BAL) 2013-2014 sezonunda düşen Kocaelispor, 2 sezon mücadele ettiği bu ligi benimsemedi, her yıl üst lige çıkmak için taraftarıyla mücadele etti.

Yeşil-siyahlı ekip, BAL'da 8 Şubat 2015'te sahasında Büyükçekmece Belediyespor'la karşılaştığı maçta 15 bin 187'si biletli olmak üzere 20 bini aşkın taraftarla seyirci rekoru kırdı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin maddi desteği

2016-2017 sezonunda yeniden Spor Toto 3. Lig'de mücadele eden Körfez ekibinde borçların ödenmesi için maddi kaynak arayışları sürdü.

Dönemin kulüp başkanı Bahri Yavuz, daha önce kullanılan, mülkü Kocaeli Eğitim Vakfında (KEV) olan tesis arazisinin satışı formülünü gündeme aldı.

Yavuz, genel kurulda Kocaeli Eğitim Vakfının da başkanlığına seçildi. Kocaelispor'un borçlarının bitirilmesiyle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun devreye girmesiyle dönemin genel sekreteri Tahir Büyükakın ile Yavuz görüştü.

Yapılan ihalede tesislerin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kent Konut'a satışıyla borçların bir bölümü ödendi. 2017 yılının kasım ayında da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kulübün maliyeye olan 28 milyon liralık borçları ödenerek kapatıldı. 2019 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın desteğiyle kulübün 10 yıllık transfer yasağı kaldırıldı.

2019-2020 sezonuna kadar 3. Lig'de mücadelesini sürdüren yeşil-siyahlı ekip, 2020-2021 sezonunda 2. Lig'de, 2021-2022'de 1. Lig'de, 2022-2023'te yeniden 2. Lig'de mücadele etti.

Geçen sezon tekrar yer aldığı 1. Lig'i bu sezon şampiyon tamamlayan Kocaelispor, 16 yıl aradan sonra yeniden Süper Lig'de mücadele etmeye hak kazandı.

Kapanmadan, yarışma hakkı satın amadan, ismini, armasını, renklerini koruyarak amatörden Süper Lig'e çıkan Kocaelispor, futbol tarihinde az görülen bir geri dönüşe imza attı.

Yakın geçmişte Türkiye'de Göztepe, İtalya'da da Parma en üst ligden amatör lige kadar düşmüştü. Ancak Göztepe amatör lige düştükten sonra 2008 yılında Aliağa Belediyespor'un yarışma hakkını satın alarak futbol serüvenine 3. Lig'den devam etmişti. Parma ise 2015'teki iflasının ardından isim değişikliğiyle yeniden kurularak yeşil sahalarda yerini almıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'deki akaryakıt ürünlerinin yüzde 99,3'ünün teknik düzenlemelere uygun olduğu tespit edildi

2025-04-15 17:23 - Ekonomi

Uzmanlara göre ECB'nin faiz kararında rüzgar indirim yönünde esecek

2025-04-15 17:17 - Ekonomi

Türkiye'yi gezen "Örümcek Adam" Erzurum'da

2025-04-15 11:43 - Çevre-Hayat

Adıyaman'daki Kızılin Kanyonu'nda ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-14 15:28 - Çevre-Hayat

Milli tekvandocular, Avrupa Poomsae Şampiyonası'nda 14 madalya kazandı

2025-04-16 23:08 - Spor

Diyarbakır Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi alkol ve madde bağımlıları için umut oldu

2025-04-14 12:27 - Çevre-Hayat

Bolu semalarında Şehitler Haftası dolayısıyla "saygı uçuşu" gerçekleştirildi

2025-04-14 15:52 - Çevre-Hayat

Leylekler tarihi türbenin çatısını mesken tuttu

2025-04-20 11:57 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun tanıtımına katıldı

2025-04-15 16:22 - Siyaset

TROY kartlar artık Google Play'de kullanılabilecek

2025-04-15 17:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 4. etabını Wout Poels kazandı

19:33 - Spor

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini hakem Yasin Kol yönetecek

18:02 - Spor

Gençler Türkiye Oryantiring Şampiyonası, Düzce'de yapıldı

17:03 - Spor

Milli okçu Dünya Yenihayat'tan dünya rekoru

16:47 - Spor

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası fikstürü belli oldu

15:21 - Spor

Günün Manşetleri

Borsa'da bugünkü işlemlerin takası pazartesi günü gerçekleşecek

19:32 - Ekonomi

Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bolu ve Karabük'te yarın kuvvetli sağanak bekleniyor

19:27 - Gündem

ABD'de, Filistin'e destek verdiği için gözaltına alınan Mahdawi salıverildi

19:12 - Dünya

Polatların şirketlerine yönelik vergi suçu davasında karar

18:42 - Gündem

RTÜK'ün düzenlediği "Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi" sona erdi

18:38 - Gündem