?>

Kocaeli'ne 600 kilometre uzaktan getirilen volkanik cürufla domates verimi artırıldı

Kocaeli'de İç Anadolu Bölgesi'nden getirilen volkanik cüruf kullanılarak topraksız tarım yapılan seradan, 6 aylık hasat sezonunda yaklaşık 60 ton ürün alınması bekleniyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Kocaeli

Darıca Kaymakamlığının başlattığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen "Darıca Yeni Nesil Organomineral Teknolojik Sistem Topraksız Tarım AR-GE Üretim Serası"nda, yapılan testlerde insan ve bitki sağlığına zararı bulunmadığı tespit edilen volkanik cürufla üretimde başarı sağlandı.

Sıcak veya soğuk iklimlendirme elemanları kullanılmadan üretim ve işletme maliyetlerinin düşürüldüğü proje kapsamında, ithal edilen Hindistan cevizi mahsulü "kokopit" yerine Niğde ve Aksaray'dan getirilen uzun ömürlü ve ekonomik cürufun kullanıldığı bir dönümlük alanda yetiştirilen domates çeşitlerinin hasadına başlandı.

Ocak ayına kadar haftada 2 ton hasat yapılarak yaklaşık 60 ton rekolte elde edilmesi beklenen seradaki ürünlerden elde edilen gelirin, Darıca Kaymakamlığı koordinasyonunda, Sosyal Yardımlaşma Vakfından destek alan 400 aileye ayni ve nakdi yardım olarak ulaştırılması planlanıyor.

Üretim sürecindeki su geri dönüştürülerek kullanılıyor

Gebze Teknik Üniversitesi Akıllı Tarım Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü ve Proje Sorumlusu Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, AA muhabirine, haftada 2 ton domates hasadı yaptıklarını söyledi.

Çiftçi, ocak ayına kadar sürecek hasat sezonunda 60 ton ürün almayı planladıklarını belirterek, "Değerlendirmemizde iklimlendirmenin olmadığı serayı düşünerek karşılaştırma yapmak lazım. İklimlendirmenin olduğu, üretim işletme maliyetlerini de hesaba kattığımız serada 60 ton elde edebiliyoruz. Biz, kurulum ve işletme maliyetlerini düşürerek 60 tonu bulabileceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Üretimde kullandıkları volkanik malzeme üzerinde insan sağlığıyla ilgili araştırmalar yaptıklarını anlatan Çiftçi, toksik analizlerde cürufun hiçbir şekilde insan veya bitki sağlığına zarar vermeden kullanılabileceğini belirlediklerini ifade etti.

Çiftçi, serada kullanılan malzemelerin geri dönüştürülerek tekrar üretime kazandırıldığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Normalde besleme solüsyonları bir kere kullanılır ve atılır fakat kurduğumuz sistemde damla sulamayla kontrollü sulama yaptıktan sonra besin solüsyonunu tekrar depoda topluyoruz. Çözeltinin asidik derecesini ölçtükten sonra uygun duruma getirerek kullanıyoruz. Şu ana kadar hiç depoyu boşaltmadık. Aynı suyla devam ediyoruz, kullanım durumlarını ayarlayarak."

"Yöntemimiz Türkiye ve dünyada ilk"

Darıca Kaymakamı Yüksel Kara da üretimden oldukça olumlu neticeler aldıklarını ve projeye patent alacaklarını söyledi.

Besin çözeltisi yöntemi kullanılarak Niğde ve Aksaray bölgesindeki volkanik dağlardan elde edilen volkanik cürufla üretim yaptıklarını dile getiren Kara, böylece ithal edilen kokopiti devre dışı bıraktıklarını ifade etti.

Kara, volkanik materyalin mineralli yapısından faydalanarak yöntem geliştirdiklerini belirterek, "Yöntemimiz Türkiye ve dünyada ilk. Patent başvurumuz yaptık ve ilk aşamayı geçti. Programı yapan arkadaşımızla onaylandığında alacağız." dedi.

Ürünün doğallık derecesini artırmak için hayvan gübresi ve deniz tuzuna başvurduklarını söyleyen Kara, "Domates üretiminin yapıldığı Türkiye'deki ve dünyadaki topraksız seralarda fenni gübrenin sıvısı kullanılıyor. Biz bunun, organik hayvan gübrelerinden elde ettiğimiz sıvıyı deniz tuzlarıyla karıştırarak doğallık derecesini artırdık." diye konuştu.

Kara, topraksız tarım yapılan seralardan 1,5 kat daha fazla ürün elde ettiklerine dikkati çekerek, "Topraksız tarım yapan işletmeler bir dönümde 20 ton verim alırken bizler 50 ton verim bekliyoruz. Diğer seralara göre daha organik ve su tasarrufunu önceleyen, aynı zamanda yerel ürün volkanik cürufla bunu üretiyoruz. Bu işin güzelliği ve muhteşemliği daha başka." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Depremzede atlet kızların milli forma gayreti

2023-07-22 11:47 - Spor

Çeşme'de makilik alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

2023-07-22 01:09 - Asayiş

Suriyeli muhaliflerden eski Şam'ın tarihi yapısının korunması için UNESCO'ya çağrı

2023-07-24 19:32 - Dünya

Elazığ'da 40 yıl önce dikilen fidanlar bozkırı ormana dönüştürdü

2023-07-21 12:03 - Çevre-Hayat

DSÖ: Son 10 yılda 2,5 milyondan fazla kişi suda boğuldu

2023-07-25 15:43 - Dünya

Pendik'te arızalanan İETT otobüsü yolda kaldı

2023-07-25 20:47 - Asayiş

Çin'in yeni Dışişleri Bakanı Vang, "Soğuk Savaş zihniyetine karşı çıkma" çağrısı yapt

2023-07-26 08:22 - Dünya

Aktivist Greta Thunberg, İsveç'te "polise itaatsizlik"ten hakim karşısına çıkacak

2023-07-24 13:07 - Dünya

Bahçelievler'de 1999 öncesinde yapılan binaların yüzde 35'i yenilendi

2023-07-26 12:12 - Gündem

Milli motosikletçiler hafta sonu Çekya'da piste çıkacak

2023-07-26 13:09 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye'nin petrol ithalatı eylülde yüzde 30,1 arttı

10:02 - Ekonomi

LPG ithalatı eylülde yıllık bazda yüzde 16,4 arttı

09:57 - Ekonomi

Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, "KOOP Market" ismiyle yola devam edecek

09:53 - Ekonomi

İklim finansmanında 2035'e kadar yıllık 1,3 trilyon dolarlık hedef

22:37 - Ekonomi

ABD, Kazakistan petrolünün taşındığı Hazar Boru Hattı'na yönelik yaptırımları kaldırdı

17:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye'nin petrol ithalatı eylülde yüzde 30,1 arttı

10:02 - Ekonomi

LPG ithalatı eylülde yıllık bazda yüzde 16,4 arttı

09:57 - Ekonomi

Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, "KOOP Market" ismiyle yola devam edecek

09:53 - Ekonomi

Venezuelalı muhalif lider Machado, ordudan silahlarını bırakmasını istedi

09:17 - Dünya

Meksika'da toplanan binlerce kişi hükümetin güvenlik politikasını protesto etti

06:23 - Dünya