Kocaeli'de kurulu salyangoz çiftliği İspanya'daki restoranların ihtiyacını karşılıyor

Kandıra ilçesinde 17 dönüm alanda faaliyet gösteren çiftçilikten bu yıl canlı ve konserve olarak İspanya'ya 20-25 ton salyangoz gönderilmesi hedefleniyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Kocaeli

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde İstanbullu bir girişimci tarafından kurulan çiftlikte üretilen kara salyangozları İspanya'ya ihraç ediliyor.

Yağcılar Mahallesi'nde 17 dönüm alanda 2020 yılında kurulan çiftlikte, hem kapalı hem de açık alanda kara salyangozu üretiliyor.

Sonbaharda kapalı alandaki özel masalara alınan hayvanların burada çiftleştirilerek yumurtlaması sağlanıyor. Daha sonra yumurtadan çıkan yavru salyangozlar, ilkbaharda açık seraya bırakılıyor.

Yaklaşık 5 ay süren bakım sürecinin ardından satışa hazır hale gelen salyangozlar, canlı olarak İspanya'ya gönderiliyor.

"1000 metrekare seradan 4-5 ton ürün alınabiliyor"

Girişimci Burçhan Öndoğan, AA muhabirine, daha önce büyük ve küçükbaş hayvancılık işiyle uğraştığını belirterek, İspanya'da yaşayan kardeşinin televizyonda görmesi üzerine kara salyangozu üretmek için araştırma yapmaya başladıklarını söyledi.

Türkiye'de salyangoz üreten birkaç çiftlikten bilgi aldıklarını anlatan Öndoğan, İspanya'daki ortaklarının yönlendirmesiyle Kandıra'nın Yağcılar Mahallesi'nde çiftlik kurduklarını kaydetti.

Öndoğan, daha önce tavuk çiftliği olarak kullanılan 17 dönümlük alanı salyangoz çiftliğine çevirdiklerini dile getirerek, "Salyangoz iki farklı şekilde üretiliyor. Hem yumurtadan başlayıp üretime geçebiliyoruz hem de hazır alıp besliyoruz. Yumurtadan başlayarak üretim yapıyoruz. Dolayısıyla kapalı alan ve soğuk hava deposuna ihtiyacınız var. Diğerinde ise sera yapıp içerisinde yumurtadan çıkan salyangozları bırakıyorsunuz. 5 ay sonra da satışa sunuluyor." diye konuştu.

Helix aspersa Müller (bahçe salyangozu) türünü ürettikleri aktaran Öndoğan, üretim sürecine ilişkin bilgi verdi.

Öndoğan, 1000 metrekare seradan iyi bir bakımla 4-5 ton ürün alınabildiğini vurgulayarak, "Bunun için çiftlik hayvanı olması gerekiyor. Çiftlik hayvanı değil de toplama hayvanla başlanırsa onların çiftliğe alışması en az 1,5 sene sürüyor." dedi.

"İyi bir işletme kilogramda 1-1,5 avro kar elde edebilir"

Öndoğan, "Ürettiğimiz ürünleri İspanya'ya satıyoruz. Geçen sene 10 ton civarında yolladık. Bunun tamamı kendi üretimimiz değil. Bir kısmı doğadan toplanan üründü. Canlı salyangozları toptancılara gönderiyoruz. O toptancılar da restoranlar ve marketlere dağıtıyorlar. Orada tüketicilere canlı olarak satılıyorlar veya restoranlar pişirerek müşterilerine sunuyor." ifadelerini kullandı.

Bu sene konserve de yapmayı düşündüklerine belirten Öndoğan, "Bu yıl hem canlı hem de konserve olarak yollayacağız, 20-25 ton civarında yollamayı planlıyoruz." dedi.

Öndoğan, Avrupa'daki en büyük çiftliklerin Polonya ve Ukrayna'da bulunduğuna işaret ederek, "Şu an Ukrayna savaşta olduğu için oradaki çiftlikler üretim yapamıyor. O yüzden büyük bir açık var Avrupa'da. Fiyatlar da yükseldi dolayısıyla. Ama savaş da olmasa zaten Avrupa'nın ihtiyacını karşılayamıyor piyasa. Dolayısıyla devamlı bir açık var. Şu anda mal istiyorlar ama mal yok." şeklinde konuştu.

Geçmişte hayvancılık sektörleriyle uğraştığı için daha rahat kıyaslama yapabildiğini dile getiren Öndoğan, "Bakımları çok daha kolay ve masrafları daha az. Kar marjı da daha yüksek çünkü avro bazında satabiliyorsunuz. İyi bir işletme kilogramda 1-1,5 avro kar elde edebilir." değerlendirmesinde bulundu.

"İleride salya ve salyangoz olarak 50 ton ihracata çıkmayı hedefliyoruz"

Öndoğan, salyangozun konserve yapıldıktan sonra üç sene saklanabildiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Ayrıca salyasını da pazarlamayı düşünüyorum. İleride salya ve salyangoz olarak 50 ton ihracata çıkmayı hedefliyoruz. Salyası Avrupa'da ve Uzak Doğu'da cilt çatlakların giderilmesinde ve yanık kremlerinde kullanılıyor. Salyasında bakteri üremiyor. Salya üretimi meşakkatli bir iş. Canlıya zarar vermeden salyasının alınması gerekiyor. Getirisi canlı satışa göre çok daha yüksek. Avrupa'da litresi aşağı yukarı 35 ile 120 avro arasında değişiyor."

Yaptığı işle ilgili kendisine ulaşan kişilere elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştığına değinen Öndoğan, "Rekabet yok, ne kadar mal olsa hepsini alıp gönderebiliriz. Sadece ihracat için gerekli izinleri alma süreci biraz yorucu olabiliyor. Hem ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırıyoruz hem de boş arazilerin değerlendirilmesini sağlıyoruz. Yatırım için çok cazip." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

10 soru 10 cevapta Hamideli Kahramanı Ramazan Topraklı’yı tanımak -Zeki Tarhan'ın söyleşisi-

2022-09-16 06:54 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Rus medyası: Türk Kalekim, Rusya pazarına yüksek kaliteli beton katkı maddeleri sundu

2022-09-15 20:37 - Özel Haber

Seda Tosun’dan Kürtçe şarkı -Selçuk Aka, magazin haber-

2022-09-15 15:30 - Magazin

Esir Ermeni askerinin yarasını saran merhametli Azerbaycan askeri

2022-09-15 20:55 - Özel Haber

En ünlü bisikletçiler

2022-09-10 14:57 - İnsan&Hayat

Espressolab Avrupa'nın en büyük kahve deneyim merkezini Merter'de açtı

2022-09-12 13:00 - Ekonomi

Yalova'daki semt pazarının "gözlemeci ablası" hayata tek eliyle sarıldı

2022-09-17 11:36 - Çevre-Hayat

Türk Ant Yapı, Moskova'da ‘Ostrov-6’ projesini inşa edecek -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-09-12 07:34 - Özel Haber

Niğde'de elma üreticileri 650 bin ton rekolte bekliyor

2022-09-14 13:17 - Çevre-Hayat

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine başvurular başlıyor

2022-09-14 00:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İlgili Haberler

Bankacılık sektörünün net karı mart ayında 153,5 milyar lira oldu

16:47 - Ekonomi

META'nın "profilsiz kullanım" önerisi Rekabet Kurulunun endişelerini gidermedi

16:18 - Ekonomi

Reel efektif döviz kuru endeksi nisanda yükseldi

14:57 - Ekonomi

Roketsan, çözümlerini Malezya'da sergiliyor

13:32 - Ekonomi

Türkiye'de telefon numarası taşıma sayısı ülke nüfusunun 2 katını geçti

13:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail ana muhalefet lideri Lapid: İsrail hükümeti esirleri terk etti

17:07 - Dünya

Yemen'de üniversite öğrencileri ABD ve Avrupa'daki Filistin eylemlerine destek verdi

17:03 - Dünya

Kariye Camii ibadete açıldı

16:57 - Gündem

Bakan Ersoy: Son 22 yılda yaklaşık 8 milyar liralık bir harcamayla 5 bin 450 eseri restore ettik

16:53 - Gündem

Bankacılık sektörünün net karı mart ayında 153,5 milyar lira oldu

16:47 - Ekonomi