KKTC Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi 20 Temmuz'da hizmete alınacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri (GTH) Projesi kapsamında KKTC'ye kurulan sistemin 20 Temmuz'da hizmete alınacağını belirtti.

Ekonomi - 4 hafta önce

Bakan Uraloğlu, Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Projesi'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
KKTC'de kurulumu tamamlanan sistemin hizmete alınması için son hazırlıkların sürdüğünü bildiren Uraloğlu, projede inşaat çalışmalarını, donanım kurulumlarını ve yazılım entegrasyon süreçlerini tamamladıklarını aktardı.
Uraloğlu, Doğu Akdeniz GTH Projesi ile Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki etkinliğinin daha da güçleneceğine işaret ederek, "20 Temmuz'da sistemi hizmete alarak, KKTC'nin deniz yetki alanlarında gemi trafiğini etkin şekilde izlemeye başlayacağız. Projeyle mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacak, KKTC çevre denizleri ile ülkemiz arasındaki deniz alanında gemi trafiğini kesintisiz izleyebileceğiz. Tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz yazılım ve kritik donanımlar sayesinde, bu alanda teknolojik bağımsızlığımızı da pekiştirmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Projenin Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü, yükleniciliğini ise HAVELSAN'ın üstlendiğine değinen Uraloğlu, Gazimağusa'da kurulan Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ile Karpaz, Sadrazamköy ve Çayırova'daki Trafik Gözetleme istasyonlarının sisteme entegre edildiğini kaydetti. Selvitepe'deki Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS) verileri ile Kantara'daki OTS ve radar verilerinin de entegrasyonunu sağladıklarına dikkati çeken Uraloğlu, Mersin Gemi Trafik Hizmetleri Merkezinde uzaktan yedekleme ve konsol kurulumlarını gerçekleştirdiklerini, hazırlık süreçlerini tamamladıklarını ve sistemi 20 Temmuz'da hizmete alacaklarını duyurdu.
Uraloğlu, Trafik Gözetleme İstasyonlarının sistemin ana bileşenleri arasında yer aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Radarlar, kameralar, haberleşme teçhizatları, OTS sistemleri ve diğer sensörler sayesinde, 24 saat kesintisiz izleme gerçekleştireceğiz. Gemi Trafik Hizmetleri kapsamındaki herhangi bir gemi anında tespit edilecek ve elde edilen veriler eş zamanlı olarak hem KKTC'deki merkeze, hem de Mersin Gemi Trafik Hizmetleri Merkezine aktarılacak. Trafik Gözetleme İstasyonlarımızdaki en önemli unsur olan radarlarımız ise ASELSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen SERDAR 7M radarlardır."
KKTC Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi'nin sağlayacağı faydalara ilişkin bilgi veren Uraloğlu, gemi kimliklendirilmesi, trafiğin kesintisiz izlenmesi ve düzenlenmesi, seyir bilgileri ve genel uyarıların iletilmesi, özellikli alanların kontrolü, yasa dışı aktivitelerin takibine katkı sağlanması, tehlike uyarılarının yapılması, kaza ve yangın gibi acil durumlarda ilgili kurumların bilgilendirilmesi ile meteorolojik verilerin paylaşılması gibi birçok işlemin gerçekleştirileceğini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ankara’da atılan imzalar, Moskova’da alınan nefes: NATO Zirvesi kimin lehine sonuçlandı? -Erhan Kuadzba, Moskova’dan yazdı-

2026-07-11 06:04 - En Son Yazılar

Filistin’de 20 yıl sonra yapılacak seçimlerde yeni meşruiyet arayışı çekinceler ve zorluklarla karşı karşıya

2026-07-10 18:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

TRT Sinema ortak yapımı "On Kere Daha" kısa filmi 15 Temmuz'da izleyiciyle buluşacak

2026-07-11 12:38 - Kültür Sanat

Yönetmen İsmail Güneş'ten sanat dünyasının 15 Temmuz yaklaşımına eleştiri

2026-07-13 12:08 - Kültür Sanat

Öğrenci affına ve yükseköğretime ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2026-07-15 04:58 - Siyaset

CerModern, İtalyan ve Fransız filmlerini açık hava sinemasında sunacak

2026-07-13 12:43 - Kültür Sanat

Venezuela'daki depremlerde ölenlerin sayısı 4 bin 118'e yükseldi

2026-07-11 02:32 - Dünya

Sabiha Gökçen Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi'ne 15 Temmuz için özel aydınlatma

2026-07-14 16:13 - Çevre - Seyahat

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan, “Kuveyt’teki balıkçı teknesi olayının takipçisiyiz” açıklaması

2026-07-11 20:57 - Dünya

Fransa'da ölü doğumlar ile yenidoğan ölümleri artıyor

2026-07-11 20:33 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya