?>

KKTC'de CTP Genel Başkanı Erhürman hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Tatar'a iade etti

KKTC'de Cumhurbaşkanı Tatar tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Erhürman, görevi iade etti.

Dünya - 5 yıl önce

Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanlığında kabul ettiği Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümet kurma görevini iade etti.

Erhürman, burada yaptığı açıklamada, hükümet kurma süreci içerisinde öncelikle KKTC Cumhuriyet Meclisi içerisinde temsil edilen 6 partinin de dahil olduğu ve teknokratların da içerisinde yer aldığı bir hükümet modelini denediklerini söyledi.

Bu modeli uzun süredir gündeme getirdiklerini kaydeden Erhürman, "Önce bir kriz masası olması gerektiğini söylemiştik.

Daha sonra bir kriz hükümetinin ortaya çıkmasını söylemiştik. Kriz hükümeti derken, geniş tabanlı ve parlamentodaki mümkünse bütün partilerin içerisinde yer alacağı bir hükümet modelinden söz etmiştik." dedi.

Erhürman, kriz hükümeti formülüyle ilgili bir ilerleme sağlayamadıklarını ve daha sonra CTP, Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti'den (DP) oluşan 4'lü koalisyon ihtimalinin görüşülmesi kanaatinin ortaya çıktığını ifade etti.

"Arzu ettiğimiz istikrar ve güven ortamını göremedik"

İçerisinde teknokratların da olduğu 4'lü koalisyon formülü arayışında olduklarını belirten Erhürman, "Bizim aradığımız şey ilkeler üzerinde uzlaşabilmekti. Ülke zor bir dönemden geçecek, bu zorluk maliyenin zorluğundan ziyade piyasanın zorluğudur.

Böyle bir zor dönemi devralacak bir hükümette tam bir güven ortamı olması gerekir. 4'lü koalisyon ihtimalinde hepimizin rahat olacağı, istikrar konusunda sorun yaşamayacağı bir güven ortamını tam olarak göremedik." diye konuştu.

Erhürman, ülkede bir hükümet krizi olduğunu, bunu çözmek için yeni bir hükümet krizi çıkaracak bir yapının doğru olmayacağını da ifade etti.

Erhürman görevi 21 Kasım'da devralmıştı

Cumhurbaşkanı Tatar, 21 Kasım'da hükümeti kurma görevini Erhürman'a vermişti. KKTC'nin 36. hükümetini kurma görevini alan Erhürman'ın Anayasa gereği 15 gün içinde hükümeti oluşturması, aksi halde görevi iade etmesi gerekiyordu.

Erhürman'ın yeni bir hükümet kurmak için 5 Aralık'a kadar vakti olmasına rağmen görevi bugün iade etti.

Erhürman, 21 Kasım'dan bu yana KKTC Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen Ulusal Birlik Partisi (UBP), HP, DP, TDP ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) temsilcileriyle yeni bir hükümet kurmak için temaslarda bulunmuş ancak bir sonuca varamamıştı.

Öte yandan Tatar, 7 Kasım'da hükümeti kurma görevini UBP Genel Başkan Vekili Ersan Saner'e vermiş ancak Saner de 21 Kasım'da görevi iade etmişti.

KKTC'de 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisinde hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor salgın sürecinde ilki hedefliyor

2020-12-03 15:19 - Spor

Ekim ayında ihracat yüzde 5,6, ithalat yüzde 8,4 arttı

2020-11-30 13:51 - Ekonomi

Afetlerde elektrik şebekesi uzaktan yönetilebilecek

2020-12-03 14:36 - Genel

Ljajic, Fenerbahçe maçı kadrosuna alınmadı

2020-11-28 22:06 - Spor

Honda Civic modelleri için yılın son kampanyası

2020-12-03 17:44 - Genel

Alanyaspor zirveyi sevdi

2020-11-30 15:01 - Spor

Kasımda en fazla ihracatı otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi

2020-12-02 23:13 - Ekonomi

Ermenistan'da muhalefet partileri ortak başbakan adaylarını açıkladı

2020-12-03 20:06 - Dünya

Emine Erdoğan'dan '3 Aralık Dünya Engelliler Günü' paylaşımı

2020-12-03 21:46 - Gündem

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aileye yönelik her saldırıyı, varlığımıza yapılmış kabul ediyoruz

2020-12-03 17:31 - Siyaset

İlgili Haberler

Musk, Trump'la yaşadıkları gerilimin ardından yeni parti kurma fikrini ortaya attı

10:53 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye Kurban Bayramı'nın ikinci gününde düzenlediği saldırılarda 17 Filistinli can verdi

09:37 - Dünya

Wagner, Mali'den çekildiğini duyurdu

05:52 - Dünya

İsrail ordusu, gelecek ay 50 binden fazla Haredi için askere alım emri yayınlayacak

23:08 - Dünya

Trump, Elon Musk'ın "aklını kaçırdığını" söyledi

17:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Dünyada yapımı süren 3 enerji projesinden 2'si temiz kaynaklı

11:33 - Ekonomi

İstanbul'daki borsa yatırımcılarının toplam portföy değeri 2,4 trilyon lira

11:27 - Ekonomi

Nüfus kaydı nedeniyle sosyal konuttan yararlandırılmayan kişinin sorunu KDK tavsiyesiyle çözüldü

11:22 - Gündem

Meta'nın yürüttüğü dijital okuryazarlık programları 175 bin kişiye ulaştı

11:17 - Ekonomi

Küresel enerji piyasasında geçen yıl 78 yeni LNG sözleşmesi imzalandı

11:13 - Ekonomi