?>

KKTC Başbakanı Tatar: Eastmed projesinin Türkiye'nin onayı olmadan uygulanması mümkün değildir

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Ersin Tatar, "Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı" (Eastmed) projesinin, Türkiye'nin onayı olmadan hayata geçmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Dünya - 5 yıl önce

Lefkoşa

UBP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan ve UBP Genel Başkanı Tatar, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında imzalanan, İsrail doğal gazının deniz altından boru hattıyla Kıbrıs, Girit Adası ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Eastmed projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tatar, Rum yönetimi ve Yunanistan'ın iş birlikçileriyle doğal gaz konusunda Türk tarafıyla anlaşmak yerine, gerçekleşmesi neredeyse mümkün görülmeyen bir projeye (Eastmed) yönelmesinin sadece düşmanca bir tutum olarak nitelenebileceğini vurguladı.

Başbakan Tatar, "Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşma (deniz sınırı anlaşması) dolayısıyla Eastmed projesinin Türkiye'nin de onayı olmadan hayata geçmesi mümkün değildir." ifadesini kullandı.

Eastmed anlaşmasının bölgesel güvenlik gerçeklerine uygun olmadığına işaret eden Tatar, projenin ciddi bir istikrarsızlık potansiyelini de beraberinde getirdiğini belirtti.

Tatar, Rum-Yunan-İsrail üçlüsü tarafından imzalanan ancak uygulamaya girmesi için İtalya'nın da onayı beklenen Eastmed hakkında Rum tarafından yapılan açıklamaların tek hedefinin, Kıbrıs Türkü ile Türkiye'ye zarar vermek olduğuna dikkati çekti.

"Söz konusu girişimin siyasi hayallerden kaynaklandığı görülmektedir"

Kıbrıs ve bölgenin, uzlaşma ve iş birliğine ihtiyacı olduğunu belirten Tatar, KKTC'nin Kıbrıs Türklerinin iradesini yansıtan bir devlet olduğunu ve Türkiye'nin de Ada'nın garantörü olarak KKTC'nin haklarının gasbedilmesine müsaade etmeyeceğini kaydetti.

Tatar, Doğu Akdeniz hidrokarbon kaynaklarının ekonomik yönden kazançlı pazarlara ulaştırılması için en uygun seçeneğin Türkiye olduğunun altını çizerek "Söz konusu girişimin (Eastmed) ekonomik değerlendirmelerden değil, Türkiye ve KKTC'yi, hakları olan enerji kaynaklarından mahrum etmeye yönelik siyasi hayallerden kaynaklandığı görülmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Tatar, Doğu Akdeniz'deki enerji jeopolitiği, ülkelerin milli güç kapasiteleri ve mevcut askeri stratejik dengeler dikkate alındığında, Türkiye ve Kıbrıs Türklerini denklemden dışlamaya yönelik tüm teşebbüslerin yeni tırmanma risklerine neden olacağını savundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Ralli Şampiyonası’nın 2020 yılı takvimi açıklandı

2019-12-30 19:52 - Spor

ABD'den 'Ketaib Hizbullah' diplomasisi

2019-12-31 11:12 - Dünya

Meteorolojiden 5 il için yağış ve fırtına uyarısı

2020-01-04 19:54 - Genel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

2020-01-04 17:02 - Gündem

Meteorolojiden yağmur ve kar uyarısı

2020-01-03 12:37 - Genel

Hafter milislerinin saldırıları, Trablus'un işlek mahallelerini hayalet kasabalara çevirdi

2020-01-05 16:04 - Genel

Lavrov ve Zarif, Kasım Süleymani'nin öldürülmesini görüştü

2020-01-04 20:47 - Dünya

Denizlispor'da 3 futbolcu, kadro dışı bırakıldı

2020-01-03 18:55 - Spor

Sivaslı çocukların 'balona binme hayali' Kapadokya'da gerçekleştirilecek

2020-01-03 22:27 - Gündem

Hafter güçlerinden askeri okul öğrenci yurduna saldırı: 30 ölü, 33 yaralı

2020-01-05 10:17 - Dünya

İlgili Haberler

Hapis cezası kesinleşen eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin onur nişanı geri alındı

16:47 - Dünya

İsrail ordusu İran'dan füzeler ateşlendiğini duyurdu

16:28 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı'ndan Irak’a, “İsrail saldırılarına karşı hava sahasını denetleme” çağrısı

16:23 - Dünya

İsrail ve ABD, İran'a askeri destek verdiğini iddia ettikleri Çin'e baskı yapıyor

16:18 - Dünya

Almanya Başbakanı Merz, İran'ın asla nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini ifade etti

15:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Osmaniye için kuvvetli gök gürültülü sağanak uyarısı

16:53 - Gündem

Hapis cezası kesinleşen eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin onur nişanı geri alındı

16:47 - Dünya

İsrail ordusu İran'dan füzeler ateşlendiğini duyurdu

16:28 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı'ndan Irak’a, “İsrail saldırılarına karşı hava sahasını denetleme” çağrısı

16:23 - Dünya

İsrail ve ABD, İran'a askeri destek verdiğini iddia ettikleri Çin'e baskı yapıyor

16:18 - Dünya