?>

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti UNESCO geçici listesinde

Samsun'da, Kızılırmak Nehri'nin taşıdığı alüvyonların oluşturduğu, Türkiye'nin Karadeniz kıyısındaki tek sulak alanı olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, UNESCO geçici listesine girdi.

Gündem - 9 yıl önce

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni turizme kazandırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık bir yıl deltanın UNESCO'ya girebilmesi için hazırlık yaptıklarını, daha sonra başvurularını gerçekleştirdiklerini anlatan Yılmaz, "Burayı çok önemsiyoruz. Burası henüz dünyada çok tanınmış değil ama gelecekte dünyaca bilinecek. Şu ana kadar bu algıya sahip değil. Yaptığımız çalışmalar sonucunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni doğal hayatla ilgili UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne teklif ettik. UNESCO da teklifimizi kabul ederek önce geçici listeye aldı." dedi.

"Kalıcı listeye girmek için ödevlerimizi isteyeceğiz"

"UNESCO'ya diyeceğiz ki; 'kalıcı miras listesine girebilmek için bize ödevimizi verin'. Hangi ödevlerimiz varsa bunları hızlıca yerine getireceğiz." diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu habitatın varlığını sürdürebilmek ve buraya zarar verebilecek tüm unsurların ortadan kaldırılmasına dönük bir kaynak kullanımı, proje, yani bir ödev üstlenmemiz gerekiyor. Bu ödev buradaki doğal hayatın sürdürülebilir olmasına dönük bir ödevdir diye düşünüyorum. Yanlış yapmamak üzere bilim insanlarıyla temaslarımız var. Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve koruma kuruluyla hep el ele tutuştuk. Koruma kurulu her ay bir toplantı yapıyor. O toplantıda onların hassasiyetini dinliyoruz. Burayı 15-20 yıldır gözleyen bilim insanlarının hassasiyetlerini dinliyoruz."

Kızılırmak Deltası'nda turizm altyapısına yönelik doğaya uygun ahşap gözlemevleri ve ulaşım yolları inşa ettiklerini dile getiren Yılmaz, "İnsanlarda da farkındalık oluşturmak için buraya belirli aralıklarla geziler düzenliyoruz. Öğrenciler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini deltada ağırlıyoruz. Benzer tanıtım çalışmalarıyla Kızılırmak Deltası'nda farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

"Bu güzellik bize Allah'ın bir lütfu"

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin Allah'ın kendilerine bir lütfu olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sadece bize değil, burada yaşayan tüm canlılara bir lütuf bu. Onların rahat yaşayabilmeleri için Allah'ın onlara bahşettiği doğal bir ortam. Libya'dan, Sudan'dan leylekler kış başında daha serin bir yaz geçirmek için buraya geliyor. Yazı burada geçiriyor. Burada yumurtluyor. Yavrusuyla kış başında daha sıcak bir kış geçirmek için de Afrika'ya gidiyor. Burası Allah'ın canlılar için bahşettiği güzel bir ortam. Biz de böyle alanlarda yapılması gereken, bilimin gerektirdiklerini araştırıp hassasiyeti yüreğimize yerleştirip elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

Kızılırmak Deltası

Samsun'un Bafra ilçesinde Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor. İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Türkiye'de bulunan 400 civarında kuş türünden 352'si görülebiliyor. Deltada, 12 ay boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mısır'da 350 İhvan üyesine müebbet

2016-08-18 20:32 - Dünya

Mimar ve İç Mimar Leyla Yücel: Askeri alanlar kent bahçeleri olarak değerlendirebilir

2016-08-17 19:07 - Gündem

Kırklareli'de FETÖ/PDY operasyonu

2016-08-16 11:22 - Genel

Naşide Göktürk'ün durumu ağırlaştı!

2016-08-16 22:17 - Magazin

Boydak Holding'e kayyum atandı

2016-08-18 23:17 - Gündem

Köpeğe araç çarpınca, ne yapacağını bilemedi

2016-08-20 14:07 - Gündem

Abdülkerim Mahdum’dan Türkiye ve İhlas Vakfı’na teşekkür

2016-08-19 16:52 - Gündem

Meclis yoğun bir hafta geçirecek

2016-08-14 12:47 - Siyaset

Şırnak'ta deprem!

2016-08-14 17:57 - Ekonomi

Silvan'da toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasaklandı

2016-08-15 01:27 - Gündem

İlgili Haberler

Van'da kaçak avlanmış 19 ton 200 kilogram inci kefali ele geçirildi

16:47 - Gündem

Bayramın üçüncü günü İstanbul'da ziyaretçi yoğunluğu

16:32 - Gündem

Ferdi Zeyrek'in sağlık durumuna ilişkin, Başhekim Topçu'dan açıklama

13:27 - Gündem

ESK karantina sebebiyle pazarlara sevk edilemeyen sağlıklı kurbanlıkları da satın alacak

12:37 - Gündem

Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi e-Devlet'te

11:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Los Angeles'taki sınır protestoları 3. gününde devam ediyor

06:17 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail güçleri Madleen gemisindeki gönüllüleri kaçırdı

06:07 - Dünya

Özgürlük Filosu Koalisyonu: İsrail ordusu Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:42 - Dünya

İsrail ordusu, Madleen gemisine müdahale etti, gemiyle irtibat kesildi

03:23 - Dünya

Madleen gemisindeki aktivist Acar, İsrail ordusunun gemiye beyaz renkli bir sıvı döktüğünü söyledi

03:18 - Dünya