?>

Kızılhaç: Batı Şeria'nın kuzeyinde binlerce sivilin insani yardıma ihtiyacı var

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yaşayan binlerce Filistinli sivilin, temiz su, gıda, tıbbi bakım ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını, insani yardıma ihtiyaç duyduğunu duyurdu.

Dünya - 10 ay önce

Ramallah

ICRC, İsrail ordusunun saldırılarının devam ettiği Batı Şeria’nın kuzeyindeki insani duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Batı Şeria'nın kuzeyindeki binlerce sivil, devam eden operasyonlar (İsrail) nedeniyle yerlerinden edildi. Birçoğu, hasar gören ve hatta tamamen yıkılan evlerine dönemiyor ve acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor." ifadelerine yer verildi.

İsrail’in Batı Şeria’nın Cenin, Tulkerim, Tubas ve diğer kentlerinde devam eden saldırılarından endişe duyulduğuna dikkat çekilen açıklamada, çok sayıda Filistinlinin evlerini terk ederek kalabalık camilere ve okullara sığınmak zorunda kaldığı vurgulandı.

Soğuk havalar nedeniyle bölgede durumun daha da zorlaştığına işaret edilen açıklamada, çok sayıda Filistinli ailenin bu zor şartların yanı sıra, İsrail ordusunca gözaltına alınan evlatlarının akıbetini öğrenmeye çalıştığına yer verildi.

ICRC’nin Filistin Kızılayı ile koordineli bir şekilde insani yardım ulaştırmaya ve tıbbi operasyonlar düzenlemeye çalıştığına işaret edilen açıklamada, "Batı Şeria'nın kuzeyindeki yerinden edilmiş sivillerin acil insani yardıma ihtiyacı var. Halkın insanca muamele görmesi ve şiddetten korunması gerekiyor." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in Batı Şeria'nın kuzeyine yönelik saldırıları

Gazze'de varılan ateşkesin 19 Ocak Pazar günü yürürlüğe girmesinin ardından İsrail ordusu, 21 Ocak Salı günü işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Cenin kentine "Demir Duvar" adını verdiği bir saldırı başlattı.

Cenin'de sürdürdüğü şiddetli saldırılarını 27 Ocak'ta Tulkerim, 2 Şubat'ta Tubas'ın El-Faria Mülteci Kampı ile Tamun beldesini kapsayacak şekilde genişleten İsrail ordusu, 7 gün süren baskının ardından 8 Şubat'ta Tamun'daki güçlerini geri çekti.

İsrail askerleri 9 Şubat'ta saldırılarını Tulkerim'in doğusundaki Nur Şems Mülteci Kampı'nı da kapsayacak şekilde genişletti.

İsrail ordusunun 21 Ocak'tan bu yana düzenlediği saldırılarda en az 56 Filistinli yaşamını yitirdi, binlerce kişi yaralandı, bölgedeki yapılar ve altyapı geniş çapta tahrip edildi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbedenİsraillilerin saldırılarında ise 167'si çocuk 920'yi aşkın Filistinli yaşamını yitirdi, 7 bine yakın kişi yaralandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ramazan öncesinde vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz

2025-02-24 20:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye dış politikada başarı hikayesi yazmaya devam ediyor

2025-02-19 13:12 - Siyaset

TeknOn ile teknolojide bu hafta (14 Şubat-20 Şubat 2025)

2025-02-20 19:58 - Teknoloji

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya-ABD görüşmesi bizim için sürpriz oldu

2025-02-18 18:41 - Siyaset

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rusya-ABD görüşmesi bizim için sürpriz oldu

2025-02-18 18:28 - Gündem

Erken genel seçimlerde başbakanlık için 5 aday yarışıyor

2025-02-18 12:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Almanya'da kurulacak koalisyon hükümetini zorlu bir ekonomi ve reform gündemi bekliyor

2025-02-24 15:42 - Dünya

2025 Süper Lig'in Yeni Güçleri

2025-02-24 17:45 - İnsan&Hayat

Türk devletleri, parlamenter diplomaside daha güçlü işbirliği hedefi koydu

2025-02-18 22:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Rusya-Ukrayna ve Amerika arasında muhtemel görüşmeler için ülkemiz ideal bir ev sahibi olacaktır

2025-02-18 18:51 - Siyaset

İlgili Haberler

Sanchez, zamanın Filistin Devleti'ni tanıma kararında İspanya'yı haklı çıkardığını savundu

15:57 - Dünya

Fransa'da soygunla gündeme gelen Louvre Müzesi, çalışanların grevi nedeniyle kapalı

15:48 - Dünya

AB Konseyi'nden Rusya kaynaklı hibrit tehditler nedeniyle 12 kişi ve 2 kuruluşa yaptırım

15:27 - Dünya

AB, Darfur'a insani yardım ulaştırmak için acil hava köprüsü başlattı

14:53 - Dünya

AB Komisyonu: Gazze'ye yardım damla damla değil, sel gibi akmalı

14:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay'ın cenazesi Manisa'da toprağa verildi

16:18 - Gündem

Almanya, Airbus'tan 20 ilave saldırı helikopteri alacak

16:12 - Ekonomi

Alman hükümeti: Ekonomik durum istikrarlı ancak ihracat zayıf

16:07 - Ekonomi

Türkiye, sıfır atık vizyonu ve iklim diplomasisiyle küresel liderliğe yürüyor

16:02 - Gündem

Sanchez, zamanın Filistin Devleti'ni tanıma kararında İspanya'yı haklı çıkardığını savundu

15:57 - Dünya