?>

Kızılhaç'a göre Gazze'ye uzun süredir insani yardım girmemesinin etkisi her alanda hissedi

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Tommaso Della Longa, çatışmaların başlamasından bu yana Gazze Şeridi'ne insani yardım girişinin olmadığı en uzun sürecin yaşandığını ve bunun hayatın her alanında hissedildiğini söyledi.

Dünya - 3 ay önce

Cenevre

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sözcüsü Longa, İsrail'in saldırılar düzenlediği Gazze'de ateşkesin bozulmasıyla yaşananlara ve sağlık durumuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Gazze’de yerinden edilen Ümmü Muhammed ailesi, Ramazan’ın 27. gününde çadırda iftar hazırlıyorİsrail basını, Tel Aviv'i "esirlerin serbest kalmasını sağlayacak" anlaşma için çaba göstermemekle suçladıİsrail'de yedek subay ve askerler, ordunun Gazze'de "bocalamaya" başladığını açıkladıFilistin Kızılayı, Refah'ta İsrail'in kuşattığı bölgeye girmeyi başardıİsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 20 kişi öldüİsrail, mahkumiyetleri biten yaklaşık 30 Filistinli mahkumu serbest bıraktı

Gazze'de genel anlamda felaket yaşandığını kaydeden Longa, "6 haftalık umut ve ateşkes sonrasında tünelin sonundaki ışığı görüyorduk. Şimdi başa, bundan bile kötü bir duruma döndük. Şu anda çatışmanın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'nde hiçbir insani yardımın, temel ihtiyaç maddelerinin ve yakıtın girmediği en uzun dönemi yaşıyoruz. Bunun, Gazze'deki insanlar, sağlık durumu, insani yardım çalışmaları ve hayatın her bir yönü üzerinde büyük bir etkisi var." diye konuştu.

Longa, Gazze Şeridi'nde hiçbir bölgenin güvenli olmadığını ve bunun insani yardım görevlileri için de geçerli olduğunu söyledi.

"Gazze halkı, gerçekten nereye gideceğini ve nasıl güvende olacağını bilmiyor." ifadesini kullanan Longa, bunun kesinlikle endişe verici olduğuna işaret etti.

Longa, Gazze'de yaşananların son bulması için anlaşmaya varmanın tarafların sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak, "İnsani yardım ve destek, ateşkes olsun ya da olmasın Gazze halkına ulaşmalı. Çatışmanın başından bu yana savunduğumuz şey bu. Ne yazık ki çağrılarımız hiçbir zaman gerçek durumu değiştirmedi." dedi.

Gazze Şeridi'nin içinde genişletilmiş insani yardım operasyonunun yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Longa, insani yardımların ulaştırılması için tüm geçişlerin açılmasının, siviller ile insani yardım çalışanlarına da saygı gösterilmesinin önemine işaret etti.

Gazze halkının inanılmaz dayanıklı ve güçlü olduğunu herkese öğrettiğini söyleyen Longa, Filistin Kızılayının da sınırlı kapasiteyle çok büyük işler yaptığını dile getirdi.

Longa, "(Gazze'de) Geçen hafta cuma günü 53 ambulanstan sadece 23'ü yakıt eksikliğimiz nedeniyle çalışmaya devam etti. Bir ambulans bir yere ulaşamadığında ihtiyacı olan insanların hiçbir destek alamayacağı ve bazen hayat kurtarıcı bir işin olmayacağı anlamına gelir. (Filistin Kızılayı) Şu anda çalışmaya devam etmek için elinden geleni yapıyor. (Gazze'deki mevcut durumun ne zaman biteceği) Uygun bir zaman çizelgesi söylemek zor ancak elbette durum böyle devam edemez ve bu kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

"İlaçlar ve tıbbi ekipman tükeniyor"

Gazze'de kısa süren ateşkese rağmen en baştaki çaresiz duruma geri dönüldüğünü söyleyen Longa, şu anda birçok yardım malzemesinin eksikliğinin hissedildiğini anlattı.

Longa, "İlaçlar ve tıbbi ekipman tükeniyor. Şiddetli çatışmalar var ve bu, neredeyse çökmüş olan sağlık sisteminin geri kalanı üzerinde muazzam bir baskının olduğu anlamına geliyor. Filistin Kızılayından meslektaşların bize anlattığı durum, insanların yardım ve sevdiklerini bulmak, tedavi olmak için hastanelerde kuyrukta beklediği ancak bunun da bunaltıcı olduğu. Elbette insanlar için bunaltıcı ancak doktorlar, hemşireler ve sağlık sisteminde çalışan herkes için de bunaltıcı." dedi.

Gazze'de solunum yolu ve cilt hastalıklarında artış yaşandığına işaret eden Longa, güvenlik, temiz su ve sağlık desteğinin bulunmadığı bir bölge için bunun kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

Longa, "Gazze'de yaşanan ve üzücü olan, 18 aydır söylüyoruz, alarm veriyoruz ama yine aynı yerdeyiz." dedi.

Filistin Kızılayındaki meslektaşlarının özverili çalışmalarının IFRC için de çok değerli olduğunu vurgulayan Longa, onların Gazze'deki topluluğun parçası olduklarını, kendileri ile ailelerinin de bu saldırılardan etkilendiğini ve herkes tarafından saygı gördüklerini belirtti.

Longa, "Ancak yine de Filistin Kızılayı orada. Onlar ellerinden geleni yapıyorlar ve yapmaya devam edecekler ancak kapasiteleri sınırlı. Çatışma ne kadar devam ederse ihtiyaç sahibi insanları desteklemek için bu kapasite o kadar azalacak." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

Kaan Ayhan, milli takımın aday kadrosundan çıkarıldı

2025-03-22 13:23 - Spor

EPDK, depolamalı elektrik üretimine yönelik 33,1 gigavat kurulu güç için ön lisans verdi

2025-03-26 11:57 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli muharip uçağımız KAAN seri üretime geçecek

2025-03-26 15:38 - Siyaset

Dışişleri Bakanlığı, Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'nin İsrail tarafından yıkılmasını kınadı

2025-03-21 19:08 - Siyaset

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'e yönelik askeri desteği durdurmaya çağırdı

2025-03-24 20:37 - Dünya

Ramazan Bayramı için ek tren seferleri yapılacak

2025-03-23 13:18 - Çevre & Seyahat

Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail'in dünkü saldırılarında 7 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

2025-03-23 00:52 - Dünya

Rusya'da federal ilçelerin geliştirilmesi için 'SİRİUS' yarışmasına başvurular başladı

2025-03-28 00:12 - Özel Haber

Antalya'da atıkların bulunduğu arazide çıkan yangına müdahale ediliyor

2025-03-24 22:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi'nin Orta Asya diplomasisi

11:18 - Dünya

Avustralya ve AB, güvenlik ve savunma ilişkilerini geliştirecek

10:22 - Dünya

Almanya: İran rejimi müzakere masasına dönmeye hazırsa daha fazla askeri müdahaleye gerek kalmaz

09:58 - Dünya

İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma 6. gününde

09:32 - Dünya

Kanada'dan vatandaşlarına Orta Doğu'da bazı bölgelere seyahat etmeme çağrısı

08:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Doğal gaz depoları, FSRU ve LNG tesisleri Türkiye'nin arz güvenliğinde stratejik rol üstleniyor

11:32 - Ekonomi

Ziraat Bankası yurt dışından 500 milyon dolarlık finansman sağladı

11:27 - Ekonomi

Otomotiv ihracatında ocak-mayıs rekoru

11:23 - Ekonomi

Çin Devlet Başkanı Şi'nin Orta Asya diplomasisi

11:18 - Dünya

Sağlık alanında yeni düzenlemeler TBMM gündemine gelecek

11:13 - Siyaset