?>

Kızılhaç'a göre Gazze'ye uzun süredir insani yardım girmemesinin etkisi her alanda hissedi

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu Sözcüsü Tommaso Della Longa, çatışmaların başlamasından bu yana Gazze Şeridi'ne insani yardım girişinin olmadığı en uzun sürecin yaşandığını ve bunun hayatın her alanında hissedildiğini söyledi.

Dünya - 6 ay önce

Cenevre

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sözcüsü Longa, İsrail'in saldırılar düzenlediği Gazze'de ateşkesin bozulmasıyla yaşananlara ve sağlık durumuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Gazze’de yerinden edilen Ümmü Muhammed ailesi, Ramazan’ın 27. gününde çadırda iftar hazırlıyorİsrail basını, Tel Aviv'i "esirlerin serbest kalmasını sağlayacak" anlaşma için çaba göstermemekle suçladıİsrail'de yedek subay ve askerler, ordunun Gazze'de "bocalamaya" başladığını açıkladıFilistin Kızılayı, Refah'ta İsrail'in kuşattığı bölgeye girmeyi başardıİsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 20 kişi öldüİsrail, mahkumiyetleri biten yaklaşık 30 Filistinli mahkumu serbest bıraktı

Gazze'de genel anlamda felaket yaşandığını kaydeden Longa, "6 haftalık umut ve ateşkes sonrasında tünelin sonundaki ışığı görüyorduk. Şimdi başa, bundan bile kötü bir duruma döndük. Şu anda çatışmanın başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'nde hiçbir insani yardımın, temel ihtiyaç maddelerinin ve yakıtın girmediği en uzun dönemi yaşıyoruz. Bunun, Gazze'deki insanlar, sağlık durumu, insani yardım çalışmaları ve hayatın her bir yönü üzerinde büyük bir etkisi var." diye konuştu.

Longa, Gazze Şeridi'nde hiçbir bölgenin güvenli olmadığını ve bunun insani yardım görevlileri için de geçerli olduğunu söyledi.

"Gazze halkı, gerçekten nereye gideceğini ve nasıl güvende olacağını bilmiyor." ifadesini kullanan Longa, bunun kesinlikle endişe verici olduğuna işaret etti.

Longa, Gazze'de yaşananların son bulması için anlaşmaya varmanın tarafların sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak, "İnsani yardım ve destek, ateşkes olsun ya da olmasın Gazze halkına ulaşmalı. Çatışmanın başından bu yana savunduğumuz şey bu. Ne yazık ki çağrılarımız hiçbir zaman gerçek durumu değiştirmedi." dedi.

Gazze Şeridi'nin içinde genişletilmiş insani yardım operasyonunun yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Longa, insani yardımların ulaştırılması için tüm geçişlerin açılmasının, siviller ile insani yardım çalışanlarına da saygı gösterilmesinin önemine işaret etti.

Gazze halkının inanılmaz dayanıklı ve güçlü olduğunu herkese öğrettiğini söyleyen Longa, Filistin Kızılayının da sınırlı kapasiteyle çok büyük işler yaptığını dile getirdi.

Longa, "(Gazze'de) Geçen hafta cuma günü 53 ambulanstan sadece 23'ü yakıt eksikliğimiz nedeniyle çalışmaya devam etti. Bir ambulans bir yere ulaşamadığında ihtiyacı olan insanların hiçbir destek alamayacağı ve bazen hayat kurtarıcı bir işin olmayacağı anlamına gelir. (Filistin Kızılayı) Şu anda çalışmaya devam etmek için elinden geleni yapıyor. (Gazze'deki mevcut durumun ne zaman biteceği) Uygun bir zaman çizelgesi söylemek zor ancak elbette durum böyle devam edemez ve bu kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

"İlaçlar ve tıbbi ekipman tükeniyor"

Gazze'de kısa süren ateşkese rağmen en baştaki çaresiz duruma geri dönüldüğünü söyleyen Longa, şu anda birçok yardım malzemesinin eksikliğinin hissedildiğini anlattı.

Longa, "İlaçlar ve tıbbi ekipman tükeniyor. Şiddetli çatışmalar var ve bu, neredeyse çökmüş olan sağlık sisteminin geri kalanı üzerinde muazzam bir baskının olduğu anlamına geliyor. Filistin Kızılayından meslektaşların bize anlattığı durum, insanların yardım ve sevdiklerini bulmak, tedavi olmak için hastanelerde kuyrukta beklediği ancak bunun da bunaltıcı olduğu. Elbette insanlar için bunaltıcı ancak doktorlar, hemşireler ve sağlık sisteminde çalışan herkes için de bunaltıcı." dedi.

Gazze'de solunum yolu ve cilt hastalıklarında artış yaşandığına işaret eden Longa, güvenlik, temiz su ve sağlık desteğinin bulunmadığı bir bölge için bunun kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

Longa, "Gazze'de yaşanan ve üzücü olan, 18 aydır söylüyoruz, alarm veriyoruz ama yine aynı yerdeyiz." dedi.

Filistin Kızılayındaki meslektaşlarının özverili çalışmalarının IFRC için de çok değerli olduğunu vurgulayan Longa, onların Gazze'deki topluluğun parçası olduklarını, kendileri ile ailelerinin de bu saldırılardan etkilendiğini ve herkes tarafından saygı gördüklerini belirtti.

Longa, "Ancak yine de Filistin Kızılayı orada. Onlar ellerinden geleni yapıyorlar ve yapmaya devam edecekler ancak kapasiteleri sınırlı. Çatışma ne kadar devam ederse ihtiyaç sahibi insanları desteklemek için bu kapasite o kadar azalacak." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Gelenler İçin En İyi TV Oyunları Nasıl Seçilir

2025-03-27 17:54 - İnsan&Hayat

Türk Basketbol Süper Liginde Alt Sıralardan Yükselen Takımlar Sürprizlerle Dolu Bir Sezon

2025-03-26 13:04 - İnsan&Hayat

Stadyum Kültürü ve Taraftar Tutkusu Türkiye Süper Lig’inin Kalp Atışı

2025-03-25 15:56 - İnsan&Hayat

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST neslinin gümbür gümbür geldiğini görüyorum

2025-03-24 20:40 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukuksuzluğun hesabını yine hukuk içinde soracağız

2025-03-25 21:56 - Siyaset

Kendi çabasıyla öğrendiği kemençe ve sazı 85 yaşında çalmaya devam ediyor

2025-03-25 13:23 - Kültür Sanat

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında şüpheli Hüseyin Köksal'ın ifadesine ulaşıldı

2025-03-25 23:28 - Gündem

ABD İç Güvenlik Bakanı Noem, El Salvador'da suçluların tutulduğu hapishaneyi ziyaret etti

2025-03-27 08:33 - Dünya

MİA'dan "Dönüşen Çok Kutuplu Sistemde Rusya'nın Statü Arayışı" raporu

2025-03-25 11:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Suriye'nin 4 gündür yangınların sürdüğü Lazkiye ilinde 1 sivil savunma görevlisi hayatını kaybe

17:32 - Dünya

Avrupa havalimanlarına düzenlenen siber saldırı nedeniyle İngiltere'de bir kişi gözaltına alınd

16:28 - Dünya

Fransızların iktidarın politikalarına karşı 2 Ekim'de tekrar sokağa inmesi bekleniyor

15:48 - Dünya

Rusya: ABD ile ilişkilerin iyileştirilmesi süreci yavaş ve verimli değil

14:47 - Dünya

Amsterdam Belediye Meclisi, İsrailli takımların şehirde istenmediğini belirten kararı kabul etti

13:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Manavgat'ta tarım arazisinde başlayıp ormanlık alana sıçrayan yangın kontrol altına alındı

17:48 - Gündem

Suriye'nin 4 gündür yangınların sürdüğü Lazkiye ilinde 1 sivil savunma görevlisi hayatını kaybe

17:32 - Dünya

60 saniyede ekonomide bugün (24 Ağustos 2025)

17:13 - Ekonomi

Manavgat'ta tarım arazisinde başlayan yangın ormanlık alana sıçradı

16:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musevi vatandaşların Roş Aşana Bayramı'nı kutladı

16:43 - Gündem