Kırsalda kalkınma 3 yılda yaklaşık 65,5 milyar liralık yatırımla desteklenecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Programı kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetler için 3 yılda yaklaşık 65,5 milyar liralık yatırım yapmayı planlıyor.

Ekonomi - 5 ay önce

Ankara
AA muhabirinin, Tarım ve Orman Bakanlığının 2026 Yılı Performans Programı'ndan derlediği bilgiye göre programın "Kırsalda Tarımsal Faaliyetlerin Desteklenmesi Alt Programı" çerçevesinde, kırsal alanlardaki yaşam kalitesinin ve ekonomik çeşitliliğin iyileştirilmesi, yerel kırsal kalkınma kapasitesinin oluşturulması için programlar hazırlanıyor.
Bu kapsamda, sürdürülebilir kırsal kalkınma anlayışıyla, üretici birlikleri ve aile işletmelerinin üretim kapasitesi ve kırsal iş gücünün istihdam edilebilirliği artırılarak nüfusun kırsalda kalmasının sağlanması amaçlanıyor.
????
Kırsal altyapının iyileştirilmesi ve tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması amacıyla ekonomik yatırımlar desteklenerek kırsal alanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor.
Tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması ve yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesi için faaliyetler yürütülüyor.

Kadın çiftçilere yönelik projeler artırılacak

Kırsalda kadın girişimciliğinin özendirilmesi için gelir getirici, mesleki beceri kazandıran, faaliyet çeşitliliğini artırıcı ve sosyoekonomik yönden güçlendirici kadın çiftçilere yönelik projeler yapılacak.
Kadın çiftçilerin yararlandığı proje sayısı geçen yıl kümülatif 305 olurken bu yıl rakamın 340'a, 2028'e kadar ise 410'a yükseltilmesi öngörülüyor.
Tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesine katkı sağlanması için kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi kapsamında da organize tarım bölgelerinin (OTB) sayısının artırılması hedefleniyor.
Alt program kapsamında bütçe geçen yıl 14 milyar 793 milyon 860 bin lira olarak belirlenmişti. Bu yıl söz konusu bütçe 19 milyar 794 milyon 994 bin liraya yükselirken tutarın 2027'de 21 milyar 960 milyon 44 bin liraya, 2028'de ise 23 milyar 723 milyon 646 bin liraya ulaşması bekleniyor.
Böylece Bakanlık, 2026-2028 yıllarında kırsal kalkınmanın desteklenmesi için yaklaşık 65,5 milyar liralık yatırım yapmayı hedefliyor.

Tarımsal kuraklık raporları hazırlanacak

İklim değişikliğinin tarım sektöründeki baskısı daha fazla hissedilirken tarımın sürece uyum kapasitesinin artırılması amacıyla yürütülen "İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Alt Programı" kapsamında çeşitli çalışmalar yapılıyor.
Tarım sektöründe sınırlı doğal kaynakların etkin kullanımını teşvik eden, karbon salımı ve su tüketimini azaltmaya yönelik sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda farkındalık artırma çalışmaları gerçekleştirilecek.
Aynı zamanda, çiftçilerin ve ilgili paydaşların iklim değişikliğinin etkileri ve alınabilecek önlemler konusunda bilinçlendirilmesi sağlanarak sektörün iklim değişikliğine uyum kapasitesinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Ulusal Sera Gazı Emisyon Envanteri çalışmaları kapsamında, arazi kullanımı, arazi kullanım değişikliği ve ormancılık sektörüne ilişkin sera gazı emisyonu ve yutak hesaplamaları gerçekleştirilerek, sektörel bazda iklim politikalarının şekillenmesine bilimsel katkı sunulması öngörülüyor.
Ayrıca, iklim değişikliğine bağlı olarak artan kuraklık riskine karşı, tarımsal üretimi izlemek ve gerekli önlemleri zamanında alabilmek amacıyla düzenli tarımsal kuraklık raporları hazırlanacak, bu sayede erken uyarı ve risk yönetimi süreçlerinin etkinliği artırılacak.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kerkük'te Ramazan gecelerinin geleneksel eğlencesi 'sini zarf' oyunu sürdürülüyor

2026-02-27 14:47 - İslam-Hayat - Safer 1448

AK Parti'li milletvekilleri "28 Şubat postmodern darbe" sürecini değerlendirdi

2026-02-27 12:08 - Siyaset

Bez Çanta Kumaşlarında Kalite Rehberi 2026

2026-02-27 13:55 - İnsan-Hayat

Dede mesleği Ramazan davulculuğunu baba oğul yaşatıyor

2026-02-26 13:43 - Magazin

Moskova Crocus Expo’da Mart ayında dev fuarlar yapılacak

2026-03-01 16:08 - Özel Haber

Bazı bölgeler için kuvvetli kar ve fırtına uyarısı

2026-02-25 13:28 - Gündem

Yeni Dünya Düzeni ve AI ile son insan nesli olduğumuzun göstergeleri -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2026-03-03 09:05 - En Son Yazılar

Altının onsu 53 yılın en uzun aylık yükseliş serisine ulaştı

2026-02-28 12:12 - Ekonomi

Bakan Şimşek, şubat ayı ekonomik güven endeksi verilerini değerlendirdi

2026-02-26 14:57 - Ekonomi

Emekli öğretmene hayat veren komşusunun oğlu aileden biri oldu

2026-02-26 12:02 - Sağlık

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, müzakereler konusunda İran'a güvenmediğini söyledi

06:08 - Dünya

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset