?>

Kimlik bilgilerinin yasa dışı kullanımına karşı e-Devlet'ten kontrol uyarısı

Kimlik bilgilerinin ele geçirilmesi yoluyla açılan cep telefonu hattı ya da kurulan şirketler ile ilgili hukukçular, vatandaşlara e-Devlet üzerinden adlarına kayıtlı şirket ya da hat olup olmadığını kontrol etmeleri uyarısında bulundu.

Gündem - 3 yıl önce

İzmir

Kimlik bilgilerinin ele geçirilmesi yoluyla açılan cep telefonu hattı ya da kurulan şirketlerin, dolandırıcılık olaylarının yanı sıra terör eylemlerinde de kullanılabileceğine dikkati çeken hukukçular, vatandaşlara e-Devlet üzerinden adlarına kayıtlı şirket ya da hat olup olmadığını kontrol etmeleri uyarısında bulundu.

Beyoğlu'ndaki bombalı saldırıyı gerçekleştiren teröristin kullandığı telefon hattıyla arama kaydı tespit edilen başka bir hattın GSM bayisi tarafından bir kişinin kimlik bilgileri kullanılarak yasa dışı yollarla çıkarıldığının ve üçüncü şahsa verildiğinin açıklanması, bu alandaki kötüye kullanımları gündeme getirdi.

Hukukçular, kişisel verilerin yasa dışı kullanımıyla sıklıkla karşılaşıldığına işaret ederek, bu konuda yapılması gerekenleri anlattı.

Konuyla ilgili çalışmaları bulunan Türkiye Bilişim Derneği İzmir Şubesi Hukuk Çalışma Grubu Genel Sekreteri Resul Göksoy, AA muhabirine, kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirildiği ve işlendiğinden şüphelenilmesi durumunda veri sorumlusu şirket veya şahıslara başvuru yapılarak bilgilerin hukuka aykırı kullanılıp kullanılmadığının sorulması gerektiğini söyledi.

Göksoy, ilgili şirketin başvuruya 30 gün içinde yanıt vermemesi ya da verilen yanıtın aydınlatıcı olmaması durumunda Kişisel Verileri Koruma Kurumuna (KVKK) şikayette bulunulabileceğini dile getirdi.

Verilerin hukuka aykırı ele geçirildiği ve işlendiği şüphesi halinde savcılığa da başvurulması gerektiğini vurgulayan Göksoy, KVKK'ya yapılan başvuru süreci tamamlandıktan sonra savcılığa başvuru yapılmasının daha etkili sonuç verdiğini kaydetti.

Göksoy, kişisel verilerin hackerlerin eline geçmesi durumunda illegal ortamlarda satışa sunulabildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bazen veri sorumlularına şantaj bile yapabiliyorlar. Bu veriler, internetin karanlık alanında satışa sunulduğunda sahte kimlik üretiminde kullanılabiliyor. Adına şirket açma veya telefon hattı çıkarma gibi eylemler söz konusu olabiliyor. Kimliğimizin fotoğrafını veya fotokopisini bir yere vermeden kimlik bilgilerinin başkasının eline geçmesi mümkün olabilir. Bu sebeple rutin aralıklarla e-Devlet üzerinden adımıza şirket açılmış mı, hat çıkarılmış mı diye kontrol etmemizde fayda var."

"Kimliğiniz sizin mülkiyetiniz"

Emekli emniyet müdürü ve avukat Emrullah Aksakal da isim, soy isim, telefon numarası gibi bilgilerin mülkiyet hakkına girdiğini, bu hakkın korunması gerektiğini belirtti.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde bu verileri alanlar, işleyenler, değiştirenler ve muhafaza edenlerle ilgili ciddi yükümlülükler, sorumluluklar ve düzenlemeler getirildiğine işaret eden Aksakal, "Kimliğiniz sizin mülkiyetiniz. Bunu kimse alıp kullanamaz. Bunu birisi alıp kullanıyorsa hırsızlığa girer." dedi.

Aksakal, kişisel verilerin yasa dışı kullanımının kişilerin başına çok büyük sorunlar açabileceğini, telefon hattının yanı sıra kişiler üzerine açılan şirketlerin de terör olaylarında kullanılabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Birdenbire terör örgütüne yardım eden bir adam olarak görünürsünüz. Bir bakarsınız bilgisayardaki tüm kayıtlarınız değişmiş. Bir bakarsınız hatlarınız değişmiş. Kan grubunuz bile değişmiş olabilir. Kişisel veriler farklı yerlerden çıkabilir. Herkesin üzerine hat olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. e-Devlet üzerinden herkes üzerine hat olup olmadığını görebilir. Belki terör olayında isminiz çıkmayabilir ama borcunuz çıkabilir."

Kişisel verilerin alınması, değiştirilmesi ve farklı amaçla kullanılması durumunda 2 ila 4 yıl arasında değişen hapis cezaları olduğuna değinen Aksakal, bunu yapanın kamu görevlisi olması durumunda cezanın yarı oranda artırıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu toplandı

2022-11-09 21:03 - Gündem

Tekvandoda yılın en önemli organizasyonu Meksika'da yapılacak

2022-11-10 13:29 - Spor

Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenecek projeler ilan edilecek

2022-11-11 13:48 - Teknoloji

Almanya Polonya’ya, hava sahasının gözetilmesine destek verme teklifinde bulundu

2022-11-16 15:23 - Dünya

TBMM Başkanı Mustafa Şentop KKTC'de

2022-11-14 20:04 - Dünya

Beyoğlu'ndaki bombalı saldırıyı yapan teröristin olay yerine geliş görüntülerine ulaşıldı

2022-11-16 10:33 - Gündem

Isparta’da doğayı kirletenler atıklardaki parmak izlerinden tespit ediliyor

2022-11-12 19:43 - Asayiş

Doğal gaz tüketim desteğinde, kış dönemi ödemeleri bu hafta itibarıyla başlayacak

2022-11-11 12:03 - Gündem

TBMM Başkanı Şentop: Kıbrıs’ta çözüm ancak eşit ve egemen iki devlet ile mümkün olacaktır

2022-11-14 22:04 - Dünya

Yunanistan'da 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının üzerinden 49 yıl geçti

2022-11-16 12:33 - Dünya

İlgili Haberler

Ahlat'ta Malazgirt Zaferi'nin 954. yıl dönümü etkinlikleri devam ediyor

14:57 - Gündem

Ankara'da bisiklet yarışı nedeniyle yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

14:47 - Gündem

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki orman yangını kontrol altına alındı

14:42 - Gündem

KKTC E-Devlet Mobil Uygulaması tanıtıldı

13:42 - Gündem

Bakan Kurum'dan, Ankara'daki geri kazanım sanayi sitesine ilişkin paylaşım

13:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Ahlat'ta Malazgirt Zaferi'nin 954. yıl dönümü etkinlikleri devam ediyor

14:57 - Gündem

El Salvador'da 6,0 büyüklüğünde deprem

14:53 - Dünya

Ankara'da bisiklet yarışı nedeniyle yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

14:47 - Gündem

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki orman yangını kontrol altına alındı

14:42 - Gündem

Bahçeli: Hiç kimse Cumhur İttifakı'nın arasına nifak tohumu saçamayacak

14:28 - Siyaset