?>

'Kıbrıs Türk halkı kesinlikle tehlikeli oyunlara gelmemeli'

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, "Biz, 1974'ten 45 yıl sonra artık bir macera istemiyoruz. Kıbrıs Türk halkı kesinlikle tehlikeli oyunlara gelmemelidir." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından TBB Kültür ve Kongre Merkezi'nde "Kıbrıs'ta Son Söz" paneli düzenlendi.

Panelin açılışına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Başbakanı Tatar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ve TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun yanı sıra çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ve davetli katıldı.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs meselesinde her zaman Türkiye'nin varlığına ve desteğine önem verdiklerini belirterek, daima Türkiye ile birlikte yürüdüklerini ve yürümeye devam edeceklerini söyledi.

Tatar, bunun kendileri için vazgeçilemez olduğuna işaret ederek, "Bazı çevrelerde, Avrupa Birliği'nde (AB) ve federal temelde bir çözümde, Türkiye'nin, artık modası geçmiş garantörlüklerin şekil değiştirmesi ve buna bağlı birtakım başka başka oyunlarla ve tezgahlarla Kıbrıs Türkü'nü Türkiye'den koparmak istemektedirler.

Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Asla böyle bir şeye Kıbrıs Türkü müsaade etmeyecektir." diye konuştu.

Türkiye'nin Kıbrıs'ta işgalci olduğu iddialarını ortaya atanları daima kınadıklarını dile getiren Tatar, Türkiye'nin daima hukuk çerçevesinde hareket ettiğinin altını çizdi.

Başbakan Tatar, "Nihayetinde hukuksuzluk diye bir şey yoktur. Hukuksuzluğu yapan güney komşularımızdır. Esas işgal edilen Kıbrıs Cumhuriyeti'dir." ifadesini kullandı.

Kıbrıs'ta iki eşit halk olduğunu ve dolayısıyla Rumların bir üstünlüğünün bulunmadığını vurgulayan Tatar, "Dolayısıyla şimdi Doğu Akdeniz'de yaşananlar ve Rumların tek taraflı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tanınmışlığını kullanarak bu faaliyetleri, anlaşmaları ve dolayısıyla Kıbrıs Türk halkının haklarına tecavüz etmeleri, bunları bizim kabul etmemiz mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Tatar, uluslararası hukukun bir bağlamda güce bağlı olduğuna işaret ederek, "Bizim de imdadımıza, bizim de yanımızda Türkiye Cumhuriyeti vardır. Bunun için minnettarız." diye konuştu.

"Biz, 1974'ten 45 yıl sonra artık bir macera istemiyoruz"

Tatar, Doğu Akdeniz'de istikrarın sürdürülebilmesi için KKTC'nin yaşatılması gerektiğinin altını çizerek, "Biz, 1974'ten 45 yıl sonra artık bir macera istemiyoruz. Kıbrıs Türk halkı kesinlikle tehlikeli oyunlara gelmemelidir." şeklinde konuştu.

Konuşmasında, KKTC'ye uygulanan ambargoların halen devam ettiğini ve direkt uçuşların yapılamadığına işaret eden Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ercan'a (Havalimanına) direkt uçuşun olmamasının sebebi ve nedeni yoktur çünkü günün sonunda büyük bir insan hakları ihlali yapılmaktadır. Kıbrıs Türk halkı mağdur edilmektedir.

Ekonomik olarak yaşam mücadelesinde bu haksızlık bizi halk olarak rencide etmektedir ve ekonomik gelişmemize büyük engel teşkil etmektedir. Dolayısıyla bunu da dünya devletleriyle tartışmamız ve paylaşmamız gerekmektedir."

Tatar, TBB Başkanı Feyzioğlu ile yaptığı değerlendirmelerde kendisinden özel görev talep ettiğini belirterek, "Ben de bu özel görevi kendilerine bu anda veriyorum. Bu özel görevlerden bir tanesi Kapalı Maraş meselesidir." dedi.

Ersin Tatar, Kıbrıs davasının bir milli mücadele olarak Türkiye'de her ortamda dile getirilmesinin kendilerine cesaret verdiğine dikkati çekerek, "Bu milli davanın sonuçlandırılması için gerçekten yüreğimizle çalışmakta olduğumuzu ve büyük bir başarı öyküsüyle bu milli davanın sonuçlanacağına dair hiçbir şüphem yoktur." diye konuştu.

"Kıbrıs'ta Son Söz" paneli iki gün sürecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

New York’ta Türk-Amerikan ilişkileri değerlendirildi

2019-09-20 10:37 - Dünya

Minik dahiden madenciler için 'giyilebilir yaşam odası'

2019-09-18 21:02 - Teknoloji

Mısır muhalefetinin 'yönetimi köşeye sıkıştırma' girişimi

2019-09-20 15:07 - Dünya

Ertuğrul Fırkateyni'nin batışının 129. yılı

2019-09-16 16:32 - Gündem

Yıl sonuna kadar 550 ilçe ve belde gaza kavuşmuş olacak

2019-09-14 15:52 - Ekonomi

Spor sayesinde kekemeliğin üstesinden geldi

2019-09-14 15:27 - Çevre-Hayat

Rusya ABD-Taliban görüşmelerinin sürmesinden yana

2019-09-15 16:32 - Dünya

Johnson İngiltere'yi çizgi roman karakteri Hulk'a benzetti

2019-09-15 18:24 - Genel

New York'ta Refik Anadol'un sergisine büyük ilgi

2019-09-17 13:17 - Dünya

Galatasaray Passolig'de 1 milyon taraftara yaklaştı

2019-09-17 13:44 - Spor

İlgili Haberler

İsrail ordusu, ateşkese rağmen Gazze’de 4 Filistinliyi öldürdüğünü duyurdu

22:48 - Dünya

Suriye'de PKK/YPG'nin döşediği mayının patlaması sonucu bir çocuk hayatını kaybetti

22:42 - Dünya

Beyaz Saray, ABD'nin Gazze'de geçici bir askeri üs kurmayı düşündüğü iddiasını yalanladı

22:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump ile Şara arasında Oval Ofis'teki esprili sohbet sosyal medyada gündem oldu

21:33 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyine topçu saldırıları düzenledi

21:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından, CHP Genel Başkanı Özel'in iddialarına ilişkin açıklama

01:48 - Gündem

RTÜK üyelikleri için yapılan seçime ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:48 - Gündem

EURO 2028'de açılış maçına Cardiff, finale Londra ev sahipliği yapacak

00:12 - Spor

Kağıthane'de apartman dairesinde çıkan yangında 1 kişi yaralandı

23:42 - Asayiş

Beyaz Saray, ekim ayı enflasyon ve istihdam verilerinin açıklanmayabileceğini duyurdu

23:13 - Ekonomi