?>

'Kıbrıs'ta gerginlikleri azaltacak tüm çabalar memnuniyetle karşılanmaktadır'

BM Genel Sekreteri Guterres, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın hidrokarbon kaynaklarının yönetimi konusundaki önerisine ilişkin, "Gerginliklerin azaltılması için tüm çabalar memnuniyetle karşılanmaktadır." ifadesini kullandı.

Dünya - 6 yıl önce

Lefkoşa

KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya bir mektup gönderdi.

Akıncı'dan Anastasiadis'e yeni hidrokarbon önerisiRum siyasi parti liderleri Akıncı'nın önerisini reddetti

Guterres, Akıncı'nın, hidrokarbon kaynaklarının yönetimi konusunda Rum tarafına yaptığı öneriyi "dikkatli bir şekilde not ettiğini" belirterek, "Gerginliklerin azaltılması için tüm çabalar memnuniyetle karşılanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Akıncı'nın hidrokarbon kaynakları konusunda tırmanan gerginlikle ilgili dile getirdiği endişelere değinen Genel Sekreter, mektubunda, açık denizlerdeki hidrokarbon sorununun çözümüne duyulan ihtiyacın Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüme ulaşmak için güçlü bir teşvik oluşturduğuna inandığını vurguladı.

Guterres, Cumhurbaşkanı Akıncı'ya hitaben "Sürdürülebilir bir çözüme olan bağlılığınızı ve daha fazla güven artırıcı önlemi almaya hazır olmanızı takdir ediyorum." ifadelerini kullandı.

Antonio Guterres, liderlerin BM gözetiminde gayri resmi olası bir konferansın toplanması önerisini takdir ederek, tüm Kıbrıslıların yararına olacak etkili yeni güven artırıcı önlemlerin alınması yönündeki çağrısını yineledi.

Hidrokarbon önerisi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, 13 Temmuz'da BM Kıbrıs Özel Temsilciliği aracılığıyla, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Anastasiadis'e hidrokarbon konusunda ortak komite kurulması yönünde yeni bir öneri sunmuştu.

Rum tarafının reddettiği Akıncı'nın önerisi, hidrokarbon konusunun bir gerginlik ve çatışma alanı olmaktan çıkarılıp verimli bir iş birliği alanına dönüştürülmesini amaçlıyor.

Öneri, iki toplumdan eşit sayıda üyenin katılımıyla oluşacak komitenin BM gözetiminde olmasını, ayrıca AB'nin de gözlemci olarak yer almasını içeriyor. Ortak komitenin yapısı, hedefleri ve çalışma yöntemini belirleyen öneri, ayrıca bir fon oluşturulmasını ve fondan nasıl yararlanılacağı gibi detayları da kapsıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye U18 Avrupa Basketbol Şampiyonasında ikinci oldu

2019-08-05 02:37 - Spor

Yürüyemeyen köpeğe plastik borularla yürüteç yaptı

2019-08-04 15:47 - Çevre-Hayat

TFF Süper Kupa'nın sahibi Galatasaray

2019-08-08 02:37 - Spor

Mahsur kalan kaplumbağaları vatandaşlar besliyor

2019-08-04 19:52 - Çevre-Hayat

Atıl durumdaki araziden 600 ton karpuz hasat edilecek

2019-08-08 15:57 - Gündem

Çin'i Lekima tayfunu vurdu: 13 ölü

2019-08-10 13:32 - Dünya

Beşiktaş hazırlık maçında Brescia'ya yenildi

2019-08-04 23:47 - Spor

Anadolu'nun 'Büyük Kanyon'u tatilcileri bekliyor

2019-08-09 14:47 - Gündem

Teksas saldırganından Yeni Zelanda'daki saldırıları destekleyen manifesto

2019-08-04 18:17 - Dünya

Dünya gastroenteroloji uzmanları Türkiye'de buluşacak

2019-08-06 14:36 - Sağlık

İlgili Haberler

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 10 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti

11:22 - Dünya

Trump yönetimi, bazı dış yardım harcamalarını durdurması talebiyle Yüksek Mahkemeye başvurdu

11:03 - Dünya

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 7 Filistinli canından oldu

10:33 - Dünya

İngiltere'de bu yazın kayıtlardaki en sıcak yaz olacağı öngörülüyor

10:22 - Dünya

Cammu Keşmir'de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde 30 kişi öldü

09:58 - Dünya

Günün Manşetleri

AB’nin batarya düzenlemesi Türkiye için bazı fırsatlar sunuyor

11:28 - Ekonomi

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 10 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti

11:22 - Dünya

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki 258. randevusunda

11:17 - Spor

İstanbul Boğazı'ndaki yarışmada kaybolan Rus yüzücünün oteldeki görüntülerine ulaşıldı

11:13 - Gündem

İzmir ve Bilecik'te yangında zarar gören köy evlerinin yapımına başlanıyor

11:08 - Gündem