?>

'Kene vücuttan yağ dökülerek çıkarılmamalı'

CÜ Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Engin, vücuda tutunan kenenin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan virüsü bırakmaması için üzerine zeytinyağı nane yağı ve diğer yağlar dökülerek çıkarılmaması gerektiğini bildirdi. - Anadolu Ajans

Sağlık - 8 yıl önce

SİVAS - MERVE TOPUZ

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKKA'nın, viral bir hastalık olduğunu söyledi.

Virüsün taşınmasında kenelerin önemli rol oynadığını aktaran Engin, bu canlının vücuda tutunması, temasta bulunulması veya elle çıkarılmasının virüsün bulaşmasında etkili olduğunu belirtti.

Engin, kenelerin kırsal alanlarda bulunabildiğini dile getirerek, KKKA virüsü taşıyan kenelerin ise özellikle Sivas'ın da içinde yer aldığı Kelkit Vadisi civarında fazlaca görüldüğüne işaret etti.

"20 kişi KKKA ön tanısıyla bize başvurdu"

Türkiye'deki pek çok yere göre, Sivas'ta KKKA'nın daha fazla görülebildiğine dikkati çeken Engin, "KKKA hastaları önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da var. Sayı geçen yıllara göre nispeten daha az ama bu yıl havalar çok fazla ısınmadı, bunun da etkisi var. Bu yıl 20 kişi, KKKA ön tanısıyla bize başvurdu. Bunlardan 8'inin sonucu pozitif geldi, 3 hastamızın da sonucunun gelmesini bekliyoruz. Servisimizde de bir hastamız bu tanıyla tedavi görüyor." diye konuştu.

Yaz dönemlerinde KKKA vakalarıyla keneyi vücuttan çıkarma yöntemlerinin de gündeme geldiğine değinen Doç Dr. Engin, şu uyarılarda bulundu:

"Son zamanlarda kenenin üzerine zeytinyağı, nane yağı ya da başka birtakım yağlar dökülerek çıkarıldığını duyuyoruz. İnsanların ve hayvanların üzerindeki kenelerin üzerine zeytinyağı ve nane yağı dökünce kenenin boğulup bıraktığı şeklinde düşünüp bu yöntemleri kullananlar var. Yıllardır da keneye sigarayla, ateşle ya da sıcak bir şeyle dokunulduğunda kene bırakır denilir. Bunların hiçbirine itimat etmemek gerekiyor. Kene eğer hastalığı yapan bu virüsü taşıyorsa ve kişiyi ısırdıysa bu sırada virüsü vermemiş olabilir ama eğer bu yöntemlerle kusturulursa tükürüğündeki virüsü vermediyse de veriyor. Kene zor bırakır, doymadan bırakmaz. Onun üzerine yağ dökerseniz, ateş tutarsanız, birtakım kimyasal maddeler dökerseniz bırakır ama bu sefer kendi taşıdığı mikrobu kişiye vermediyse de bulaştırmış olur."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'nün AB projesi yolsuzluğu gizli tanık ifadesinde

2017-06-11 17:27 - Genel

Ekşi limondan tatlı gelir

2017-06-15 15:11 - Ekonomi

Şampiyonluk kupası taraftarları bekliyor

2017-06-13 19:37 - Spor

Ford, Tourneo Custom'ı yeniledi

2017-06-16 17:37 - Ekonomi

Ege Denizi'nde iki deprem

2017-06-18 02:17 - Gündem

'Mütalaa hukuka aykırı, kararlar kasti'

2017-06-12 17:07 - Gündem

Bartın'daki FETÖ/PDY davasında karar

2017-06-14 03:32 - Gündem

Bursa'dafuhuş operasyonu

2017-06-14 11:22 - Asayiş

Meteoroloji'den kuvvetli sağanak uyarısı

2017-06-17 20:05 - Genel

Giresun’dan Safranbolu evlerine rakip

2017-06-12 06:57 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Mobil taramada kanser olduğunu öğrenen kadınların erken teşhisle tedavi umudu arttı

12:58 - Sağlık

Uzmanlar 40 yaşından sonra her kadına mamografi takibi öneriyor

12:28 - Sağlık

Apiterapi otoimmün hastalıkların tedavisinde umut oluyor

12:14 - Sağlık

Meme kanserinde erken tanı tekrarlama riskini de azaltıyor

11:42 - Sağlık

Uzmanlardan su kesintisi sonrasındaki enfeksiyon riskine karşı uyarı

13:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Başkentte 3 iş yerinde 17 ton bozuk et ele geçirildi

09:37 - Gündem

BDDK'nin kredi kartı borcu yapılandırmasında son gün 10 Ekim

09:32 - Ekonomi

Türkiye'nin sulama altyapısına 757,1 milyon avroluk yeni finansman

09:27 - Ekonomi

Gazze’de İsrail’in geri püskürtülmesi sürecinde Türkiye’nin rolü -Mehmet Yıldırım yazdı-

09:19 - En Son Yazılar

Piyasalarda Fed toplantı tutanakları bekleniyor

09:18 - Ekonomi