?>

Kendisini iyileştiren doktorlarla omuz omuza vererek hayat kurtarıyor

Van'da kalp kapağı üç saat süren açık ameliyatla değiştirilen 42 yaşındaki hemşire Aysel Aygün, kendisini iyileştiren doktorlarla aynı hastanede hastaların şifa bulması için mesai yapıyor.

Çevre-Hayat - 4 ay önce

Van

İpekyolu ilçesinde yaşayan bir çocuk annesi Aygün, iki yıl önce halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı ve yürüme zorluğu şikayetiyle görev yaptığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Kalp Merkezi'ne başvurdu.

Hastane Başhekimi ve Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Remzi Sarıkaya ile Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Dr. Murat Sezgin'in muayene ettiği Aygün'e kalp yetmezliği teşhisi konuldu.

????

İlk etapta ilaç tedavisine başlansa da sağlık sorunları her geçen gün artan Aygün için kalp kapağının değiştirilmesine ve triküspit kalp kapağının da onarılmasına karar verildi.

Ameliyat gerekliliği ortaya çıkınca müdahalenin risklerini hasta ve yakınlarına detaylıca anlatan Doç. Dr. Sarıkaya ile Operatör Dr. Sezgin tarafından geçen yıl aralık ayında üç saat süren ameliyatla Aygün'ün mitral kalp kapağı değiştirildi, triküspit kalp kapağı da onarıldı.

Bir süre yoğun bakımda tutulan Aygün, gerekli takibin ardından taburcu edildi.

Sağlığına kavuşan ve ameliyattan üç ay sonra görev yaptığı kardiyoloji biriminde yeniden mesaiye başlayan Aysel hemşire, kendisini tedavi eden doktorlarla omuz omuza hayat kurtarmaya devam ediyor.

"Hastalara yardımcı olmak daha anlamlı geliyor"

Aygün, 2004'te başladığı mesleğini gururla sürdürdüğünü söyledi.

İki yıl önce kalp rahatsızlığı yaşadığını, kalp yetmezliği teşhisi konulduğunda çok üzüldüğünü belirten Aygün, "Uzun yıllar kardiyovasküler cerrahi yoğun bakımda, Kalp ve Damar Cerrahisi (KVC) Servisinde çalıştım. Kırgızistan'daki Kırgız Türk Dostluk Hastanesinin Kalp Damar Cerrahisinde yaklaşık iki yıl görev yaptım. Hastalık sürecini bilmenin avantajlı olduğu kadar dezavantajlı yönü de var. Dolayısıyla kaygı, korku, stres yapabiliyorsunuz." dedi.

Hastalığını ilk zamanlar ailesine anlatmadığını ifade eden Aygün, şunları kaydetti:

"18 yaşındaki kızıma bakıyorum. Üniversiteye hazırlanıyordu. Okul sürecinin olumsuz etkilenmesini istemiyordum. Ameliyat olmamak için defalarca düşündüm. Sağlığımı, işimi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyordum. Dünyanın en riskli operasyonunu geçireceksiniz. Açık ameliyatla kalbiniz yerinden sökülüp tekrar takılacak. Kızıma bir daha kavuşamama kaygısını yaşadım. Şikayetlerim artınca görev yaptığım hastanemde ameliyat olmaya karar verdim. Hastanemiz tam donanımlı, güçlü bir altyapıya sahip. Alanında uzman doktorlar görev yapıyor. Bunun bilincindeydim. Bu süreçte doktorlarımızın, mesai arkadaşlarımın desteğini gördüm. İyileşmem için yoğun bir çaba ve özveri gösterildi."

İşini severek yaptığını anlatan Aygün, "Ameliyattan üç ay sonra toparlanabildim. Görevime başladım. Çok mutluyum. Yaşam kalitem eskisi gibi devam ediyor. Hastalara yaklaşırken 'empati yapın' deniliyordu. Hastalığı yaşadıktan sonra hastalarla ilgilenmek farklı bir duygu. Hastalara yardımcı olmak daha anlamlı geliyor. Destek veren herkese çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"Hastaları iyileştirmek için çaba gösteriyor"

Başhekim Sarıkaya ise Aysel hemşirenin zorlu bir hastalık sürecini geride bırakarak görevinin başına döndüğünü ifade etti.

Aygün'ün hastalığının ilk zamanlarında çok kaygılandığını anlatan Sarıkaya, "Sağlıkçılar da hastalanabiliyor. Hemşiremizin tedavi sürecinde kalp merkezimizin ne kadar koordineli ve güzel çalıştığını gördük. Kalp sorunu yaşayanlar genelde 'işimi, sağlığımı kaybedebilir miyim?' kaygısını yaşıyor. Bu kaygıyı yaşayanlar için de hemşiremiz güzel bir örnek oldu. Tedavisi tamamlandıktan sonra görevine döndü. Hastaları iyileştirmek için çaba gösteriyor. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ameliyatını bizim yapmamızı istedi"

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Operatör Sezgin de "Hemşiremizin mitral kalp kapağının değiştirilmesi ve triküspit kalp kapağının da onarılması gerekiyordu. Hastanemizde görev yapıyor. Ameliyatını bizim yapmamızı istedi. Operasyon başarılı geçti. Bir süre takibini yaptık. İyileştikten sonra işe başladı. Beraber görev yapıyoruz. Hastaları iyileştirmek için çaba gösteriyoruz. Ayda yaklaşık 20, yılda 200 açık kalp ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Birçok ilden hastalar merkezimize başvuruyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Spor ve Eğlence: Dijital Çağda Yeni Buluşma Noktaları

2025-07-28 17:08 - İnsan&Hayat

Şampiyon ABB FOMGET Kadın Futbol Takımı'nda hedef Avrupa'da başarı

2025-07-24 12:22 - Spor

Bursa ve Kahramanmaraş'taki orman yangınlarına müdahale 3. gününde sürüyor

2025-07-28 10:52 - Gündem

SBÜ, Darülaceze Sosyal Yaşam Şehri'ne Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurdu

2025-07-26 14:58 - Eğitim

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan yardımcılıklarına Ferhat Pirinççi ve İlhami Giray Şahin atandı

2025-07-30 02:47 - Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 1 Haziran'dan bu yana 149 şüpheli gözaltına alındı, 38 kişi tutuklandı

2025-07-28 17:33 - Siyaset

Dijital Bankalar ve Fintech Girişimleri Geleneksel Finansı Nasıl Değiştiriyor?

2025-07-24 16:56 - İnsan&Hayat

ABD Adalet Bakanlığı, Epstein'ın eski kız arkadaşı Ghislaine Maxwell ile görüşecek

2025-07-24 20:47 - Dünya

Pakistan Enformasyon Bakanı Tarar'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın küresel alandaki güçlü duruşuna övgü

2025-07-28 23:01 - Dünya

Türk kadın girişimcinin ürettiği askeri ekipmanlar yabancı ordulardan talep görüyor

2025-07-27 13:18 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kilis'te çiftçilere 737 ton tohum dağıtıldı

16:32 - Çevre-Hayat

Zonguldak'ta açılan kemik iliği nakil merkezi Batı Karadeniz Bölgesi'nin hizmetinde

14:12 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da "ya tutarsa" diye dikilen narenciye ağaçları meyve verdi

13:53 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle besiciliğe başlayan kadın 250 hayvana ulaştı

13:37 - Çevre-Hayat

Zirvedeki Saveriksa Yaylası'nda besicilerin mesaisi sürüyor

11:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD bazı tarımsal ürünlere gümrük vergisi muafiyeti getirdi

01:57 - Dünya

1915 Çanakkale Köprüsü Dünya Diyabet Günü nedeniyle maviye büründü

01:02 - Gündem

Bakan Kurum: Yüzyılın Konut Projesi'ne 2 milyon 879 bin geçerli başvuru yapıldı

00:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgemizdeki 350 bininci konutumuzu hak sahiplerine teslim edeceğiz

23:37 - Gündem

TEFAS'ta TL nakit yükümlülük yerine getirme saati uzatıldı

22:52 - Ekonomi