?>

'Keban elektrik santralinin iki ünitesinin jeneratörünü üretmek için onay aldık'

EÜAŞ Genel Müdürü Alagöz,"Keban elektrik santralinin iki ünitesinin jeneratörünü üretmek için onay aldık. İlk denemede başarısız olduk ancak yine sıfırdan başladık." dedi.

Ekonomi - 6 yıl önce

Ankara

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, Keban elektrik santralinin iki ünitesinin jeneratörünü üretmek için onay aldıklarını belirterek, "İlk denemede başarısız olduk ancak yine sıfırdan başladık.

Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ ile 150 bin kilovatlık jeneratör ürettik. Bu anlamda ürettiğimiz ve 4 aydır çalışan jeneratörümüz Türkiye'de bir ilk. Şimdi ikincisini yapıyoruz." dedi.

Alagöz, ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen "ICCI 2020 Enerji Sohbetleri" seminerinde, elektrik sektöründe Türkiye'den beklentinin yüksek olduğunu söyledi.

Devlet desteği alan sanayicinin yerli üretime katkı sağlaması gerektiğine dikkati çeken Alagöz, "Sektörde yerli dediğimiz zaman neyi kastettiğimizi masaya yatırmalı ve yerlilikteki algımızı değiştirmeliyiz.

Santrallerimizde maalesef bir tane yerli ekipmanımız yok. Öncelik sırasına göre yapabileceklerimizi ortaya koymalı ve 'know-how' kuralına uyarak üretim kapasitemizi artırmalıyız." diye konuştu.

"Tükiye'nin en büyük jeneratörünü yerli imkanlarla üretmiş olduk"

EÜAŞ'ın yerli üretime sağladığı katkılara da değinen Alagöz, şöyle devam etti:

"Keban elektrik santralinin iki ünitesinin jeneratörünü üretmek için onay aldık. İlk denemede başarısız olduk ancak yine sıfırdan başladık. Sonuç olarak Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ ile 150 bin kilovatlık jeneratör ürettik.

Bu anlamda ürettiğimiz ve 4 aydır çalışan jeneratörümüz Türkiye'de bir ilk. Şimdi ikincisini yapıyoruz. Tükiye'nin en büyük jeneratörünü yerli imkanlarla üretmiş olduk."

Enerji sektöründe hidrojen

Türkiye Kojenerasyon Derneği Başkanı Yavuz Aydın da kömürü gazlaştırmanın yeniden gündeme geldiğini, bunun hidrojenle yapılacağını bildirdi.

İmalatçıların hidrojeni değerlendirme yolları aradığını aktaran Aydın, "Ülkemizde hidrojeni nasıl kullanacağımıza dair Ar-Ge çalışmalarının yapıldığını görüyorum. Linyiti uygun ticari koşullarda hidrojene dönüştürebilirsek 'bizim de bir enerji kaynağımız var' diyebileceğiz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Müminlerin emiri: Hazreti Ali

2020-01-26 17:32 - Çevre-Hayat

Bakan Kasapoğlu: Renkleri farklı olsa da spor camiamızın temsilcilerinin burada olması çok önemli

2020-01-28 17:07 - Spor

Gönüllü gençlerden İdlibli çocukları ısıtacak seferberlik

2020-01-24 19:27 - Çevre-Hayat

TCDD'nin yardım treni Elazığ'da

2020-01-28 17:43 - Genel

'Elazığ'daki okullarda incelemeler sürüyor'

2020-01-25 21:07 - Gündem

NetWork'ten Sevgililer Günü koleksiyonu

2020-01-29 16:27 - Genel

Duterte'den eski Emniyet Müdürü'nün vizesini iptal eden ABD'ye tehdit

2020-01-24 14:07 - Dünya

Yunan adalarında 'göçmen krizi' grevi

2020-01-22 20:37 - Dünya

Pompeo röportaj sırasında kızdığı muhabirden haritada Ukrayna'yı bulmasını istedi

2020-01-26 02:12 - Dünya

Macron: Fransa diktatörse, gidin diktatörlükte yaşayın ve görün

2020-01-24 23:54 - Genel

İlgili Haberler

Isparta'da dolu yağışı üreticileri 100 milyon lira zarara uğrattı

20:13 - Ekonomi

Türk firmaları Irak'ın yeniden inşasının yanı sıra inşaat tasarımına da katkı sağlıyor

17:23 - Ekonomi

Trump'tan Fed'e faiz oranını "büyük" ölçüde düşürme çağrısı

17:17 - Ekonomi

Tekirdağ'da tezgahların gözdesi istavrit

16:12 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İzmir'de iş insanlarıyla buluştu

16:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail Başbakanı Netanyahu, Katar'a tekrar saldırı düzenleyebilecekleri tehdidinde bulundu

21:48 - Dünya

İsrail, işgal planını devreye soktuğu Gazze kentinde 360 noktaya saldırı düzenlediğini açıkladı

21:08 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Karadağ Cumhurbaşkanı Milatovic tarafından kabul edildi

20:47 - Dünya

Isparta'da dolu yağışı üreticileri 100 milyon lira zarara uğrattı

20:13 - Ekonomi

DMM, "haftada 4 gün mesai uygulamasına geçileceği" iddiasını yalanladı

19:57 - Gündem