?>

KDV indirimi mobilya sektörünü canlandıracak

Mobilyada KDV oranının 3 ay süreyle yüzde 18'den 8'e düşürülmesi sektörde heyecan yaratırken, kararın sektörü yüzde 25-30 oranında hareketlendireceği belirtiliyor. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 9 yıl önce

İSTANBUL - MUSAB TURAN/UĞUR ASLANHAN

Sektör temsilcileri, mobilyada fiyatların yüzde 10 düşeceği, istihdamda da 100 binin üzerinde artış olacağı öngörüsünde bulunuyor.

Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobilyanın, istihdam yüklü ve ihracata yönelik bir sektör olduğunu belirterek, iç pazarda bir süredir sıkıntı yaşandığını ifade etti.

Geçen yıl istihdam ve iç satışlarda istenilen artışın yaşanmadığını, sektörde yüzde 18'lik KDV nedeniyle kayıt dışının fazla olduğunu ifade eden Güleç, "KDV oranının düşmesi hem kayıt dışını azaltacak hem de sektörümüzün gerçek ihracata yönelik nitelikli mal satışını sağlayacak. İç pazarı hareketlendirecek. İç pazar hareketlenince nitelikli katma değerli ürün ihracatı da artıyor." dedi.

"Bu karar belki de iflasların önüne geçti"

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan da kararı uzun süredir beklediklerini, sektörde adeta "bayram havası" yaşandığını ifade ederek, "Sektör uzun süredir zor durumdaydı. Bu karar belki de iflasların önüne geçti." dedi.

Doğan, kararın iç pazarı en az yüzde 25 canlandıracağını belirterek, "Piyasalar canlanacak, iç pazar hareketlenecek, kayıt dışılık azalacak. Sektörün yüzde 60'ı kayıt dışıydı. Bunun en az yarısı kayıt altına alınır. Şu anda mobilya sektöründe 500 bin kişi çalışıyor. Büyüme yüzde 25 olursa ki en az yüzde 25 olur, ek 125 bin kişilik istihdam getirir." şeklinde konuştu.

"Tüketiciye doğrudan yüzde 10 indirim olarak yansır"

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu ise mobilyanın ana ham maddelerinden kumaşta yüzde 8 olan KDV oranının mobilyada yüzde 18 olmasından dolayı yüzde 10'luk KDV farkı oluştuğunu, bu farkın ortadan kalkmasının ciddi yararı olacağını vurguladı.

Yanıkçıoğlu, "Mobilyanın kendisine yansıyan ham maddelerini etkilemese bile doğrudan yüzde 10 KDV indirimi anlamına gelecektir. Bu da fiyatları düşürecektir." dedi.

KDV indirimi ile doğrudan tüketiciye yansıyan yüzde 10'luk indirim olacağını, mobilyacının üretim maliyetlerinin düşeceğini, piyasadaki tıkanıklığın açılacağını belirten Yanıkçıoğlu, 2009'da da uygulanan bu indirimin çok başarılı olduğunu söyledi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Survivor Seda Demir kimdir? Survivor Seda Demir kaç yaşında? (Survivior Seda)

2017-01-31 11:47 - Magazin

'Kur baskısının yavaş yavaş düşmeye başladığını göreceğiz'

2017-02-03 01:37 - Ekonomi

Survivor Adem Kılıççı kimdir? Survivor Adem Kılıççı ne iş yapıyor? (Survivior Adem)

2017-02-01 19:12 - Magazin

Uşak’ta otobüs kamyona arkadan çarptı: 1 ölü, 12 yaralı

2017-01-31 10:57 - Asayiş

Trump kararnameye uymayı reddeden Yates'i görevden aldı

2017-01-31 10:07 - Dünya

Survivor Eser West kimdir? Survivor Eser West hayatı ve kariyeri (Survivor Eser)

2017-01-30 19:02 - Magazin

Nişantaşı Üniversitesi liseliler için de Londra Yaz Okulu Uygulaması başlattı

2017-02-03 15:22 - Eğitim

Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 718. yıl dönümü etkinliği

2017-01-28 18:52 - Gündem

'İran'a karşı tüm seçenekler masada'

2017-02-03 02:57 - Dünya

Avrupa'dan Afrika'ya 'Diyanet' kardeşliği

2017-02-02 14:32 - Gündem

İlgili Haberler

Altının onsu Kasım 2009'dan bu yana en iyi aylık performansını gösterdi

11:57 - Ekonomi

İş dünyası temsilcileri 100 milyar liralık finansman paketini değerlendirdi

11:56 - Ekonomi

AB'de tarım topraklarının bozulmasının maliyeti yıllık 50 milyar avroya ulaşıyor

11:38 - Ekonomi

KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı 2026 yılı 1. dönem başvuruları başladı

11:32 - Ekonomi

Enflasyon yıllık bazda son 50 ayın en düşük seviyesine geriledi

11:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Altının onsu Kasım 2009'dan bu yana en iyi aylık performansını gösterdi

11:57 - Ekonomi

İş dünyası temsilcileri 100 milyar liralık finansman paketini değerlendirdi

11:56 - Ekonomi

Bangladeş’in Ankara Büyükelçisi Haq'tan savunma sanayisinde Türkiye ile işbirliği mesajı

11:51 - Dünya

Epstein belgelerinde teknoloji dünyasının liderlerine yönelik pek çok iddia yer alıyor

11:50 - Dünya

Beşiktaş, Göztepeli futbolcu Junior Olaitan'ı duyurdu

11:38 - Spor