?>

Kayseri yeni müzelerle tarihe ışık tutacak

Roma döneminden kalma kalesi, Selçuklu dönemi kümbetleri, Gevher Nesibe Darüşşifası ve 6 bin yıllık geçmişe sahip Kültepe ören yeriyle açık hava müzesini andıran Kayseri'ye, kil tablet, doğa, havacılık ve oyuncak müzeleri yapılacak.

Genel - 5 yıl önce

KAYSERİ (AA) - Kent merkezindeki tarihi eserleri ve 6 bin yıllık geçmişe sahip Kültepe Ören Yeri ile açık hava müzesini andıran Kayseri'ye, Büyükşehir Belediyesince kil tablet, doğa, havacılık ve oyuncak müzeleri kazandırılacak.

Büyükşehir Belediyesi, Kültepe'den çıkarılan tabletlerle pek çok eseri bünyesinde barından Arkeoloji Müzesi, ilk tıp fakültesi olarak bilinen Gevher Nesibe Darüşşifası (Selçuklu Müzesi), tarihi Kayseri Lisesi'nde yer alan Milli Mücadele Müzesi ve Güpgüpoğlu Etnografya Müzesi'nin yer aldığı kente yeni müzeler kazandırmak için çalışma başlattı.

Roma döneminden kalma kalesi, Selçuklu dönemi kümbetleri, Gevher Nesibe Darüşşifası ve Kültepe ören yeriyle açık hava müzesini andıran Kayseri, kil tablet, doğa, havacılık ve oyuncak müzeleri ile tarihe ışık tutacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültepe'de 70 yıldır süren kazılarda bugüne kadar 23 bin tabletin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

Tabletlerin farklı yerlerde sergilendiğini anlatan Büyükkılıç, "6 bin yıl öncesinin ticaret hayatına ışık tutan kil tabletlerin bir kısmı Londra'da, bir kısmı İstanbul'da ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, bir kısmı ise Kayseri Arkeoloji Müzesi'nde ve depolarda. Bu tabletlerin Kültepe'ye yapılacak bir müzede toplanmasını amaçlıyoruz. Kil tablet müzesini en kısa sürede hayata geçireceğiz." diye konuştu.

7,5 milyon yıllık fosiller müzede sergilenecek

Büyükkılıç, kentte bir çobanın bulmasıyla gün yüzüne çıkan ve 7,5 milyon yıl önce yaşamış gergedan, fil, mamut ve zürafalara ait fosillerin Kayseri Bilim Merkezi'nde incelenip temizlendiğini anımsattı.

Bu fosillerin sergilenmesi için müze kurulacağını da belirten Büyükkılıç, "Fosillerin bu kadar büyük ve tek parça halinde olması yurt dışındaki bilim insanlarının da dikkatini çekti. Fosilleri, kuracağımız doğa müzesinde sergileyeceğiz." dedi.

Büyükkılıç, 1926 yılında Kayseri'de Türkiye'nin ilk uçak fabrikasının açıldığını ve uçak üretimi yapıldığını hatırlatarak, havacılıkla ilgili bir geçmişi bulunan kente havacılık müzesi kurulacağını aktardı.

Havacılık müzesinin Hava İkmal Millet Bahçesinin içine inşa edileceğini anlatan Büyükkılıç, "Kayseri yapılacak müzelerle adeta bir müze kenti haline gelecek." ifadelerini kullandı.

Büyükkılıç, ayrıca bir oyuncak müzesi projesi hazırladıklarını, vatandaşlardan toplayacakları eski, unutulmaya yüz tutmuş oyuncakları burada sergileyeceklerini kaydetti.

Kentin adıyla özdeşleşmiş pastırma ve sucuğu tanıtmak adına Kayseri Ticaret Borsası ve Kayseri Ticaret Odası ile iş birliği yaparak bir müze çalışması hazırladıklarını da anlatan Büyükkılıç, "Açık hava müzesi gibi olan Mimar Sinan'ın şehrini, Gevher Nesibe Sultan'ın şehrini, Hunat Hatun'un şehrini tarihi dokularıyla gün yüzüne çıkarmak ve tanıtmak için gayret ediyoruz." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Senatörlerden Pompeo'ya tutuklu Suudi asıllı ABD vatandaşı doktor için mektup

2020-02-19 10:02 - Dünya

Tunus'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Fahfah, yeni kabineyi açıkladı

2020-02-20 06:12 - Dünya

Esed rejiminin yetimhanelerini bombaladığı çocuklara Fetih-Der sahip çıktı

2020-02-18 23:12 - Dünya

Barcelona Messi ile kazandı

2020-02-23 00:50 - Spor

Ağrı'da 30 bin kilometre karlı yol ulaşıma açıldı

2020-02-16 23:12 - Gündem

70. Berlin Film Festivali başladı

2020-02-21 03:30 - Genel

İran seçimlerinde muhafazakarlar kesinleşen 152 sandalyenin 124'ünü aldı

2020-02-22 20:52 - Dünya

Türk ve Rus heyetlerinin İdlib görüşmelerinde ikinci gün

2020-02-18 13:32 - Dünya

Huawei P smart Pro 48 MP kamerası ile öne çıkıyor

2020-02-20 13:18 - Genel

'Kuzeyin kralları' Haaland ve Sörloth

2020-02-20 16:00 - Spor

İlgili Haberler

Lahey'deki zirvede Trump engeli sebebiyle Ukrayna'nın üyelik yolunda ilerlemesi beklenmiyor

11:21 - Genel

MEB, 15 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav duyurusu yayımladı

10:41 - Genel

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Sıcak hava yurt genelinde etkisini sürdürüyor

17:17 - Gündem

60 saniyede ekonomide bugün (25 Temmuz 2025)

17:07 - Ekonomi

Bakan Tunç: Türkiye dünyanın en güçlü ülkeleri olma yolunda hızla ilerleyecek

17:03 - Siyaset

Marmara Denizi'nde Kınalıada açıklarında bir teknede yangın çıktı

16:57 - Gündem

Türkiye'yi etkisi altına alan "Afrika sıcakları" bunaltıyor

16:52 - Dünya