?>

Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi 'gönül coğrafyaları'na da kucak açıyor

Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezine dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrenciler hem aldıkları eğitimle kendilerini geliştiriyor hem de İslam ülkeleri arasında "gönül köprüsü" kuruyor

İslam-Hayat - Muharrem 1447 - 2 yıl önce

Kayseri

Diyanet İşleri Başkanlığına Diyanet Akademisi bünyesinde Türkiye'nin 12 ilinde bulunan ihtisas merkezleri, din adamlarının daha ileri düzeyde eğitim almaları amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye'de müftü, vaiz ve daha üst görevlerde hizmet yürütecek personelin nitelik ve yeterlilik bakımdan en iyi şekilde eğitildiği merkezlerden Kayseri, Ankara ve Denizli'de ise farklı ülkelerden gelen yabancı öğrenciler de ağırlanıyor.

Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Abdulkadir Kabdan, ihtisas merkezlerinin geçmişinin uzun yıllara dayandığını ve buralarda alanında en iyi personelin görev yaptığını söyledi.

Nitelikli personel yetiştirmek için gayret ettiklerini belirten Kabdan, "Dini yüksek ihtisas eğitimi yaklaşık 3 yıla kadar uzanan süreç. Bu eğitim süreci önce Arapça eğitimi, hazırlık bölümü, daha sonra temel ilimler bölümü olarak iki safhada gerçekleştirilmektedir. İçinde bulunduğumuz kurum, başkanlığımızın nitelikli ve donanımlı müftü, vaiz ve din görevlisi yetiştirme amacına matuf bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır." diye konuştu.

Kabdan, ihtisas merkezlerine yurt içinden ve yurt dışından yoğun ilgi olduğunu, belirlenen kriterleri taşıyan kişilerden yapılan sınavlardan başarılı olanları kursiyer olarak kabul edebildiklerini dile getirdi.

"Bunlar gönül coğrafyamızdan gelen öğrencilerimiz"

Diyanet İşleri Başkanlığının son dönemde farklı ülkelerde önemli görevler yürüttüğünü vurgulayan Kabdan, şunları kaydetti:

"Merkezimizde 33 misafir kursiyerimiz bulunmakta. Bunlar gönül coğrafyamızdan gelen öğrencilerimiz.

Başta Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Afganistan, sonra Başkurdistan, daha önceki dönemlerde Arnavutluk, Makedonya, Bangladeş ve Özbekistan gibi ülkelerden öğrenciler geliyor. Daha önceki dönemlerde Mısır'a rağbet çok iken şu anda yüzlerce öğrenci Türkiye'de okuyabilmek için sırada bekliyor.

Misafir öğrencilerimiz ihtisas eğitimlerini tamamladıktan sonra tekrar ülkelerine dönerek hem din hizmetlerini yürütüyor hem de gönül elçisi olarak köprü vazifesi yapıyor."

Kabdan, şu an 115 öğrenci olan merkezde gelecek dönem imam, müezzin kayyım ve Kur'an kursu öğreticilerine yönelik de programlar uygulanacağını, bu sayının 200'ü geçeceğini sözlerine ekledi.

"Köprü olmaya çalışacağız"

Bangladeşli Muhammed Aminül İslam da araştırma sonucu Türkiye'ye gelmeye karar verdiğini söyledi.

Bir alimin okuması gereken bütün dersleri gördüklerini anlatan İslam, "Türkiye, Asya ile Avrupa eğitim sistemini birleştirmiş bir ülke. Benim memleketimde bu tür ilimler var ama Türkiye'de Bangladeş'te olmayan bir şey var, o da akli ile nakli ilimleri birleştirmek. Bu bizim için olumlu bir şey. Benim hedefim burayı bir an önce bitirip ülkeme giderek bu tür eğitimleri orada uygulamak. Madem biz Müslüman bir milletiz, ilmi alışverişte bulunmaya, köprü olmaya çalışacağız." diye konuştu.

Afganistanlı Muhammed Monir Firoozi de Türkiye'nin İslam alemine güzel örnek olduğunu anlattı.

Eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine döneceğini aktaran Firoozi, "Burada akli ve nakli deliller var. Kur'an ve hadis nakli deliller ama bununla beraber akli delilleri de bize öğretiyorlar. Bu bizim için çok önemli. İnşallah Afganistan'a gittiğimiz zaman bunları insanlara, öğrencilere aktardığımız zaman bir fayda göreceğiz. Türkiye ile Afganistan arasında bir bağ kuracağız ve aynı bunun gibi güzel bir eğitim, ihtisas merkezini orada da hayata geçireceğiz." dedi.

Kazakistanlı Nurbol Abubakırov ise ülkelerine Osmanlı'dan kalma köklü bir eğitimi alarak döneceklerini söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Meclis, açılışının 103. yılını kutlayacak

2023-04-17 16:28 - Siyaset

Elazığ'da 4,6 büyüklüğünde deprem

2023-04-20 02:02 - Gündem

Hatay'da depremzede çocuklar oyuncakla sevindi

2023-04-14 16:27 - Çevre-Hayat

NATO, Kuzey Kore'nin balistik füze denemesini kınadı

2023-04-13 16:57 - Dünya

Kadıralak Yaylası "mavi yıldız"larla kaplandı

2023-04-17 14:18 - Çevre-Hayat

İstanbul Havalimanı'nda bayram tatili yoğunluğu

2023-04-18 16:38 - Ekonomi

Türkiye'den Sudan'daki taraflara "diyalog ve uzlaşı" çağrısı

2023-04-18 16:48 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, kırsalda 478 projeye 1 milyar lirayı aşkın hibe ödeneceğini bildirdi

2023-04-18 13:33 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Yeni dönemde tarım da büyük ivme kazanacak

2023-04-16 14:18 - Siyaset

Adana Demirspor "Avrupa hayali"nin peşinde

2023-04-18 12:47 - Spor

İlgili Haberler

Japonya'da Tokyo Camisi’nin açılışının 25. yılı kutlandı

10:33 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Görme engelli genç hafızlık sınavına hazırlanıyor

12:07 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Mısırlı Müslümanlar, Hicri 1447 yılını Kahire sokaklarında zikir, ilahi ve yürüyüşlerle karşıladı

10:38 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Hicri 1447 yeni yılı bugün başladı

12:18 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Kabe'nin örtüsü değiştirildi

08:12 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Günün Manşetleri

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında tutuklu Murat Kapki'ye ait 2 adreste 143 eser bul

16:33 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan vefatının 7. yılında Fuat Sezgin'i andı

16:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koruyucu Aile Günü'nü kutladı

16:18 - Gündem

Malatya'da şiddetli rüzgar spor salonuna zarar verdi

16:13 - Gündem

Aksa Enerji'nin Afrika yatırımları için 150 milyon dolarlık finansman anlaşması imzalandı

16:08 - Ekonomi