?>

Kaybolmaya yüz tutan "sayacılık" mesleğine ömrünün 70 yılını adadı

Kaybolmaya yüz tutan mesleklerden, "deri veya kumaşı keserek ayakkabı kalıbına uygun hale getirme" olarak tanımlanan sayacılığın son ustalarından 82 yaşındaki Bekir Çıklabulduk, 70 yıldır severek işini yapıyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Kayseri

Babasının 3 ağabeyini ayakkabıcılık, kendisini ise henüz 10 yaşındaki iken "sayacılık" mesleğine yönlendirdiği Bekir Çıklabulduk, 1967 yılında ailece göç ettikleri İstanbul'da 50'ye yakın usta yetiştirdi.

Mesleğe 2 yıl ara verdikten sonra 10 yıl önce Kayseri'ye dönen Çıklabulduk, kent merkezindeki Kunduracılar İş Hanı'nda tezgahının başına geçti.

Üç çocuk ve üç torun sahibi 82 yaşındaki Çıklabulduk, azalan ilgi nedeniyle çırak bulamadığı mesleğini, ömrü yettiğince devam ettirmek istiyor.

"Tek başıma çalışıyorum"

Çıklabulduk, AA muhabirine, zamanında çok kıymetli olduğu için babasının kendisini bu mesleğe yönlendirdiğini söyledi.

Sabahları okula, öğleden sonra ise iş yerine gittiğini ifade eden Çıklabulduk, vatani görevini tamamlayıp evlendiğini ve usta olarak sürdürdüğü mesleği sayesinde 3 çocuğunu büyüttüğünü anlattı.

Büyük ağabeyinin aldığı kararla 1967 yılında İstanbul'a gittiklerini belirten Çıklabulduk, "Gedikpaşa'da dükkan tuttuk. Atölyede birlikte çalışmaya başladık. O zaman günde 120 civarında saya yapardım. Sonrasında ayrıldık. Kayseri'ye dönerek sanatımı burada icra etmeye devam ettim. Tek başıma çalışıyorum. Yanımda çırak yok. Daha önce yanımda 2-3 kişi çalışıyordu. Şimdi iş az olduğu için günde en fazla 18-20 saya yapıyorum." diye konuştu.

Kayseri'de zanaatını yapacak kimse olmadığı için arkadaşının ısrarı üzerine mesleğe geri döndüğünü aktaran Çıklabulduk, şunları kaydetti:

"Rahat çalışıyorum. Hiç kendimi sıkmıyorum. Kimseye ihtiyacım da yok. Makine ve tezgahta kendi işimi görebiliyorum. Çırak bulsam alırım ama yok. Küçük yaştan beri mesleği severek yapıyorum. Karşı tarafı memnun etmek için çabalıyorum. Bugüne kadar 40-50 kişi yetiştirdim. Hepsi de beni arar çünkü beni severler. Ben ne yediysem onlara da aynısını yedirdim. Bazıları mesleğe devam ediyor. Birini koronavirüsten kaybettim. Evladımı kaybetmiş gibi üzüldüm."

Çıklabulduk, gönül verdiği mesleği ömrü yettiğince yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Sayacılar, doğal ya da suni deriler ile tekstil ürünlerinden kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hale getiriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor, Karagümrük'e farklı yenildi

2022-12-28 23:48 - Spor

New York borsası 2008'den bu yana en kötü yılını tamamladı

2022-12-31 10:48 - Ekonomi

Fransa'da öldürülen Türk gencin cenaze namazı kılındı

2022-12-26 20:23 - Dünya

ABD ekonomisi için 2023'ün de zorlu geçmesi bekleniyor

2022-12-30 11:23 - Ekonomi

Van'daki otellerde yılbaşı öncesi İranlı turist hareketliliği başladı

2022-12-29 11:48 - Çevre-Hayat

Şentop: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'ne adaylığı için başvurum var

2022-12-28 17:09 - Siyaset

Diyarbakır anneleri yeni yıla evlat özlemiyle giriyor

2022-12-31 18:03 - Çevre-Hayat

Adana Demirspor sahasında yendi

2022-12-25 16:02 - Spor

Mobilya sektörü ihracatla büyümeye devam ediyor

2022-12-27 11:22 - Ekonomi

Huawei Türkiye'nin yeni AR-GE merkezi Bakan Varank'ın katılımıyla açıldı

2022-12-30 17:22 - Teknoloji

İlgili Haberler

Diyarbakır'da bendir çalan gençler törenlerin ve düğünlerin aranan grubu oldu

13:17 - Çevre-Hayat

Yeşil Vatan'ın "turuncu gönüllüler"i orman yangınlarıyla mücadeleye destek veriyor

13:12 - Çevre-Hayat

Hatay'da depremzede kadınların el emeği ürünleri tüketiciyle buluşturuluyor

13:07 - Çevre-Hayat

Yardıma koştukları yaşlı ve kimsesizlerin "evlatları" oldular

12:48 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle kurduğu tesiste ayda ortalama 15 ton mantar üretiyor

12:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hakan Çalhanoğlu, Inter'de kalmak istiyor

15:38 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Yermak'ı kabul etti

15:33 - Gündem

Borsacılık faaliyetlerine ilişkin esaslarda değişiklikler yapıldı

15:08 - Ekonomi

İran temsilcisi Traktör, yeni sezona Bolu'da hazırlanıyor

15:03 - Spor

Avrupa'nın gelişmiş savaş uçağı Eurofighter Typhoon çok yönlü kullanımıyla dikkati çekiyor

14:57 - Gündem