Kayağın "özel ikizleri" Fransa'da altın madalya kazanmak için aralıksız çalışıyor

Dünyada milli sporcu olarak kayak müsabakalarına katılan tek otizmli ikizler olarak bilinen Muhsin Murat ve Aliye Zeynep Bingül kardeşler, VIRTUS Açık Kayak Şampiyonası'nda altın madalya hedefiyle yoğun bir şekilde hazırlanıyor.

Spor - 2 saat önce

Erzurum
Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül ve emekli mühendis eşi Nesrin Kaya Bingül'ün 22 yaşındaki otizmli ikiz çocukları Muhsin Murat ve Aliye Zeynep Bingül, aile desteğiyle 3 yaşında cimnastik, 6 yaşında ise kayakla tanıştı.
????
Dünyada milli sporcu olarak kayak müsabakalarına katılan tek otizmli ikizler olarak bilinen, dünya, Avrupa ve Türkiye'de dereceleri ile madalyaları bulunan Bingül kardeşler, Türkiye'nin tek lisanslı otizmli ikiz milli sporcuları olarak başarılarına devam ediyor.
Avusturya'nın Kitzbühel Kayak Merkezi'nde 4-7 Şubat'ta gerçekleştirilen VIRTUS Açık Alpin Kitzbühel Kayak Yarışması'nda farklı kategorilerde ikinciliği ve üçüncülüğü bulunan ikizler, 18-21 Mart'ta Fransa'nın Gourette bölgesinde düzenlenecek VIRTUS Açık Kayak Şampiyonası'nda derece alabilmek için hazırlıklarını Erzurum'da sürdürüyor.
Palandöken Kayak Merkezi'ndeki özel pistte kayak antrenörleri Osman Darel ve kardeşi Elkamer Darel eşliğinde kar, fırtına ve tipi demeden haftanın 7 günü kayak yapan ikizler, günde 6 saat çalışıyor.
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Spor Bilimleri Fakültesinin otizmli milli sporcuları olan ve aynı zamanda "Gelecek vadeden en iyi özel sporcu" ödülleri de bulunan özel ikizler, şampiyonadan altın madalyayla Türkiye'ye dönmeyi hedefliyor.

"Altın madalyayla Türkiye'ye dönmeyi planlıyoruz"

Antrenör Osman Darel, 5 yıldır Murat ve Zeynep'le çalıştıklarını söyledi.
İkizlerin dünyada tek olduğunu belirten Darel, "Biz dünya şampiyonalarına gidiyoruz. Otizmli olarak aynı kategoride yarıştığı sporcular var ama Murat ve Zeynep'in durumu ağır otizmli olarak dünyada tek. Diğerleri Murat ve Zeynep gibi ağır otizmli değiller. Hem ağır otizmli olup hem de kayağı profesyonelce yapan dünyada ikisi tek." ifadelerini kullandı.
Darel, ikizlerin başarılarından ve hedeflerinden bahsederek, şunları dile getirdi:
"2024'te Avusturya'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda birinciliğimiz var ancak son 5 yıldır sürekli dünya ikinciliğini alıyoruz. Şimdi Fransa'da yapılacak organizasyonda dünya şampiyonluğuna hazırlanıyoruz. Orada da inşallah birincilik almayı hedefliyoruz. İnşallah birinci olacağız ve altın madalyayla Türkiye'ye dönmeyi planlıyoruz. Murat ve Zeynep'in potansiyelleri tabii ki var. Beş yıldır her zaman üzerine koyarak gidiyoruz ama hedefimiz dünya birinciliği, altın madalyayı almak. Böyle ağır otizmli olup dünya şampiyonasında böyle üstün başarılar alıp, dünya ikinciliği alan başka kimse yok. Murat ve Zeynep, tek."
İkizlerin dünyada rakipleri olduğunu anlatan Darel, "Aynı kategoride yarışıyorlar ama Murat'ın rakibi Almanya'dan Avusturya'ya 350 kilometrelik yolu kendi arabasıyla gelebilecek kapasitede. Zeynep'in rakibi yine aynı şekilde ama gerçek otizmli ve ağır otizmli olarak dünyada ikisi tek. Buna rağmen 5 yıl üst üste dünya ikinciliği aldık. 2024'te Avrupa birincisi olduk ama hedefimiz dünya birinciliği. Emsallerine göre hem bu kadar profesyonel kayan hem de durumları bu kadar ağır otizmli yok. Biz kategorimizde Murat ve Zeynep gibi ağır otizmlilerle değil, hemen hemen neredeyse normal sporcularla yarışıyoruz. Buna rağmen dünya ikinciliğini 5 yıldır üst üste alıyoruz." diye konuştu.

"Hedefimiz dünya şampiyonluğu"

Antrenör Elkamer Darel ise 2 yıldır ikizlerle çalıştığını anlattı.
Zeynep ve Murat gibi ağır otizmli olup dünyada bu başarıyı elde eden sporcu olmadığını aktaran Darel, "Türkiye'de, Cumhuriyet tarihinde ilk defa dünya ikinciliğini bu sporcular getirdi. Beş yıldır da aynı başarıları elde ediyoruz. Tabii ki hedefimiz büyük. Hedefimiz dünya şampiyonluğu. Aynı zamanda eğer açılırsa olimpiyatlar. Şu anda onun üzerinde çalışmalar var. Çocuklarımız olimpiyatlara da hazırlanma aşamasındalar." dedi.
Darel, geçen yıl da Fransa'ya gittiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Sporcularımız, ağır otizmli olarak rakipleriyle yarıştı. İkisi de hem dünya ikinciliği hem de dünya üçüncülüğü olarak 4 madalya aldı ama çocukların başarılarının en önemli noktası rakiplerinin aslında otizmli olmaması. Yani evet bir raporları var ama çocuk 350 kilometre yolu kendi arabasıyla gelebiliyor. Böyle bir otizmliyle yarışıyoruz. Yine de bu başarıyı elde ediyorlar."
İkizlere güvendiklerini vurgulayan Darel, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çalışmalarımız 4 ay sürüyor. Bizde ara yok, her gün antrenmana çıkıyoruz. Günlük 6 saat antrenmanımız var. Zaten o temponun sonucunda gelen başarı bu. İnşallah bu emeklerin karşılığında Türkiye'ye altın madalyayla dönmeyi düşünüyoruz."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ordulu Gümüş çiftinin hazırladığı Ramazan pideleri yarım asırdır sofralarda

2026-03-10 13:42 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

İspanya Başbakanı Sanchez'den Türk bayraklı paylaşım

2026-03-07 23:53 - Dünya

Orta Doğu'daki çatışmalar Türkiye'nin lojistikteki güvenli konumunu öne çıkarıyor

2026-03-06 14:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırıları, çok katmanlı istihbarat süreciyle şekillendi

2026-03-05 14:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Formula 1'de sezonun ilk durağı Avustralya Grand Prix'ini George Russell kazandı

2026-03-08 11:23 - Spor

Yaklaşık yarım asırdır terzilik mesleğini sevgiyle yapıyor

2026-03-06 17:07 - Kültür Sanat

Bayraktar AKINCI 150 bin uçuş saatine ulaştı

2026-03-07 01:03 - Teknoloji

Hürmüz gerilimi stratejik petrol rezervlerini yeniden gündeme taşıdı

2026-03-06 15:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İran'ın "çaresizliğinde" F-35 ilklere imza atıyor

2026-03-06 11:32 - Teknoloji

Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lazreq ve eşi, ülkelerine özel iftar sofrasıyla geleneklerini tanıttı

2026-03-07 12:58 - İslam-Hayat - Ramazan 1447

İlgili Haberler

Isparta'da Down sendromlu Elif atletizmde çifte başarı elde etti

14:18 - Spor

Gaziantep FK, Burak Yılmaz yönetimindeki "ilk dönemini" arıyor

14:13 - Spor

"Denizlispor'un Avrupa'dan Denizli Amatör Lig'e "hazin" düşüşü"

14:12 - Spor

l"Denizlispor'un Avrupa'dan Denizli Amatör Lig'e "hazin" düşüşü"

14:02 - Spor

Bursaspor, Süper Lig'e bir adım daha yaklaşmak için zirve yürüyüşünü sürdürüyor

13:33 - Spor

Günün Manşetleri

Adana şalgamı AB'den coğrafi işaret tescili aldı

14:37 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, BM Genel Sekreteri Guterres ile Ankara'da görüştü

14:33 - Siyaset

Bayram alışverişlerinde "fırsat indirimlerine karşı dikkatli olunması" uyarısı

14:27 - Ekonomi

IEA: Hürmüz Boğazı'ndaki aksama martta günlük 9,9 milyon varil petrol üretimini askıya alacak

14:23 - Ekonomi

İnternet izleme kuruluşu Netblocks'a göre, İran'da internet kesintisi 13'üncü gününde

14:17 - Dünya