?>

Kayadan oyma Çakırkaya Manastırı turizme kazandırılacak

Gümüşhane'de, 13'üncü yüzyılda, 65 metre yüksekliğindeki bir kaya kütlesinin oyulmasıyla yapılan ve büyük bölümü definecilerce tahrip edilen Çakırkaya Manastırı, yaklaşık 1 milyon liralık restorasyon projesiyle turizme kazandırılacak.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Gümüşhane

Kentin Şiran ilçesinin Çakırkaya köyü Kozağaç mevkisinde, 1295 rakımdaki tarihi manastırın kilisesinin oyma yöntemiyle yapılmış 8 sütunu zarar görürken şapel ve birkaç küçük mekanı halen ayakta duruyor.

Tahrip edilen sütunlar ve manastır, Gümüşhane Valiliği, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) iş birliğiyle "Çakırkaya Manastırı Turizme Kazandırılıyor Projesi" kapsamında restore edilecek.

Çakırkaya Manastırı, kaya kütlesi oyularak yapılması dolayısıyla Trabzon'un Maçka ilçesindeki dünyaca ünlü Sümela Manastırı'yla benzerlik gösteriyor.

Manastır aslına uygun restore edilecek

Şiran Kaymakamı Osman Oğuz Ekşi, AA muhabirine, Gümüşhane ve Şiran'ın eski dönemlerden bu yana farklı inançlara ev sahipliği yaptığını anlattı.

Çakırkaya Manastırı'nın 65 metre yüksekliğindeki bir kayanın oyulmasıyla 13'üncü yüzyılda yapıldığını belirten Ekşi, bu yönüyle manastırın bölge turizmi açısından önemine işaret etti.

Ekşi, manastırı bir miras olarak gördüklerini ve koruyup restore ederek turizme kazandırmak istediklerini vurgulayarak, "İl Özel İdaresi ve DOKA'nın katkılarıyla, yaklaşık 1 milyon liralık 'Çakırkaya Manastırı Turizme Kazandırılıyor Projesi' ile manastırı aslına uygun restore edeceğiz. İçindeki kesik haldeki sütunlar da aslına uygun tamamlanacak. Bunun yanında manastırın hizmet odalarının da gün yüzüne çıkarılabilmesi için alanda kazı çalışması yapılacak." diye konuştu.

Tomara Şelalesi ile yerli ve yabancı turistlerden rağbet gören ilçedeki Çakırkaya Manastırı'nın, inanç turizmi açısından bölgeye ciddi katkı sağlamasını beklediklerine işaret eden Ekşi, nihai amaçlarının, kültürel varlık olan manastırın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, tahrip edilmesinin önüne geçmek ve turistler için Gümüşhane'de yeni bir uğrak noktası oluşturmak olduğunu aktardı.

"Kayanın oyularak yapılması dolayısıyla Sümela Manastırı'nı andırmakta"

Ekşi, manastırın Sümela Manastırı ile benzerliğine değinerek, "Bir Sümela Manastırı kadar olmasa da yapısı ve niteliği itibarıyla Çakırkaya Manastırı, kayanın oyularak yapılması dolayısıyla Sümela Manastırı'nı andırmaktadır. Geçmiş dönemlerde farklı inançlara ev sahipliği yapmış ilçemizde, bu alanları turizme açıp inanç turizminden de payımızı almak istiyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray Kulübünün divan kurulu toplantısı sona erdi

2020-03-11 21:12 - Spor

Bakanlıktan engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarına koronavirüs rehberi

2020-03-14 17:12 - Gündem

'Rus askeri heyetiyle görüşmeler olumlu havada geçmiştir'

2020-03-13 17:12 - Gündem

Dünya genelinde Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 145 bini geçti

2020-03-14 18:37 - Gündem

Petlas, Türkiye Offroad Şampiyonası'na isim sponsoru oldu

2020-03-13 21:14 - Spor

Çevreci minik öğrenciler atık yağları geri dönüşüme kazandırıyor

2020-03-11 15:42 - Çevre-Hayat

Enderun öğrencisi, TÜBİTAK yarışmasında birinci oldu

2020-03-14 14:55 - Genel

Dünya genelinde Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 119 bini aştı

2020-03-11 13:57 - Dünya

Tarımda teknoloji geliştirme projelerine destek verilecek

2020-03-12 12:02 - Gündem

TEB Konut Kredisi faizini yüzde 0,97'ye düşürdü

2020-03-13 19:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Uluslararası Turizm Fuarı başladı

22:06 - Kültür Sanat

Yazar Emine Şenlikoğlu, tuzağa düşürülen gençlerin hikayesini anlattı

12:16 - Kültür Sanat

Kırgız kadınlardan geçmişe ışık tutan müze: Kırgız Köyü

11:52 - Kültür Sanat

Neşet Ertaş'ın kardeşi, ağabeyiyle geçirdiği günleri özlüyor

14:28 - Kültür Sanat

Bağımlılığı anlattıkları filmleri ilgi gören Mardinli gençler ikinci filmi yapıyor

14:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump: İsrail'in Batı Şeria'yı ilhak etmesine izin vermeyeceğim

00:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Bu yıl 1,5 trilyon doların üzerinde ekonomik büyüklük hedefliyoruz

23:58 - Ekonomi

Starbucks, bazı kahve dükkanlarını kapatacak ve çalışanlarını işten çıkaracak

23:28 - Ekonomi

Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Can gözaltına alındı

23:13 - Gündem

2. Karabağ Savaşı'nda hayatını kaybedenler için Ankara'da anma etkinliği düzenlendi

22:43 - Gündem