?>

Katolik papazken Müslüman olan ABD'li profesör Mevlana'nın öğretisini kıtalara yayıyor

Müslüman olduktan sonra Konya'ya yerleşip İslam ve Mevlevilik dersleri alan Prof. Dr. İsmail Fenter, Çin'den Kanada'ya kadar birçok ülkeden 40 talebeye Mevlana'nın hayatını, eserlerini, Mesnevi'yi ve semayı anlatıyor

İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447 - 2 yıl önce

Konya

Mevlana Celaleddin-i Rumi'den ve öğretilerinden etkilenen ABD'li Katolik papaz Prof. Dr. Craig Victor Fenter, İslamiyet'i seçerek "İsmail" adını aldıktan sonra Mevlevi dervişi olup 7 kıtadan insanlara Mesnevi dersi vermeye başladı.

ABD'de 1955'te dünyaya gelen ve Katolik okuluna giderek papaz olduktan sonra 10 yıl görev yapan Fenter, 2004'te Hazreti Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru ile tanıştı.

Bayru'nun daveti üzerine 2005'te geldiği Konya'da Şeb-i Arus törenlerini izleyen Fenter, sema ayini şerifinden, törenlerdeki manevi atmosferden ve anlatılanlardan çok etkilenerek 2006 yılında Müslümanlığı seçti.

Mevlana'ya daha yakın olmak ve Mevleviliği daha iyi yaşayabilmek için 2021'de Konya'ya yerleşen Fenter, "Mevlevi dedesi" Nadir Karnıbüyük'ten dersler aldı.

Mevlevi dervişi olan Fenter, hayatını değiştiren Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin öğretisini daha geniş kitlelere yaymaya, insanların hayatlarına dokunmaya karar verdi.

Fenter, Kanada'dan Çin'e, Avustralya'dan Meksika'ya kadar onlarca ülkeden ulaştığı farklı inanışlara sahip 40 talebeye çevrimiçi Mesnevi dersleri veriyor.

Türkiye'yi, Konya'yı ve Hazreti Mevlana'yı çok sevdiğini anlatan İsmail Fenter, 2,5 yıldır Uluslararası Mevlana Vakfı için hizmet verdiğini söyledi.

Dünyanın her yerinden vakfa gelen insanlarla tanıştığını ve tercümanlıklarını yaptığını belirten Fenter 1,5 yıl öncede İngilizce Mesnevi dersleri vermeye başladığını ifade etti.

Tüm kıtalardan 40 aktif talebesi var...

İnsanların kendine, e-posta, Youtube videoları ve mesajlar ile ulaşarak Mesnevi'yi öğrenme talebinde bulunduklarını vurgulayan Fenter şunları kaydetti:

"Mesnevi'nin Konya'daki nüshasından yeni bir İngilizce tercüme yaparak Zoom'dan ders vermeye başladım. Çin, Pakistan, Arjantin, Mısır, Rusya, Meksika, İngiltere, İrlanda, İran, Avustralya, Kanada, ABD ve Türkiye gibi bir çok ülkeden insanlar katılıyor.

Her cuma sabah 06.30'da derslerimiz başlıyor. Şu anda 40 aktif talebem var. Çok güzel bir şey. Hristiyanlar, Müslümanlar, Museviler, çok ilginç insanlar var."

"İrlandalı bir arkadaşımız buraya gelerek Müslüman oldu"

Kalbinde, Hazreti Mevlana'yı ve öğretilerini olabildiğince çok insana ulaştırmanın ve anlatmanın heyecanını yaşadığını dile getiren Fenter şöyle konuştu:

"Benim için insanların hangi inanışa sahip olduğu önemli değil. Çünkü biz hazreti Mevlana'dan ders öğreniyoruz. Öğretmen ben değilim. Öğretmen, mürşit, pir o. Biz ondan öğreniyoruz. Ben sadece bir kanalım.

Derslerde bazen Farsça, bazen İbranice, Yunanca ve başka diller kullanıyorum. Çünkü her şeyi açmak istiyorum.

Hazreti Mevlana'nın sözleri çok derin ve çok zor. İslam'da ibtida diye bir kelime var. Biz kalplere bir tohum ekiyoruz. Sonra biraz su, hava, biraz güneş…

Belki o çiçek açacak ama onu bilemiyoruz. Mesela derslerimize katılan İrlandalı bir arkadaşımız buraya gelerek Müslüman oldu."

"Hissettiklerimi anlatacak kelimeler bulamıyorum"

Hazreti Mevlana ve İslamiyet'le tanıştıktan sonra adeta yeniden doğduğunu ve Konya'ya yerleştikten sonra ikinci hayatına başladığını aktaran Fenter şöyle devam etti:

"Mevlana'ya, Konya insanlarına, şeyhime, çelebilere çok büyük bir yakınlık hissediyorum. Burası benim için çok önemli ve özel bir yer. Burayı çok seviyorum ve burada kalmak, Türk vatandaşı olmak istiyorum.

Çünkü hazreti Mevlana'nın beni buraya çağırdığına inanıyorum. Çağrıya uyup geldim. Huzurunda her gün 'ya sabır' çekiyorum. Biraz sabırsızlansam belki her şey kapanacak. Beklemek lazım, sabretmek lazım.

Mevlana için hizmet vermeye devam edeceğim. İlk geldiğimde huzuruna çıkıp çok özel duygular hissettim. Orada kaldım, bekledim, sustum, hiçbir şey düşünmedim. Sonra bir ok geldi ve kalbimde patladı.

Ağladım. Ne olduğunu, ne hissettiğimi anlamadım. Bu aşk mı, celal mi, cemal mi, hepsini hissettim ama bunu anlatacak kelime bulamıyorum. Ne hissettim bilemiyorum ama Mevlana'dan bir şey hissettim." 

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Gemlik Körfezi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem

2023-12-04 10:57 - Gündem

Mega Metal'in halka arzında talep toplama 7 Aralık'ta başlıyor

2023-12-05 16:03 - Ekonomi

Avustralya'da yerlilerden Queensland yönetimine "ırksal ayrımcılık" davası

2023-12-05 23:37 - Dünya

İzmir'de Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri ekiplerinden 101 bin 601 kişiye sağlık hizmeti

2023-12-04 12:22 - Çevre-Hayat

Bakan Yumaklı Türkiye ile AB arasında tarım konulu Yüksek Düzeyli Diyalog toplantısına katıldı

2023-11-30 17:22 - Dünya

Sinop'ta "yaşlılar" üniversite sıralarıyla buluşmanın heyecanını yaşıyor

2023-11-30 14:10 - Çevre-Hayat

THY Genel Müdürü Ekşi: Uçak sayımızı 2033'te 813'e çıkartacağız ve dünyada 3'üncü sır

2023-12-02 16:12 - Ekonomi

112 kara ambulansları bu yıl 5,5 milyondan fazla hasta ve yaralı taşıdı

2023-12-02 17:32 - Sağlık

'Engelsiz Mehter Takımı' 14 yıldır etkinliklerde sahne alıyor

2023-12-02 13:38 - Magazin

Salda Gölü çevresindeki ormana 6 kızıl geyik daha bırakıldı

2023-12-06 11:13 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Hattat Kadir Sakoğlu'nun 'Aile Hüsn-i Hat' sergisinin gelirleri Gazze'ye bağışlanacak

22:25 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

Türkiye Diyanet Vakfı, Gazze'de 8,7 milyon kişiye insani yardım ulaştırdı

11:53 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

Baba ile kızı camilerin duvarlarını el emeği işlemelerle süslüyor

15:37 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

Sahip çıktığı kedileri leğende yıkayan imam hayvan sevgisiyle örnek oluyor

13:03 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

Bir Avuç İnsani Yardım Derneği, Nijerya’da iki yetimhaneyi hizmete açtı

17:27 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

Günün Manşetleri

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'da açtığı ateş sonucu 6 Filistinli yaralandı

22:08 - Dünya

"El Clasico"da kazanan taraf Barcelona'yı 2-1 ile geçen Real Madrid oldu

21:07 - Spor

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'ya baskınında 4 Filistinli yaralandı

20:58 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: PKK'nın Türkiye'den çekilme kararı, doğru yönde atılmış önemli bir adım

20:23 - Siyaset

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Milli Türk Talebi Birliği maziden atiye kurulmuş bir köprüdür

20:18 - Gündem