?>

Katar ve Türkiye siber güvenlikte iş birliğine gidecek

TÜBİTAK ile Katar Ulusal Araştırma Fonu arasında "siber güvenlik" alanında "Akademi-Sanayi İşbirliği" çağrısı açıldı.

Teknoloji - 8 yıl önce

DOHA

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Katar Eğitim, Bilim ve Toplum Geliştirme Vakfı'na bağlı Katar Ulusal Araştırma Fonu (QNRF) arasında "siber güvenlik" alanında bir "Akademi-Sanayi İşbirliği" çağrısı açıldığı belirtildi.

Katar resmi ajansı QNA'nın haberine göre, çağrının duyurulması amacıyla Doha'da düzenlenen etkinlikte konuşan Katar Eğitim, Bilim ve Toplum Geliştirme Vakfı Müdür Yardımcısı Hamed İbrahim, "Türkiye ve Katar arasındaki bu işbirliği, iki ülkenin siber güvenlik alanında ortak mücadelesine katkı sağlayacak, ayrıca sanayi sektöründeki gelişmelere de yoğunlaşacak." dedi.

Girişimin yılların ortak çalışmasının bir sonucu olduğunu aktaran İbrahim, "TÜBİTAK ile gerçekleştirilecek olan işbirliği, bilim diplomasisi konusunda önem arz ediyor." diye konuştu. İbrahim, çağrı kapsamında destek almaya hak kazanan projelerin Mart 2018'de açıklanacağını kaydetti.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ise araştırmalara destek olmak, öğrencilere burs sağlamak gibi faaliyetler içeren girişimin bütçesinin yaklaşık 15 milyon TL olduğunu ifade etti.

Arcaklıoğlu, araştırmaları değerlendirme, aralarında tercih yapma ve seçim zemini oluşturma gibi konularda karar mercinin Katar ve Türkiyeli taraflar olduğuna işaret etti.

Projelere yaklaşık 2 milyon dolar hibe desteği

Çağrıya proje önerisi sunmak için son tarihin 8 Ocak 2018 olduğu belirtildi. Çağrı kapsamında büyük veri ve bulut güvenliği ile mobil cihaz ve uygulamaların siber tehditlere karşı güçlendirilmesini amaçlayan teknoloji geliştirme gibi konularda ortak projelerin desteklenmesi planlanıyor.

Katar ve Türkiye tarafından araştırmacıların, özel sektör ve kamu kuruluşları ile bir araya gelerek oluşturacakları konsorsiyumların her birine 2 milyon dolar civarında hibe destek verilerek, ortak çalışmaların hayata geçirilmesi sağlanacak.

Girişimin temellerinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık 2015'te Katar ziyareti sırasında, iki ülke arasında imzalanan bilimsel ve teknolojik işbirliği anlaşması çerçevesinde atıldığı kaydedildi.

Muhabir: Ahmed al-Masri, Murat Tan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Katalonya krizi, İspanyol ekonomisini vurmaya başladı

2017-10-04 19:32 - Ekonomi

Talabani son yolculuğuna uğurlandı

2017-10-06 22:22 - Dünya

Yapı Krediye BAI Global'den inovasyon ödülü

2017-10-05 14:54 - Genel

Dünyadaki işsiz sayısı 200 milyonu geçti

2017-10-10 12:42 - Dünya

'Mihrap, minber bize Peygamberimizden emanettir'

2017-10-07 23:47 - Gündem

Hollanda'da öğretmenler greve gitti

2017-10-05 21:52 - Ekonomi

Çiftçilere 918 milyon TL’lik destek ödemesi başlıyor

2017-10-06 19:07 - Ekonomi

Patlayan tüp itfaiyecilere zor anlar yaşattı

2017-10-07 17:42 - Asayiş

Karşı yönden gelen olmaması faciayı önledi!

2017-10-04 21:32 - Asayiş

Kuzey Irak'a ve Hakkari Yüksekova kırsalına hava harekatı

2017-10-09 12:22 - Asayiş

İlgili Haberler

Türk heyeti Dubai Airshow'daki uçak kazasına tanıklık etti

17:42 - Teknoloji

TÜBİTAK, popüler bilim dergilerinin bayilerce dağıtım ve satışı için ihale yapacak

13:43 - Teknoloji

Kan hücrelerini yapay zekayla tanıyan cihaz hekimlere kolay erişim sağlıyor

12:18 - Teknoloji

Google, Gemini 3 ile yapay zeka yarışını yeniden alevlendirdi

11:17 - Teknoloji

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ünüvar: Filomuzu güçlendirmek, temel hedeflerimizdendir

16:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman'dan GKRY Lideri Hristodulidis'in açıklamalarına tepki

00:28 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Kocaeli'nin asayiş suçlarıyla mücadele verilerini paylaştı

23:28 - Gündem

Fransa'da Lafarge'ın yargılandığı davada, sivil taraf dinlenildi

23:08 - Dünya

Mersin merkezli operasyonda gözaltına alınan 4'ü hakem 32 şüpheli tutuklandı

22:22 - Gündem

ABD'nin askeri müdahaleyle tehdit ettiği Nijerya'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Pentagon'da

22:18 - Dünya