?>

'Katar ile ilişkilerin kesilmesi bir egemenlik hakkıdır'

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar'a yönelik uyguladıkları ablukanın, ulusal güvenliği korumayı amaçlayan bir egemenlik hakkı olduğunu belirtti. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

RİYAD

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar'a yönelik uyguladıkları ablukanın, ulusal güvenliği korumayı amaçlayan bir egemenlik hakkı olduğunu belirtti.

Söz konusu üç ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri tarafından yapılan ortak açıklamada, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd bin Raad el-Hüseyin'in, "Katar ile diplomatik ve ekonomik ilişkileri kesme kararının insan hakları üzerindeki olası etkileri konusunda endişe duyduğu" yönündeki açıklaması değerlendirildi.

Açıklamada, "BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ile insan haklarının teminat altına alınması ve söz konusu iddiaların doğruluğunun araştırılması konusunda irtibata geçilebileceği bir sırada böyle bir açıklamanın yapılması üzücüdür." ifadesine yer verildi.

"Katar ile ilişkilerin kesilmesi bir egemenlik hakkıdır ve söz konusu ülkelerin terör ve radikalizm tehdidi karşısında ulusal güvenliğini korumayı amaçlamaktadır." denilen açıklamada, ablukadan zarar görenlerin durumlarını gözeten bir dizi tedbir alındığına işaret edildi.

Katar'la diplomatik ilişkilerini kesen ülkeler, ablukayla istenilen "güvenliğin korunması, terörle mücadele ve bölge halklarının refahının teminat altına alınması" hedeflerine ulaşılması için ilgili mercilerle çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Hüseyin önceki gün, Katar'la diplomatik ilişkilerin kesilmesi kararının, insan hakları üzerindeki olası etkileri konusunda endişe duyduğunu belirterek, "BAE ve Bahreyn'in, Katar'a sempati duyan ya da kendi hükümetlerinin kararlarına karşı çıktığını ifade eden vatandaşlarını hapis ve para cezası ile tehdit ettiğini işitmekten son derece rahatsızlık duyuyorum çünkü bu, ifade özgürlüğünün açık şekilde ihlali anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

Muhabir: Ahmed al-Masri,Gülşen Topçu

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hastanede yankesici kovalamacası

2017-06-10 18:52 - Asayiş

FIFA Konfederasyonlar Kupası başlıyor

2017-06-16 18:14 - Spor

Mağazaya gönderilen koliden yayılan koku zehirledi

2017-06-16 19:26 - Genel

'Altay'da rekabet ihaleye taşınacak

2017-06-10 18:29 - Genel

Beşiktaş Passolig'de Galatasaray'ı geçti

2017-06-11 17:12 - Spor

Nüfus cüzdanı son anda geldi LYS'ye girebildi

2017-06-11 17:23 - Genel

Çin uzay teleskobu fırlattı

2017-06-15 13:29 - Dünya

Af Örgütü'nden Katar'a yönelik keyfi tedbirlerin durdurulması çağrısı

2017-06-10 08:37 - Dünya

Antalya'da kız öğrenci yurdunda yangın

2017-06-11 17:02 - Asayiş

Iğdır’da FETÖ operasyonu: 10 gözaltı

2017-06-15 13:37 - Asayiş

İlgili Haberler

Trump, Zelenskiy'nin "Moskova'yı hedef almaması" gerektiğini söyledi

23:32 - Dünya

AB, İsrail'in Gazze'deki durumu iyileştirme taahhütlerine uyup uymadığını 'yakından' izleyecek

21:35 - Dünya

Nijerya Devlet eski Başkanı Buhari, son yolculuğuna uğurlandı

22:12 - Dünya

Bosna Hersek'te "Zaferin Adı Türkiye" paneli düzenlendi

20:33 - Dünya

Ukrayna, AB'nin roaming bölgesine dahil oluyor

17:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği, 15 Temmuz şehitleri için anma töreni düzenledi

01:08 - Gündem

Ülke genelindeki camilerde sela okundu

01:02 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu rövanş maçları başladı

00:42 - Spor

Beşiktaş'ın prensip anlaşmasına vardığı Kyle Walker-Peters, İstanbul'a gelecek

00:13 - Spor

UEFA Konferans Ligi 1. eleme turu rövanş mücadelesi başlayacak

00:07 - Spor